Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:07 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandru Pițurcă, reținut de DNA! Procurorii acuză - măști neconforme livrate Ministerului Apărării! „Radiografia“ firmelor în care apar „actorii“ din dosarul momentului

ro

01 Feb, 2023 00:00 1679 Marime text
 
 
  • Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, este suspectat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.
  • Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus plasarea sub control judiciar a lui Victor Pițurcă, fostul selecționer al naționalei de fotbal a României! Tot ieri, la DNA a mai fost audiat și Victorio-Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă, care a fost reținut. Potrivit unor surse, firma vehiculată în acest dosar ar fi PAV Green Energy SRL, fondată în 2011, controlată de Victorio-Alexandru Pițurcă asociat unic și administrator. Tot în acest dosar este cercetat și Gabriel Țuțu, director general la Compania Națională Romarm SA. Cauza în care sunt cercetați cei trei este bazată pe furnizarea unor măști de protecție aparent neconforme, ce ar fi fost livrate către Ministerul Apărării Naționale (MApN).
 
Oficial de la DNA
 
Comunicat nr. 108/VIII/3 - 30 ianuarie 2023
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
 
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
 
2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
 


În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
 
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.
 
Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

„Radiografia“ firmelor
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 31 ianuarie 2023, Victorio-Alexandru Pițurcă figurează în PAV Green Energy SRL și în PCF Solar Energy SRL, ambele cu sediul în București.
 
PAV Green Energy SRL a fost fondată în 2011, se ocupă de producţia de energie electrică, iar pentru anul 2021, cu patru angajați, a declarat o cifră de de afaceri de 17.860.624 de lei, cheltuieli de 10.636.331 de lei și un profit de 6.229.502 de lei. PAV Green Energy este controlată de Victorio-Alexandru Pițurcă asociat unic și administrator.
 
PCF Solar Energy SRL a fost fondată în 2022, se ocupă de producţia de energie electrică, iar asociații sunt Claudia-Florentina Năboiu și PAV Green Energy SRL. Administratori sunt Claudia-Florentina Năboiu și Victorio-Alexandru Pițurcă.
 
Mai menționăm că PAV Green Energy SRL este asociat unic al PAV Green South SRL, specializată în producţia de energie electrică, cu sediul social în Bucureşti. Pentru anul 2021, fără niciun angajat, PAV Green South a raportat 0 lei cifra de afaceri, cheltuieli de 8.308 de lei și o pierdere de 8.308 de lei.
 
Averea și interesele lui Gabriel Țuțu
 
Așa cum arătam și mai sus, în acest dosar este cercetat și Gabriel Țuțu, director general la Compania Națională Romarm SA.
 
Gabriel Țuțu deține, din 2013, împreună cu o „persoană fizică“, după cum este consemnat în declarația de avere completată la data de 13 iunie 2022, un apartament în București, în suprafață de 87 m2. Bunul a fost dobândit printr-un contract de vânzare cumpărare.
 
Mai departe, Gabriel Țuțu a declarat că deține, din 2022, la First Bank suma de 11.000 de lei.
 
În privința datoriilor, Gabriel Țuțu, director general la Compania Națională Romarm SA a consemnat că în 2015 a luat de la Raiffesen Bank  70.000 de leiu, cu scadența în 2023, iar în 2020 a luat de la Elena Hudea  40.000 de lei, scadența fiind în 2023.
 
De la Compania Națională Romarm SA, Gabriel Țuțu a încasat 194.448 de lei.
 
Gabriel Țuțu a mai încasat dividende de 94.763 de lei de la Infoprimus Research SRL.
 
Conform declarației de interese completată la data de 13 iunie 2022, Gabriel Țuțu a menționat că este membru în Asociația Națională a Experților în Securitate Publică și Privată Italia dar și în Asociația Mondială a Detectivilor.
 
De asemenea, conform sursei anterior menționată, Gabriel Țuțu este acționar/asociat în Infoprimus Global Security SRL, Inforimus Reserch SRL, Al Fayoum Business SRL și Infoprimus Global Security LTD.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 31 ianuarie 2023, Infoprimus Global Security SRL are sediul social în Bucureşti Sectorul 1, Poiana Narciselor, se ocupă de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, iar pentru anul 2021, fără niciun angajat, compania a declarat 0 lei cifra de afaceri, cheltuieli de 59.322 de lei și o pierdere de 59.322 de lei.
 
Infoprimus Reserch SRL are sediul, potrivit Confidas.ro, tot în Bucureşti Sectorul 1, Poiana Narciselor și se ocupă de activităţi de investigaţii. Pentru anul 2021, cu un singur salariat, firma a declarat o cifră de afaceri de 141.600 de lei, cheltuieli de 73.948 de lei și un profit de 66.236 de lei.
 
Al Fayoum Business SRL are sediul în Bucureşti, se ocupă de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, iar pentru anul 2021 compania a declarat, fără niciun angajat, o cifră de afaceri de 0 lei, cheltuieli de 26.946 de lei și o pierdere de 22.096.
 
Infoprimus Global Security
 
Infoprimus Global Security se ocupă de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, iar pentru anul trecut, fără niciun angajat, a declarat o cifră de afaceri de 0 lei, cheltuieli de 59.322 de lei și o pierdere de 59.322 de lei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
DNA, oficial despre reținerea lui Victor Pițurcă și a lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii