Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detalii din anchetă! Carderi constănțeni trimiși în judecată. Goleau conturile turiștilor care mergeau la Ierusalim

ro

08 May, 2021 00:00 2634 Marime text
  • Recent, unui inculpat din dosar, Judecătoria Medgidia i-a dedus, într-o altă cauză, dintr-o pedeapsă pe care o execută în prezent, un numar de 138 zile închisoare, aferente celor 716 de zile de închisoare executate de acesta în condiții necorespunzatoare în perioada 24.07.2012 – 09.07.2014.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de trei persoane (Eugen T., Adrian A. și Cătălin P.), bănuiți printre altele de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, în formă continuată. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Constanța, primul termen în faza camerei preliminare a fost stabilit pentru data de 16 iunie 2021.
 
Potrivit datelor oficiale, cel de al treilea inculpat, respectiv Cătălin P., se nu se află pentru prima dată în atenția magistraților, el fiind condamnat în trecut pentru fapte similare.
 
De altfel, recent, Judecătoria Medgidia i-a dedus acestuia din pedeapsa pe care acesta o executa în prezent, un numar de 138 zile închisoare, aferente celor 716 de zile de închisoare executate de acesta în condiții necorespunzatoare în perioada 24.07.2012 – 09.07.2014.
 
Decizia Judecătoria Medgidia a fost menținută de Tribunalul Constanța.
 
Revenind la dosarul mediatizat ieri de procurorii DIICOT, cei trei inculpați sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, în formă continuată, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, instigare la punerea în circulație de valori falsificate, în formă continuată, complicitate la punerea în circulație de valori falsificate, în formă continuată, instigare la accesul ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, complicitate la accesul ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată și complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată.
 

Ramificaţii internaționale

 
„Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, la începutul anului 2019, pe raza municipiului Constanţa a activat un grup infracţional organizat transfrontalier, cu ramificaţii și în alte state. Gruparea a fost constituită în scopul săvârşirii de infracţiuni specifice pe linia compromiterii şi fraudării de instrumente de plată electronică/carduri bancare la bancomate aflate pe teritoriul statului Israel, oraşele Tel Aviv, Nahariya, Herzliya și Ierusalim, cu scopul de a obţine foloase materiale injuste“, potrivit DIICOT
 
„Din punct de vedere organizatoric, membrii grupării au acţionat din dispoziţia şi sub coordonarea unei persoane care, datorită situaţiei financiare, trecutului infracţional şi experienţei dobândite pe linia fraudării cardurilor bancare, inclusiv pe aspecte de ordin tehnic (acesta având cunoştinţele tehnice necesare asamblării, montării componentelor de skimming şi operaţiunilor de falsificare de carduri – scrierea acestora pe carduri clonă), a stabilit planul infracţional şi a participat în mod direct în anumite etape infracționale“, se mai arată în ancheta procurorilor.
 

Cine suporta cheltuielile

 

Liderul grupării era, potrivit anchetatorilor, „cel care suporta cheltuielile ocazionate de achiziţionarea componentelor/echipamentelor de skimming și finanţa deplasările (biletele de avion) şi cazarea unora dintre membrii grupului pe teritoriul Israelului, în vederea verificării prealabile a bancomatelor, a montării ulterioare a echipamentelor specifice şi a retragerii frauduloase de numerar din bancomate, urmând să beneficieze de cea mai mare parte a produsului infracţional astfel obţinut“.
 

Percheziții în Constanța și Ilfov

 
Potrivit DIICOT, acest dosar are legătură cu acțiunea de zilele trecute a mascaților de la Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, care au efectuat șapte percheziții domiciliare, pe raza județelor Constanța și Ilfov.
 
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 3 laptopuri, 9 telefoane mobile, 2 SSD-uri, 7 memory stick-uri, 5 cartele SIM, 7 carduri bancare, 2 carduri de memorie, o agendă cu înscrisuri olograf, 2 mini camere video, 2 pistoale cu gaz și un act de identitate fals.
 
Cercetările au fost efectuate în baza unor comisii rogatorii transmise de către procurorii DIICOT – Structura Centrală autorităților judiciare din Israel.
 
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.



 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Tinerii arestați ieri de Tribunal, la cererea DIICOT Constanța, cer să fie puși în libertate
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii