Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:36 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA a cerut și obținut arestarea lui Mitruș Vali, șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș Severin! (MINUTĂ)

ro

06 Jun, 2024 11:46 1025 Marime text


Mitruș Vali, șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș Severin, a fost arestat preventiv, al cererea procurorilor DNA! 

Decizia a fost luată judecătorii de la Tribunalul Timiș și poate fi contestată la instanța superioară. 

MINUTĂ

Solutia pe scurt: În baza art. 226 alin.1 rap. la art. 223 alin. 2 C. pr. pen. şi cu referire la art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. e) C. proc. pen admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție- Direcția Națională Anticorupție- Serviciul Teritorial Timișoara în dosarul nr. 94/ 18/ P/ 2023 şi, pe cale de consecinţă, În temeiul art. 226 alin. 2 C. pr. pen. dispune arestarea preventivă a inculpatului MITRUȘ VALI, cercetat sub aspectul săvârşirii infracțiunilor luare de mită, în formă continuată (13 acte materiale) prev. și ped. de art. 289 alin. 1 C.pen. cu referire la art. 6 și art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din C. pen., complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (6 acte materiale) prev. și ped. de art.48 alin.1 raportat la art.360 alin.1 și alin.3 din Codul penal, cu aplicarea art.35 alin.1 C. pen. și abuz în serviciu, în formă continuată (423 acte materiale) prev. și ped. de art.297 alin.1 C. pen. raportat la art. 132 din Legea 78/2000 pentru 30 de zile, începând din data de 05.06.2024 până în data de 04.07.2024 inclusiv, iar în baza art. 230 alin. 1 C. pr. pen. dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă.

Respinge ca nefondată cererea formulată de apărare privind luarea față de inculpat a măsurii controlului judiciar sau a arestului la domiciliu.

În baza art. 275 alin. 3 C. pr. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Pronunţată în camera de consiliu, azi, 05.06.2024, ora 20,15.

 

Dosarul este instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara. 

Tot în această cauză, DNA a dispus măsura controlului judiciar față de Huniadi Andrei-Cătălin, Oncică Cristian-Arthur, funcționari în cadrul Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, și P.C.S., administrator al unei societăți comerciale,

În sarcina celor 4 inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, comise în formă simplă și continuată, forma participației penale fiind autoratul, complicitatea și instigarea.
 
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 

În prezenta cauză se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care angajați ai Biroul pentru Imigrări al Județului Caraș Severin ar fi încălcat, în schimbul unor sume de bani, dispozițiile legale prevăzute, atât în legislația primară pe linie de migrație, cât și în normele metodologice stabilite pe linie de muncă, în legătură cu admisia, șederea și dreptul la muncă al cetățenilor străini pe teritoriul României.


Concret, în perioada 2022 – 2023, direct sau prin intermediar, inculpații Mitruș Vali și Huniadi Andrei Cătălin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și inculpatul P.C.S., implicați în migrația ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 lei și 22.000 euro și alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă și prelungirea nelegală a dreptului de ședere în România în cazul a peste 1.137 cetățeni străini (majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80%), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan).
 
După emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetățenii străini, care ar fi intrat în țară, ar fi fost preluați de reprezentanții societăților pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți. Ceilalți ar fi fost preluați direct de persoane care ar fi făcut parte din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României.
 
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
 
Celor 4 inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 05 iunie 2024, inculpatul Mitruș Vali urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție
.



PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

DNA l-a reținut pe Mitruș Vali, șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș Severin! Acuzații oficiale
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii