Despăgubiri mai mari pentru exproprierile vizând Baza 57 Aeriană Constanța! Explicațiile judecătorilor (MOTIVARE)
Despăgubiri mai mari pentru exproprierile vizând Baza 57 Aeriană Constanța! Explicațiile judecătorilor (MOTIVARE)
31 May, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2138
Marime text
- Decizia de majorare cu circa 9.000 de euro a despăgubilor a fost luată de Secția I Civilă a Tribunalului.
- Terenul vizat de Hotărârea nr. 1429/2023 a Tribunalului Constanța, pronunțată pe data de 5 mai 2023, are o suprafață de 20.000 mp și, pentru cele două proprietare, Guvernul hotărâse despăgubiri de câte 26.060,65 de lei (52.121,30 de lei în total), făcându-se precizarea că terenul expropriat este încadrat în categoria de folosință A-extravilan.
- În urma expertizelor efectuate în proces judecătorii au ajuns la concluzia că „terenul arabil extravilan, fără utilități, are deschidere la DE 682“.
Decizia a fost luată de Secția I Civilă a Tribunalului și, în cauză, judecătorii au arătat, printre altele, că „despăgubirile trebuie să reflecte valoarea reală a terenului prin raportare la criteriile prevăzute în legea generală ce reglementează procedura exproprierii, respectiv: prețul cu care se vând, în mod obișnuit, imobilele de același fel în unitatea administrativ-teritorială, precum și de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptățite, luând în considerare și dovezile prezentate de aceștia“.
Terenul vizat de Hotărârea nr. 1429/2023 a Tribunalului Constanța, pronunțată pe data de 5 mai 2023, are o suprafață de 20.000 mp și, pentru cele două proprietare, Guvernul hotărâse despăgubiri de câte 26.060,65 de lei (52.121,30 de lei în total), făcându-se precizarea că terenul expropriat este încadrat în categoria de folosință A-extravilan.
Totuși, în urma expertizelor efectuate în proces judecătorii au ajuns la concluzia că „terenul arabil extravilan, fără utilități, are deschidere la DE 682“.
„Instanța apreciază ca nefondată critica pârâtului“
„În temeiul considerentelor expuse anterior, instanţa apreciază ca nefondată critica pârâtului constând în faptul că experţii au avut în vedere în mod eronat că terenul are acces la drum judeţean, fiind în realitate un drum comunal, faţă de împrejurarea că înscrisurile menţionate anterior fac dovada indubitabilă că terenul are deschidere la drum judeţean, iar nu la drum comunal, cum în mod eronat susţine pârâtul“, au mai spus judecătorii.
Cu alte cuvinte, autoritățile centrale stabiliseră o valoare a despăgubirilor apreciind că drumul nu are deschidere la drum județean, însă expertizele întocmite în dosar au stabilit contrariul.
„În consecință, tribunalul va da eficiență concluziilor raportului întocmit de către experții (...), care au stabilit o valoare de circulație a terenului de 98250 lei“, se mai arată în hotărârea 1429/2023 a Tribunalului Constanța.
Judecătorii au mai stabilit că instanța „va anula în parte hotărârea de stabilire a despăgubirilor nr. H339/21.10.2020, emisă de Comisia de Verificare a Dreptului de Proprietate sau a altor Drepturi (...) constituite în baza Legii nr. 255/2010, în ceea ce priveşte cuantumul despăgubirilor și va obliga pârâtul la plata diferenței dintre suma de 98250 lei și suma efectiv achitată, de 52121,30 lei“.
De asemenea, „în ceea ce priveşte cererea reclamanţilor de obligare a pârâtei la plata dobânzii legale penalizatoare, instanţa o apreciază ca întemeiată“.
Astfel, potrivit dispozitivului hotărârii, instanța „obligă pârâta (nr., Comisia) să plătească reclamanţilor suma de 46128,7 lei, reprezentând diferenţa dintre despăgubirile cuvenite, de 98250 lei, pentru exproprierea imobilului extravilan în suprafaţă de 20000 metri pătraţi, identificat în parcela nr. 756/3/4, situat în (...) pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes naţional Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu, şi cele efectiv achitate, în cuantum de 52121,30 lei“.
În plus, autoritățile au fost obligate și la plata cheltuielilor de judecată, respectiv 3.600 de lei.
Totuși, autoritățile au acum la dispoziție 30 de zile de la comunicarea hotărârii motivate pentru a declara apel.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Se dau bani mai mulți!
Exproprierile de la Baza 57 Aeriană din Cazarma 888 Mihail Kogălniceanu, în atenția judecătorilor (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii