Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:53 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demisă după incendiu! Radiografia procesului în care dr. Stela Halichidis, fostul manager al Spitalului de Infecțioase din Constanța, a câștigat în instanță!

ro

18 Feb, 2023 00:00 4260 Marime text
  • Decizia Tribunalului a fost luată în primă instanță și poate fi atacată în recurs, după comunicarea hotărârii motivate.
  • Legat de desfășurarea procesului, trebuie avut în vedere faptul că în acest dosar, instanța de judecată a cerut să vadă listele de investiții pentru spital, dar și dovezile de acordare a finanțării solicitate.
  • Totodată, în cauză a fost audiat și un martor propus de dr. Stela Halichidis, care, potrivit datelor oficiale, „este fost salariat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța și este persoana care a însoțit-o pe reclamantă, în mai multe rânduri, la discuțiile purtate în cadrul ISU atunci când s-a dorit depunerea documentației pentru eliberarea autorizației de securitate la incendiu“.
Tribunalul Constanța, Secția de Contencios administrativ și fiscal, a anulat la finele acestei săptămâni dispoziția Primarului Municipiului Constanța privind încetarea Contractului de management nr. 94762/08.06.2018 al doamnei Halichidis Stela, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.
 
Decizia a fost luată în primă instanță și poate fi atacată în recurs, după comunicarea hotărârii motivate.
 
Până la motivarea instanței, însă, anumite concluzii par subliniate de decizia instanței de judecată, mai ales de modalitatea în care s-a desfășurat procesul.
 
Dosarul 8309/118/2021 a fost deschis de dr. Stela Halichidis după ce aceasta a fost înlăturată de la conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, ca urmare a devastatorului incendiu care a cuprins aripa ATI Covid a spitalului, dar și întreaga unitate, și care a dus la moartea mai multor persoane.
 
Legat de desfășurarea procesului, trebuie avut în vedere faptul că în acest dosar, instanța de judecată a cerut să vadă listele de investiții pentru spital, dar și dovezile de acordare a finanțării solicitate.
 
Martori și dovezile finanțării
 
Totodată, în cauză a fost audiat și un martor propus de dr. Stela Halichidis, care, potrivit datelor oficiale, „este fost salariat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța și este persoana care a însoțit-o pe reclamantă, în mai multe rânduri, la discuțiile purtate în cadrul ISU atunci când s-a dorit depunerea documentației pentru eliberarea autorizației de securitate la incendiu“.
 
La momentul pledării pentru admiterea acestui martor, avocatul dr. Halichidis le-a explicat judecătorilor că „teza probatorie constă în dovedirea demersurilor efectuate de-a lungul timpului la autoritățile competente tocmai pentru a se elibera autorizația la incendiu, a cărei lipsă era cunoscută de toți factorii responsabili. Încă din februarie 2021 se discuta și la nivelul Consiliului de administrație despre această chestiune“.

 
Judecătorii au constatat utilitatea probei testimoniale propuse de dr. Stela Halichidis, „raportat la tezele probatorii și la obiectul concret al investiții instanței prin cererea introductivă“.
 
Foarte important, de asemenea, este și faptul că instanța a cerut să vadă listele de investiții, dar și dovezile de acordare a finanțării solicitate.
 
Mai exact, pe parcursul judecării dosarului instanța a cerut unității spitalicești să depună la dosar mai multe documente, inclusiv fișa postului de manager al dr. Stela Halichidis, „listele de investiţii aferente anilor 2019, 2020 şi 2021, notele de fundamentare ale acestora, precum şi dovezile de acordare a finanţării solicitate (dacă există)“, dar și „autorizaţiile de funcţionare eliberate de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa pentru Spiralul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa începând cu anul 2018 şi până la data emiterii dispoziţiei contestate“.
 
De asemenea, reprezentanții SCBI au fost solicitați să depună la dosar și procesul verbal al ședinței Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din data de 21 februarie 2021.
 

Totodată, avocatul dr. Halichidis a cerut „să se pună în vedere pârâtului (nr., Primarul Municipiului Constanța) să depună rapoartele de evaluare a activităţii pe care reclamanta (nr., Stela Halichidis) a desfăşurat-o în calitate de manager al Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, începând cu anul 2010 şi până la data emiterii dispoziţiei atacate, apreciind că instanţa trebuie să aibă în vedere modalitatea în care chiar emitentul actului administrativ a apreciat anterior cu privire la activitatea managerială a reclamantei“.
 
În plus, în proces, avocatul fostului manager a solcitat „să se pună în vedere pârâtului să depună actul prin care s-a dispus încetarea/suspendarea activităţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, urmare incendiului produs la data de 01.10.2021“.
 
Solicitarea a fost făcută „având în vedere că prin întâmpinare s-a imputat reclamantei faptul că nu ar fi îndeplinit anumite atribuţii, neindividualizate, care ar fi condus la producerea incediului, fără a se observa că reclamanta nu avea atribuţii cu privire la încetarea sau suspendarea activităţii unităţii sanitare. Astfel, solicită depunerea acestui document pentru a se observa cine şi în ce temei legal a dispus încetarea/suspendarea unităţii sanitare“.
 
La finele dezbaterilor, după ce verdictul a fost amânat de mai multe ori, judecătorii i-au dat dreptate managerului demis.
 
În minuta hotărârii se arată că Tribunalul „admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Halichidis Stela în contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar şi intervenientul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța“
 
Instanța „anulează Dispoziţia nr. 5199 din data de 04.10.2021 privind încetarea Contractului de management nr. 94762/08.06.2018 al doamnei Halichidis Stela, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa emisă de Primarul Municipiului Constanţa“.
 
Totodată, judecătorii „obligă pârâtul Primarul Municipiului Constanța la plata către reclamantă a unor despăgubiri echivalente cu drepturile băneşti cuvenite reclamantei, în temeiul Contractului de management nr. 94762/08.06.2018, în perioada 07.10.2021-07.06.2022. Admite cererea şi obligă pârâţii la plata către reclamantă a sumei totale de 3.920 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în 350 lei taxă judiciară de timbru şi 3.570 lei onorariu avocaţial“.
 
Până la redactarea motivării hotărârii Tribunalului privind anularea dispoziției de încetare a contractului de management, nu este de trecut cu vederea faptul că, având în vedere toate aceste aspecte, iar instanța având la dosar toate informațiile solicitate - listele de investiții, dovada acordării finanțării, martorul audiat - soluția a fost să se admită cererea managerului demis.
 
Acum, rămâne de văzut dacă municipalitatea va ataca decizia în recurs.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
EXCLUSIV - „Eu vreau doar să se facă dreptate!“
Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, victorie uriașă în instanță! (MINUTA)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii