Detalii cutremurătoare din dosarul oilor îngropate pe un teren viran din Tulcea (video)
Detalii cutremurătoare din dosarul oilor îngropate pe un teren viran din Tulcea (video)
21 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3820
Marime text
- Gelu Daniel Cazacioc (care deține 69 % din capitalul social al Cazacioc & Co SRL) este suspectat de eliminarea de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale și care pot provoca daune semnificative mediului, evacuarea sau injectarea în apele subterane de deșeuri, reziduuri care conțin substanțe, bacterii sau microbi în cantități ce pot pune în pericol mediul și poluarea prin evacuarea în sol de deșeuri sau substanțe periculoase.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au finalizat cercetările specifice în dosarul animalelor îngropate pe un teren viran din localitatea Smârdan, județul Tulcea.
Animalele ar fi o parte din cele înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.
Ca urmare a finalizării anchetei, Gelu Daniel Cazacioc și SC Cazacioc & Co SRL (administrată de primul menționat) au fost trimiși în judecată.
Dosarul (1495/253/2021) a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Măcin.
Gelu Daniel Cazacioc este suspectat de eliminarea de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale și care pot provoca daune semnificative mediului, evacuarea sau injectarea în apele subterane de deșeuri, reziduuri care conțin substanțe, bacterii sau microbi în cantități ce pot pune în pericol mediul și poluarea prin evacuarea în sol de deșeuri sau substanțe periculoase.
Asta în timp ce persoana juridică Cazacioc & Co SRL Smardan este acuzată de eliminarea de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale și care pot provoca daune semnificative mediului, evacuarea sau injectarea în apele subterane de deșeuri, reziduuri care conțin substanțe, bacterii sau microbi în cantități ce pot pune în pericol mediul și de poluarea prin evacuarea în sol de deșeuri sau substanțe periculoase.
Cum a pornit ancheta
În actul de sesizare a instanței se arată că, la data de 23 noiembrie 2020, comisarii Garzii Naționale de Mediu- Comisariatul General s-au deplasat la punctul de lucru al SC Cazacioc & Co SRL din localitatea Smârdan, unde se află instalația de incinerare a acesteia.
În momentul prezentării la punctul de lucru al operatorului economic, se mai arată în rechizitoriu, unul dintre angajați nu ar fi permis accesul pe amplasament, precizând faptul că până la venirea „șefului“ nu poate permite echipei de control intrarea pe amplasament, iar în acel moment, în partea stângă a amplasamentului societății, adică direct pe un teren viran, a fost vizualizat un incendiu cu flacără deschisă.
În timpul în care lucrătorul GNM se afla în zona incendiilor, și-ar fi făcut apariția la poarta de acces a instalației de incinerare deșeuri animale și Cazacioc Gelu Daniel, în calitate de administrator al acesteia, care i-a precizat faptul că „terenul pe care sunt incendiile nu este proprietatea acestuia și nici nu se află în folosința sa“, potrivit rechizitoriului. situație în care comisarul i-a solicitat lui Cazacioc Gelu Daniel, administratorul instalației, să-l însoțească în zona incendiilor, însă acesta a refuzat categoric.
Șeful Postului de Poliție Smârdan s-a prezentat la fața locului
„Având în vedere situația de mai sus, observând și gravitatea faptelor - care sunt apte să pună în pericol sănătatea și integritatea umană și luând în considerare amenințarea cu acte de violență proferată de o persoană care era aflată pe terenul unde s-au vizualizat incendiile și cadavre de animale la adresa unui comisar de mediu - echipa GNM-CG a solicitat prezența organelor de poliție la fața locului, astfel că la fața locului s-a prezentat șeful Postului de Poliție Smârdan“, conform anchetatorilor.
Mii de animale moarte îngropate direct în pământ
În consecință, echipa operativă s-a deplasat în incinta amplasamentului deținut de SC Cazacioc & Co S.R.L și a solicitat lui Cazacioc Gelu Daniel să o însoțească în zona exterioară amplasamentului incineratorului, acolo unde au fost identificate, spun procurorii, cele două incendii în care ardeau cadavre de animale, situație în care s-a constatat de asemenea că în realitate, pe suprafața întregului teren se aflau mii de animale moarte îngropate direct în pământ, vizibile, care degajau un miros pestilential, dezagreabil și insuportabil.
Cazacioc Gelu Daniel a prezentat echipei de control un set de acte privind amplasamentul incineratorului pentru care afirma că ar deține autorizație integrată de mediu valabilă.
Acces restricționat
„După prezentarea amplasamentului propriu zis aflat în administrarea SC Cazacioc&Co SRL, comisarii G.N.M. au solicitat și prezentarea amplasamentului aflat în continuarea acesteia, însă Cazacioc Gelu Daniel nu le-a mai permis accesul, menționând «că este restricționat de un gard metalic fix».
În acel moment, echipa a fost nevoită să înceteze pentru moment acțiunea de inspectie și control la instalația de incinerare din localitatea Smârdan, Tulcea, și astfel că s-a deplasat pe perimetrul zonei limitrofe amplasamentului pe care se afla incineratorul, inspectând tot terenul respectiv.
Scene de groază
Terenul în cauză aparține societății comerciale Agromar Prod SRL, dar este folosit efectiv în exclusivitate/fără drept, de inc. SC Cazacioc&Co SRL, iar pe acesta, echipa de control a identificat cantități semnificative de sânge care fie bălteau pe amplasamentul respectiv alături de cadavre de animale, părți componente ale acestora și alte tipuri și categorii de deșeuri, fie erau eliminate în șanțul/canalul perimetral al amplasamentului neautorizat printr-un tub de beton improvizat ilegal cu diametrul de 110 mm“, potrivit actului de sesizare a instanței.
Echipa de control a concluzionat faptul că toate aceste deșeuri identificate pe terenul alăturat și folosit de SC Cazacioc&Co SRL au fost „eliminate ilegal și că acest fapt are ca efect evident afectarea vieții, sănătății și integrității umane, prin poluarea tuturor factorilor, componentelor de mediu, respectiv apa, aer, sol“, se mai arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
În urma celor constatate de echipa de control, a fost înaintată o sesizare penală care a dus la formarea prezentului dosar penal.
Așa cum precizam și mai sus, după finalizarea cercetărilor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Gelu Daniel Cazacioc și a societății Cazacioc & Co SRL (administrată de primul menționat). Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Măcin.
Tot potrivit rechizitoriului, cu ocazia audierii persoanei juridice Cazacioc & Co SRL în calitate de suspect, reprezentarea a fost asigurată de Cazacioc Gelu Daniel, administrator statutar, iar după punerea în mișcare a acțiunii penale potrivit art. 491 C.P.P. și-a desemnat ca reprezentant pe Viorel Cazacioc.
Acționariat
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 20 septembrie 2021, SC Cazacioc & Co SRL a fost înființată în anul 1992 și are ca obiect de activitate „Colectarea deşeurilor nepericuloase“.
Cazacioc & Co SRL este controlată de Gelu Daniel Cazacioc (cu 69 % din capitalul social), de Viorel Cazacioc (cu 19 % din capitalul social) și de Elena Cazacioc ( cu 12 % din capitalul social).
Cazacioc & Co SRL este administrată de Viorel Cazacioc.
150 contracte de achiziții publice
Potrivit Confidas.ro, compania Cazacioc & Co S.R.L. a încheiat 150 contracte de achiziții publice în valoare totală de 672.356,00 lei.
Printre autoritățile contractante se află: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, Complexul Muzeal de Știinte ale Naturii Constanța, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Galați, Municipiul Mangalia și Serviciul Public Ecosal Galați.
Date financiare
2020
Cifra de afaceri: 10.543.535 lei
Cheltuieli: 5.440.592 lei
Profit net: 4.567.400 lei
Angajați: 35
2019
Cifra de afaceri: 12.213.767 lei
Cheltuieli: 3.634.282 lei
Profit net: 7.347.378 lei
Angajați: 31
Feed Earth SRL și Virpanipat SRL
Pe Gelu Daniel Cazacioc îl mai găsim în SC Feed Earth SRL (asociat unic), cu sediul în Smârdan, Tulcea. Firma a fost înființată în 2016 și are ca obiect de activitate „fabricarea îngrăşămintelor şi produselor azotoase“.
Viorel Cazacioc mai apare în SC Virpanipat SRL (înființată în anul 2000), cu sediul în Smârdan, Tulcea, și cu obiect „fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie“.
Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la Gelu Daniel Cazacioc cu privire la dosarul penal, însă demersul nostru nu a fost posibil.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Firma Cazacioc & Co din Tulcea va prelua şi neutraliza deşeurile de origine animală din Portul Constanţa (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii