Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Denunțătorul, sute de contracte publice la Constanța! Ultima zi pentru depunerea cauțiunilor! Detalii din ancheta DNA - generalii Coldea și Dumbravă, prezentați drept „fondatorii «statului paralel»“

ro

28 May, 2024 17:00 848 Marime text
 
 
  • În Ordonanța privind continuarea urmării penale, procurorul Mihaiela Moraru Iorga – șefa Secției de combatere a corupției în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - arată, printre altele, că generalii Coldea și Dumbravă erau prezentați „ca fiind fondatorii «statului paralel», persoane puternice, cu influență asupra magistraților, creându-i martorului denunțător convingerea că sunt singurii care te pot salva atunci când «intri în malaxor»“.
 
Miercuri, 29 mai 2024, este ultima zi în care generalii Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, Dumitru Dumbravă, fost director al Direcției Juridice din SRI, avocatul Doru Trăilă, dar și Dan Tocaci, pot depune cauțiunile impuse de procurorii DNA!  
 
Conform DNA, Dumbravă, Coldea dar și avocatul Doru Trăilă sunt suspectați de trafic de influență, Tocaci Dan este bănuit de complicitate la trafic de influență, iar firmele Wise Line Consulting SRL și SC Strategic Sys SRL, din București, sunt suspectate de spălarea banilor.
 
În cauză, denunțător este omul de afaceri Hideg Robertino Cătălin, patronul companiei Sanimed International, firmă ce a avut în trecut la Constanța, aproximativ 400 de contracte publice.
 
Mai multe despre acest subiect pot fi citite accesând link-ul de mai jos
 
Sute de contracte publice la Constanța!
Ce afaceri are Hideg Cătălin, cel care i-ar fi denunțat la DNA pe generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, foști șefi în SRI (DOCUMENTE)


 
Dosarul este instrumentat de procurorul Mihaiela Moraru Iorga, șefa Secției de combatere a corupției în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.
 
În Ordonanța privind continuarea urmării penale, procurorul Mihaiela Moraru Iorga arată, printre altele, că generalii Coldea și Dumbravă erau prezentați „ca fiind fondatorii «statului paralel», persoane puternice, cu influență asupra magistraților, creându-i martorului denunțător convingerea că sunt singurii care te pot salva atunci când «intri în malaxor»“.
 
„Echipă ce pretinde că poate influența actul de justiție și chiar să îl controleze“
 

Potrivit Ordonanței „în perioada martie 2023 – aprilie 2024, numiții Coldea Florian, Dumbravă Dumitru și Trăilă Doru – Florel, acționând ca membri ai unei echipe ce pretinde că poate influența actul de justiție și chiar să îl controleze, sens în care au fundamentat încă din anul 2019 un mod de operare prin încheierea unui contract cadru de consultanță între S.C.P. „Doru Trăilă și Asociații” și SC Wise Line Consulting SRL (fostă Intell Cube Consulting SRL, societate controlată de către Dumbravă Dumitru), și ulterior prin încheierea unui contract de consultanță generală între SC Wise Line Consulting SRL și SC Strategic Sys SRL (societate controlată de către Coldea Florian), ambele având ca scop ascunderea legăturii între beneficiarul serviciilor de asistență juridică și numiții Coldea Florian și Dumitru Dumbravă, beneficiind și de sprijinul numitului Tocaci Dan - Victor, au pretins de la numitul Hideg Robertino - Cătălin suma de 700.000 de euro pentru a-și exercita influența asupra magistraților din cadrul Tribunalului București și respectiv ai Curții de Apel București în vederea pronunțării unor hotărâri favorabile martorului denunțător, în dosarul nr. 27485/3/2022“. 

 
„Pretinderea a fost urmată de acceptarea promisiunii sumei de 600.000 de euro și de încasarea efectivă a sumei de 438.000 de lei și 20.000 de euro“, mai arată procurorul Mihaiela Moraru Iorga, șefa Secției de combatere a corupției în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.
 
„Acte de constrângere psihică“
 

„Pentru încasarea diferenței până la suma de 600.000 de euro și pentru a-l determina pe martorul Hideg Robertino - Cătălin să renunțe la demersurile judiciare de denunțare a faptelor de corupție au exercitat acte de constrângere psihică asupra acestuia și au declanșat procedura de executare silită atât împotriva sa ca persoană fizică, cât și împotriva firmei SC Sanimed Internațional Impex SRL. Astfel, cunoscând problemele judiciare cu care se confrunta numitul Hideg  Robertino – Cătălin, dar și potențialul financiar al acestuia și al firmelor pe care le controlează, la începutul anului 2023, numitul Tocaci Dan -Victor i-a propus acestuia să îl pună în legătură cu numiții Coldea Florian și Dumitru Dumbravă, sens în care i-a pretins suma de 2.000 de euro pentru o deplasare la Monaco în scopul unor discuții cu Bogdan Neidoni, persoană ce le putea intermedia o astfel de întrevedere“, conform Ordonanței DNA.  

 
„Fondatorii «statului paralel»“
 
„Numitul Tocaci Dan – Victor i-a prezentat pe numiții Coldea Florian și Dumbravă Dumitru ca fiind fondatorii «statului paralel», persoane puternice, cu influență asupra magistraților, creându-i martorului denunțător convingerea că sunt singurii care te pot salva atunci când «intri în malaxor»“, potrivit DNA.
 
„Discuții înregistrate în mediul ambiental“
 

„Așa cum a afirmat în cadrul întâlnirilor cu martorul denunțător, numitul Tocaci Dan – Victor în calitate de apropiat al lui Walter Florian, cunoștea modul cum pot fi rezolvate astfel de probleme, precum și persoanele de contact ale decidenților. Declarația martorului denunțător în sensul că numitul Coldea Florian și persoanele din echipa acestuia i-au fost prezentați ca fiind singurii în măsură să îl ajute să își păstreze libertatea și să își desfășoare în continuare activitatea comercială se coroborează cu discuțiile înregistrate în mediul ambiental.
 
În luna iulie 2023, în timp ce se afla la o terasă din municipiul București, martorul Hideg Robertino – Cătălin a fost prezentat de către un om de afaceri numitului Coldea Florian, împrejurare în care acesta i-a spus că are cunoștință despre problemele judiciare cu care se confruntă, l-a întrebat dacă mai rezistă și i-a lăsat de înțeles că îl va sprijini pentru rezolvarea acestora întrucât a fost rugat de mai mulți prieteni comuni.
 
La acest moment martorul susține că nu a discutat în concret despre ajutorul ce i-ar putea fi acordat și nici despre condițiile în care ar putea beneficia de acest sprijin, însă în cadrul discuțiilor ulterioare, numiții Dumbravă Dumitru și Trăilă Doru - Florel au făcut permanent referire la „șeful cel mare”, fapt ce i-a creat numitului Hideg Robertino - Cătălin convingerea că atât promisiunile făcute de Coldea Florian, cât și suma pretinsă erau discutate și decise de către cei trei, iar influența asupra magistraților era una a „echipei”, în cadrul căreia acesta din urmă  deținea poziția de lider.
 
La scurt timp după întrevederea de la terasă, Tocaci Dan – Victor l-a contactat din nou pe martorul Hideg Robertino - Cătălin și i-a spus că numitul Coldea Florian și-a exprimat acceptul pentru ca ei să se întâlnească cu „echipa sa”, respectiv cu Dumbravă Dumitru și cu Trăilă Doru – Florel“, se mai arată în Ordonanța privind continuarea urmării penale.

 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Oficial de la DNA!
Foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, sub control judicar


 
„Am încredere în justiție!“
Florian Coldea, fost adjunct al SRI, a semnat controlul judiciar!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii