Direcția Județeană pentru Cultură Tulcea, contra Garda de Mediu! Verdict în „stand by“, la Curtea de Apel Constanța
Direcția Județeană pentru Cultură Tulcea, contra Garda de Mediu! Verdict în „stand by“, la Curtea de Apel
11 Feb, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
967
Marime text
- Pronunțarea verdictului definitiv va avea loc la data de 22 februarie 2024.
Dosarul vizează o notă de constatare primită de DJC Tulcea de la Garda de Mediu, pentru gunoaiele de pe un teren care, potrivit reprezentanților Direcției de Cultură, nu ar aparține direcției.
Judecătorii din Constanța au analizat recursul declarat de DJC Tulcea și au anunțat că pronunțarea verdictului a fost amânată pentru data de 22 februarie 2024.
Decizia Curții de Apel va fi definitivă.
Așa cum aarătam în edițiile anterioare, cazul are indicativul 953/88/2023/a1 și cuprinde cererea Direcției Județene pentru Cultură Tulcea de suspendare a aplicării măsurilor din nota de constatare până la soluționarea definitivă a procesul pentru anularea acesteia.
În acest dosar, în primă instanță, Tribunalul Tulcea a apreciat că nu se impune suspendarea măsurilor și a respins cererea DJC Tulcea.
Spus pe scurt, Direcția de Cultură a fost „urecheată“ de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Tulcea în luna mai 2023, în urma unul control neplanificat într-o localitate tulceană, unde, pe o suprafață de circa 6.000 mp, comisarii de mediu au găsit deșeuri de diferite categorii.
Gunoaiele erau abandonate de populație într-o ravenă, cantitatea de deșeuri neputând fi cuantificată vizual.
În urma acestui control, GNM a dispus ca Direcția de Cultură să elimine și să predea deșeurile la o societate autorizată, să monitorizeze zona unde fuseseră găsite deșeurile și să monteze panouri avertizoare în zona respectivă.
Totuși, Direcția Județeană de Cultură Tulcea a arătat în proces că nu are calitatea de „proprietar, administrator sau deținător de alte drepturi reale asupra imobilului care a făcut obiectul controlului“.
Tribunalul Tulcea, însă, a decis, în primă instanță, că nu se impune suspendarea măsurilor dispuse prin nota de constatare.
Judecătorii tulceni au arătat că „în cauza de față, singurul argument invocat de către reclamantă atât în susținerea cererii de suspendare a executării Notei de constatare nr. 97 din 16 mai 2023 (nr. 3172/16.05.2023 DJC Tulcea), cât și a acțiunii în anularea aceluiași act administrativ, îl reprezintă lipsa calității de proprietar/administrator al imobilului ce a făcut obiectul acțiunii de control, aspect ce ține de fondul cauzei și nu poate fi analizat în procedura suspendării executării actului administrativ întrucât ar echivala cu o prejudecare a fondului litigiului“.
Decizia Curții de Apel nu va mai putea fi atacată.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Decizia definitivă a CEDO în cauza Regional Air Services SRL și Dorin Ivașcu contra României (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii