Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul unei importante instituţii din Constanţa, deferit justiţiei. Ce spun procurorii DNA. Se audiază martori

ro

21 Mar, 2018 00:00 3733 Marime text
Ieri, la Tribunalul Constanţa a fost programat un nou termen (pentru audieri de martori) în dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Liviu Aurelian Cazan, fostul director general al Autorităţii Navale Române. Liviu Aurelian Cazan este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în cursul lunii martie 2016, inculpatul Cazan Liviu Aurelian, în calitate de director general al Autorităţii Navale Române, a încălcat, cu rea-credinţă, prevederile legale privitoare la buna gestiune financiară a fondurilor publice angajând o cheltuială nelegală (discreţionară, supraevaluată, vădit contrară principiilor regularităţii şi economicităţii plăţilor), aspect care a produs un prejudiciu instituţiei pe care o reprezenta în valoare de 849.646,092 de euro (cu TVA), concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu (CN APDF)“.
 
„Concret, la data de 31 martie 2016, inculpatul Cazan Liviu Aurelian, în calitatea menţionată mai sus, pentru a ajuta la ieşirea din insolvenţă a CN APDF, a achiziţionat din patrimoniul acestei societăţi două corpuri de clădire (unul dintre acestea fiind în stare avansată de degradare), la un preţ supraevaluat, de 1.380.381 de euro, având la bază motive tehnice false, artificial introduse. Acţiunile deliberate ale inculpatului Cazan Liviu Aurelian, care a urmărit «cu orice preţ» achiziţia ambelor imobile, deşi numai unul era util Autorităţii Navale Române, au condus la efectuarea unor plăţi ilegale, ceea ce a produs un impact negativ asupra bugetului Autorităţii Navale Române, cu consecinţe deosebit de grave“.

În cauză, s-a dispus instituirea popririi asigurătoare asupra conturilor bancare deţinute de Liviu Aurelian Cazan, până la concurenţa presupusului prejudiciu. De asemenea, s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilelor deţinute de acelaşi inculpat.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Potrivit portal.rna.ro, ANR este autoritatea centrală de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor în domeniul siguranţei navigaţiei şi al securităţii navelor. ANR este organizată şi funcţionează potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1133/2002 şi Ordonanţei de Guvern nr. 42/1997 privind transportul maritim şi pe căile navigabile interioare, cu modificările şi completările ulterioare. Autoritatea Navală Română este o instituţie publică cu finanţare extrabugetară, cu personalitate juridică, înfiinţată prin fuziunea Inspectoratului Navigaţiei Civile cu Regia Autonomă „Registrul Naval Român“. În urma fuziunii, ANR a preluat toate drepturile şi obligaţiile celor două persoane juridice care s-au desfiinţat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii