DNA a trimis în judecată doi foști primari din Constanța! Procesul amânat
DNA a trimis în judecată doi foști primari din Constanța! Procesul amânatJudecătorii de la Tribunalul Constanța au fixat un nou termen în dosarul (aflat în rejuecare) în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimitertea în judecată a lui Ion Soare şi a lui Gheorghe Popescu, la data presupuselor fapte primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, noul termen în dosar a fost fixat pentru data de 20 iunie 2023.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
„La data de 18 ianuarie 2006, inculpaţii Soare Ion şi Popescu Gheorghe, în calitate de primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un acord privind predarea, din administrarea Primăriei Cogealac spre administrarea Primăriei comunei Fântânele, a unei suprafeţe totale de teren de 371,19 ha. În această suprafaţă a fost inclusă în mod abuziv şi suprafaţa de 24.438 mp închiriată anterior de către o societate comercială, în urma organizării unei licitaţii de Primăria comunei Mihai Viteazu. Mai mult, în urmă cu un an, la data de 24 ianuarie 2005, inculpatul Soare Ion, primarul comunei Cogealeac, convenise cu primarul comunei Mihai Viteazu că respectiva suprafaţă aparţine comunei Mihai Viteazu. Aceste demersuri ale inculpaţilor au avut drept consecinţă obţinerea unor foloase necuvenite de către Primăria Fântânele, concomitent cu producerea unui prejudiciu în cuantum de 201.600 de euro şi 531.822 de lei în dauna societăţii beneficiare a terenului respectiv“.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă reglementată de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
Cei doi foști primari au fost condamnaţi de Tribunalul Constanța în primă instanță la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce a decis rejudecarea cauzei.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp