Deveniți chiariși în propria casă, pentru doi cai Dosarul constănțencei care se judecă pentru averea pierdută a familiei a ajuns la Curtea de Apel
Deveniți chiariși în propria casă, pentru doi cai: Dosarul constănțencei care se judecă pentru averea pierdută
10 Aug, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1292
Marime text
- Este vorba despre dosarul civil cu numărul 7902/118/2019, în care constănțeanca a contestat Dispoziția de primar prin care îi fuseseră respinse pretențiile asupra bunurilor confiscate.
- Femeia a atacat în apel decizia Tribunalului de a-i respinge acțiunea.
- În anul 1960, tatăl său primise nouă ani de detenție, după ce cumpărase din târgul de animale doi cai despre care s-a stabilit ulterior că fuseseră furați din Herghelia Mangalia.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, este vorba despre dosarul civil cu numărul 7902/118/2019, în care constănțeanca a contestat Dispoziția de primar prin care îi fuseseră respinse pretențiile asupra bunurilor confiscate în timpul regimului comunist.
În anul 1960, tatăl său primise nouă ani de detenție, din care a executat efectiv doi, acuzat fiind de furt calificat. Mai precis, bărbatul cumpărsae din târgul de animale doi cai despre care s-a stabilit ulterior că fuseseră furați din Herghelia Mangalia. Tatăl a fost închis, iar familia și-a pierdut casa și terenul, devenind chiriași în propria locuință.
Locuința, demolată
Constănțeanca a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar dar și pe Primarul Municipiului Constanța și a cerut anularea Dispoziției prin care îi fusese respinsă cererea prin care solicita să i se recunoască dreptul asupra terenului pierdut. În cererea de chemare în judecată formulată de femeie, aceasta a arătat că solicită restituirea în natură sau restituirea prin echivalent a imobilului în cauză.Femeia a arătat că locuința părinților săi a fost demolată, în contextul sistematizării privind extinderea portului. Reclamanta a spus că terenul a rămas în custodia CFR Constanța, iar pe acesta a fost edificată o cale ferată.
Totodată, aceasta a spus că a notificat primăria în anul 2011 în legătură cu terenul respectiv, însă, în cele din urmă, în anul 2019, a primit Dispoziția ce cuprindea răspunsul negativ al autorităților locale, întrucât nu ar fi făcut dovada proprietății asupra imobilului.
De ce a respins tribunalul cererea
În urma analizării tuturor actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii au luat decizia de a respinge contestația formulată de constănțeancă împotriva Dispoziției primarului.„Tribunalul constată că Dispoziția contestată a fost emisă în condiții de legalitate și temeinicie, întrucât reclamanta nu a putut face dovada calității sale de persoană îndreptățită în accepțiunea art. 3 lit. a din Legea 10/2001 coroborat cu art. 4 alin. 2 din aceeași lege, respectiv a împrejurării că părinții săi erau proprietari ai imobilului notificat, cu observarea faptului că, potrivit susținerilor reclamantei, nedovedite însă, pierderea dreptului de proprietate asupra imobilului de către părinții săi a intervenit ca urmare a unei condamnări penale a tatălui reclamantei, care nu satisface exigențele impuse de art. 2 alin. 1 lit. b din Legea nr. 10/2001“, se arată în hotărârea Tribunalului, citată pe www.rolii.ro
Recent, decizia aceasta a Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel Constanța, iar dosarul a ajuns deja în atenția aceste instanțe, urmând să fie stabilit primul termen în apel.
Citește și:
Poveste de viață ca în filme:
O constănțeancă a încercat să recupereze averea familiei, confiscată de comuniști
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii