Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:33 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Direcția de Sănătate Publică a amendat un liceu din Constanța. Cine a câștigat procesul și de ce

ro

02 Dec, 2020 00:00 2760 Marime text
  • Colegiul Tehnic Tomis a fost amendat de Direcția de Sănătate Publică din Constanța cu o amendă de 3.000 de lei.
  • Sancțiunea a fost aplicată în iulie 2017, pe motiv că instituția de învățământ nu ar fi respectat condițiile de igienă le etajul al treilea al internatului.
  • În iunie 2020, Colegiul Tomis a câștigat procesul în primă instanță, judecătorii stabilind că nu există „ element la dosarul cauzei care să arate că acelea erau spațiile destinate cazării elevilor“.
 
Direcția de Sănătate Publică din Constanța a amendat cu 3.000 de lei Colegiul Tehnic Tomis, pe motiv că instituția de învățământ nu ar fi respectat condițiile de igienă le etajul al treilea al internatului.
 
Sancțiunea a fost aplicată în 2017, însă în luna iunie 2020, liceul a câștigat procesul împotriva DSP Constanța, iar sancțiunea a fost anulată în instanță!
 
În prezent, cazul a ajuns la Tribunalul Constanța, unde se judecă apelul declarat de Direcția de Sănătate Publică împotriva hotărârii primei instanțe.
 

Ce a decis prima instanță
 

Dosarul cu numărul 21438/212/2017 a fost înregistrat recent pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, urmând să se stabilească primul termen de judecată.
 
În hotărârea anterioară pronunțată de judecători în acest proces, luată pe data de 10 iunie 2020, se arată că Judecătoria Constanța „admite plângerea contravențională formulată de petentul Colegiul Tehnic Tomis Constanța, în contradictoriu cu intimata Direcția de Sănătate Publică Constanța“.
 
În continuare, instanța „anulează procesul-verbal de contravenție (...) din data de 14.07.2017“.
 
Hotărârea nr. 3938/2020 a Judecătoriei Constanța a fost atacată în apel de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, astfel că acum procesul se va judeca la Tribunalul Constanța.
 

Nu s-ar fi respectat condițiile de igienă

 

În Hotărârea nr. 3938/2020 a Judecătoriei, citată pe Jurindex, se arată că liceul „a arătat că a fost sancționat contravențional cu suma de 3000 lei, cât și cu suspendarea activității pentru etajul al treilea al internatului P+3 al Colegiului, întrucât nu s-ar fi respectat condițiile de igienă pe acest etaj“.
 
Totuși, reprezentanții liceului au argumentat că „legiuitorul a stabilit drept condiții cumulative pentru sancționarea în baza textului indicat în procesul-verbal atât neîndeplinirea normelor de igienă cât și condiții referitoare la circuite funcționale“, potrivit www.rolii.ro.
 
De asemenea, reprezentanții unității de învățământ au arătat că „Internatul P+3 din cadrul Colegiului nu era destinat închirierii la data controlului“.
 
Astfel, liceul a mai precizat că „în perioada iulie 2017 instituția se pregătea pentru începerea lucrărilor de refacere a acoperișului tuturor clădirilor colegiului (și a internatului)“.
 
„În acest sens, mare parte din camerele de la etajul 3 al internatului au fost golite de mobilier, în vederea începerii acestor lucrări. În ceea ce privește spațiile de la etajele 1 și 2, acestea erau în perfectă stare de funcționare și igienizare, însă nu au fost oferite spre închiriere, nu erau în circuitul funcțional“, potrivit www.rolii.ro.

 
Au mai arătat reprezentanții liceului că „la data când DSPJ a efectuat controlul în internatul P+3, Colegiul nu oferea spre închiriere spații în acest internat întrucât se pregătea renovarea acestuia“.
 
Nu în ultimul rând, acești au mai argumentat că „în aceste condiții, sancțiunea dispusă nu este în concordanță cu gravitatea faptei constatate. De asemenea, prin aplicarea măsurii complementare a suspendării activității în cadrul etajului 3 din internat, Colegiul nu își mai poate desfășura activitatea timp de 6 luni“.
 

Argumentele DSP Constanța

 
În replică, Direcția de Sănătate Publică a formulat întâmpinare și a cerut ca plângerea colegiului să fie respinsă, ca neîntemeiată.
 
Astfel, reprezentanții DSP au arătat că instituția „a efectuat controlul în urma unor reclamații primite de la un grup din Râmnicu Vâlcea, care urma să fie cazat pe timpul verii în internatul P+3 și care a refuzat cazarea, condițiile din camerele de la etajul 3, unde au fost direcționați, fiind deplorabile“.
 
„Aceștia au sesizat DSPJ Constanța, arătând că urmau să fie cazați la etajul 3, în condiții absolut improprii. În aceste circumstanțe, inspectorii DSPJ s-au deplasat la fața locului și au constatat că cele evidențiate în cuprinsul sesizării erau reale“, au mai precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.
 
Totodată, aceștia au mai susținut că „starea de pericol a impus aplicarea sancțiunii amenzii și suspendării activității, aceasta fiind dispusă pentru a preveni îmbolnăvirea elevilor“.
 

Trei ani de proces

 
În urma unui proces ce s-a întins pe parcusul a trei ani, timp în care la instanță au fost audiați diferiți martori, magistrații Judecătoriei Constanța au ajuns la concluzia că, în cauză, dreptatea este de partea liceului.
 
Se arată în motivarea hotărârii prin care a fost admisă plângerea că „instanța reține că, din înscrisurile depuse la dosarul cauzei reiese în mod clar că a existat un acord între Fundația (...) și Școala Gimnazială (...), având ca obiect organizarea de către fundație a taberei în cauză“.
 
„Acest acord însă nu obligă în niciun mod Colegiul Tehnic Tomis, care nu are calitate de parte. Deși reprezentanții școlii și ai fundației au afirmat că a existat un acord și cu petentul în vederea cazării elevilor în internatul Colegiului, acest aspect nu este susținut de probele administrate“, se arată în hotărârea instanței, citată pe www.rolii.ro.
 
Au mai arătat judecătorii primei instanțe că „martora G.M., administrator al internatului, a arătat că are cunoștință doar de o solicitare de cazare a unor elevi defavorizați formulată de o organizație nonguvernamentală, însă, la data sosirii acestora, internatul se afla în renovare“.
 
Se mai arată că „martora P.M., însoțitor al elevilor, a relatat că, la momentul sosirii, la ora 01:30 noaptea, a constatat condiții improprii, luând legătura atât cu organizatorii taberei cât și cu administrația Colegiului, însă i s-a spus că nu se pot lua măsuri la acea oră“.
 

„Dubiu rezonabil“

 
„În ceea ce privește raporturile cu Colegiul derulate între momentul încheierii acordului între școală și fundație și momentul sosirii efective a elevilor, la dosar nu există decât o adresă emisă de petentă către organizația nonguvernamentală prin care se arată că există acordul conducerii Colegiului pentru cazarea a 32 de persoane în internatul liceului, în perioada 14-23 iulie 2017, în mod gratuit“.
 
„Cu toate acestea, nu se poate stabili din acest înscris care era spațiul din internat în care urmau a fi cazați elevii și, mai mult decât atât, li se pune în vedere organizatorilor că, întrucât Colegiul nu poate asigura și masa, este necesar să se revină cu o comandă fermă în acest sens“, potrivit sursei citate.
 
În continuare, se mai arată că „ulterior, nu mai există dovada niciunei alte comunicări cu Colegiul, sau o dovadă a revenirii organizatorilor cu acea comandă menționată în adresa emisă de petent. De asemenea, deși s-a invocat în mod repetat existența unui acord scris cu Colegiul, acesta nu a fost depus la dosarul cauzei nici după solicitările repetate ale instanței în acest sens“.
 
În aceste condiții, magistrații Judecătoriei Constanța au ajuns la concluzia că „există un dubiu rezonabil cu privire la intenția petentului de a oferi spațiile necorespunzătoare spre locuire, neexistând niciun element la dosarul cauzei care să arate că acelea erau spațiile destinate cazării elevilor, sau că petentul a avut certitudinea sosirii acestora în vederea cazării“.
 
Prin urmare, prima instanță a admis plângerea Colegiului Tehnic Tomis și a anulat procesul-verbal de sancționare.
 
Hotărârea nu este defintivă, astfel că acum le revine judecătotilor Tribunalului Constanța sarcina de a stabili cine are dreptate.
 
Citește și:

Protecția Consumatorului a amendat Casa de Ajutor Reciproc Constanța. Bătrânii își vor primi banii înapoi

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii