Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 11 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descinderi DNA la Compania Municipală Cimitire București Nouă funcționari publici, trimiși în judecată, după ce ar fi primit abuziv 24 de salarii compensatorii

ro

11 Sep, 2024 13:15 226 Marime text
Foto ilustrativă - sursa: ZIUA de Constanța

Direcția Națională Anticorupție a descins ieri, 10 septembrie 2024, la Compania Municipală Cimitire București, după ce ar fi apărut indicii că doi foști directori și alți 7 foști angajați ai companiei ar fi primit abuziv 24 de salarii compensatorii, la momentul concedierii, semnând acte adiţionale, întocmite ilegal la contractele de muncă.
 
Oficial de la DNA
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
MITROI MARIANA-GINA, la data faptei exercitând funcția de Director General al Companiei Municipale Cimitire București S.A., pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau altul un folos necuvenit în formă continuată;
 
RĂDULESCU ȘTEFAN, în perioada octombrie 2020-februarie 2021 Director General al Companiei Municipale Cimitire București S.A., pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și uz de fals;
 
ANDREICA GHEORGHE-FLORIN, SLIVNEANU CAMELIA, DUȚĂ MIHAELA, GRIGORE ELISABETA-MARIA, LUPĂ LAURA-ANDREEA, PODEANU PAULA-IOANA, CRISTACHE ALEXANDRU-CRISTIAN, la data faptei funcționari publici în cadrul Companiei Municipale Cimitire București S.A., pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
În perioada februarie - martie 2021, inculpata Mitroi Mariana-Gina, exercitând la momentul respectiv funcția de Director General al Companiei Municipale Cimitire București S.A., și beneficiind de ajutorul și suportul celorlalți opt inculpați și-ar fi achitat, cu încălcarea legii, 24 de salarii compensatorii atât ei cât și celor opt funcționari menționați anterior, prejudiciind în acest mod Compania Municipală Cimitire București S.A. cu suma totală de 1.146.341 lei.
 
În concret, în contextul în care candidatul pentru funcția de primar general al Municipiului București anunțase public că una dintre măsurile pe care le va lua în calitate de primar general va fi desființarea companiilor municipale, cei nouă angajați ai Companiei Municipale Cimitire București S.A. ar fi semnat acte adiționale la contractele individuale de muncă/contracte individuale de muncă având clauza în care se prevedea că „în cazul concedierii pentru motive care nu țin de persoana salariatului, salariatul beneficiază de o compensație în valoare de 24 salarii brute lunare”.
 
Clauza ce prevedea faptul că „în cazul concedierii pentru motive care nu țin de persoana salariatului, salariatul beneficiază de o compensație în valoare de 24 salarii brute lunare” nu era prevăzută în acordul colectiv de muncă, încălcând astfel dispozițiile Codului Muncii.
 
Ulterior, în perioada februarie - martie 2021, la momentul când li s-au încheiat contractele individuale de muncă ca urmare a concedierii individuale, cei nouă inculpați ar fi solicitat cele 24 de salarii compensatorii conform actelor adiționale încheiate anterior și ar fi primit astfel de la Compania Municipală Cimitire București S.A. sume cuprinse între 192.067 lei și 60.191 lei.
 
Facem precizarea că în cadrul Companiei Municipale Cimitire București S.A. și-au desfășurat activitatea mai mulți angajați cărora li s-au încheiat contractele individuale de muncă în aceeași modalitate ca a celor nouă inculpați, însă doar cei nouă inculpați menționați la începutul comunicatului au fost cei care au beneficiat de așa-zisele „24 de salarii brute compensatorii”.
 
Compania Municipală Cimitire București S.A. a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 2.092.290 lei (din care 1.221.191 lei reprezentând salarii compensatorii acordate, iar suma de 871.099 lei, reprezentând taxe, impozite și penalități de întârziere solicitate de A.N.A.F.).
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin celor 9 (nouă) inculpați.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, dosarul cu indicativul 21563/3/2024 a intrat deja pe camera preliminară a Tribunalului București, însă deocamdată nu a fost stabilit termen de judecată.
 
 
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Firma care administrează Cimitirul Municipal Constanța cheamă în instanță persoanele care nu și-au achitat criptele

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii