Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:51 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA acuză Un Audi A3 şi o geantă Louis Vuitton, mită pentru „Regularizarea văilor Agigea şi Lazu“ (document)

ro

10 Jan, 2018 00:00 3496 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul dosarului în care Speranţa Georgeta Ionescu (fostă Munteanu), fost director general economic în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, în prezent director general în cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, şi Mircea Marcu, fost director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea.
 
În cauză, Speranţa Georgeta Ionescu (fostă Munteanu) este bănuită de luare de mită, în formă continuată, şi de trafic de influenţă, în formă continuată. Asta în timp ce Mircea Marcu este suspectat de dare de mită, în formă continuată, şi de cumpărare de influenţă, în formă continuată.
 
Pe scurt, Speranţa Georgeta Ionescu (fostă Munteanu) este suspectată că, în perioada iulie 2010 - 19 aprilie 2011, „în calitate de director general economic în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, a acceptat promisiunea remiterii de către inculpatul Marcu Mircea a unui autoturism marca Audi A3, după care a primit de la acesta suma de 61.394,59 de lei, reprezentând o parte din contravaloarea autoturismului marca Audi A3, precum şi o geantă marca «Louis Vuitton», în valoare de 6.300 de lei, pentru ca, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, să avizeze propunerile de stabilire a alocaţiilor bugetare pentru obiectivul de investiţii «Regularizarea văilor Agigea şi Lazu, jud. Constanţa» şi să susţină interesele societăţii comerciale SC (...) SRL Constanţa, în raporturile acesteia cu Ministerul Mediului şi Pădurilor şi cu instituţiile publice din subordinea ministerului, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale)“.
 
Mai mult, potrivit DNA, Speranţa Georgeta Ionescu (fostă Munteanu), „prevalându-se de influenţa pe care a lăsat să se creadă că ar avea-o asupra funcţionarilor publici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Administraţiei Naţionale «Apele Române», a acceptat promisiunea remiterii de către inculpatul Marcu Mircea a unui autoturism marca Audi A3, după care a primit de la acesta suma de 61.394,59 de lei, reprezentând o parte din contravaloarea autoturismului marca Audi A3, precum şi o geantă marca «Louis Vuitton», în valoare de 6.300 de lei, cu promisiunea că-i va determina pe funcţionarii publici sus-menţionaţi să atribuie contractul de lucrări pentru obiectivul de investiţii «Regularizarea văilor Agigea şi Lazu, jud. Constanţa» către asocierea dintre societăţile comerciale SC (...) SA şi SC (...) SRL Constanţa şi să stabilească
cuantumul alocaţiilor bugetare pentru obiectivul de investiţii sus-menţionat“.
 
Detaliat, în rechizitoriul DNA se arată că, „începând cu anul 2005, inculpatul Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta a ocupat funcţii de director general economic sau director general adjunct în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, al Ministerului Mediului şi Pădurilor şi, în prezent, în cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale“.
 
„În perioada 25.01.2010 - 2.07.2014, inculpatul Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta a deţinut funcţia de director general economic în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, minister în coordonarea căruia a funcţionat Administraţia Naţională «Apele Române». La începutul acestei perioade, inculpatul Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta era căsătorită cu numitul (...) , astfel că, în cuprinsul documentelor întocmite, aceasta este menţionată sub numele de căsătorie, respectiv Munteanu Speranţa Georgeta.
 
Potrivit fişei postului, în calitate de director general economic, inculpatul Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta a avut următoarele atribuţii de serviciu: organizarea, coordonarea şi îndrumarea activităţii Direcţiei Generale Economice şi Financiare; asigurarea fundamentării şi întocmirii proiectului anual al bugetului de venituri şi cheltuieli al Ministerului Mediului şi Pădurilor; primirea, verificarea şi înaintarea spre avizare organelor competente a bugetelor de venituri şi cheltuieli ale unităţilor aflate în coordonarea sau sub autoritatea ministerului; asigurarea deschiderii de credite bugetare pe seama ordonatorului principal de credite, a ordonatorilor secundari şi terţiari de credite; organizarea şi conducerea contabilităţii operaţiunilor de încasări şi plăţi din creditele bugetare derulate în conturile de lei şi valută deschise pe seama Ministerului Mediului şi Pădurilor; avizarea documentelor tuturor direcţiilor cu implicare financiară etc.“, potrivit DNA.
 

„Relevant pentru prezenta cauză este faptul că, în virtutea funcţiei pe care a deţinut-o, inculpatul Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta a participat la stabilirea alocaţiilor bugetare pentru finanţarea lucrărilor contractate de Administraţia Naţională «Apele Române», prin intermediul administraţiilor bazinale de apă. Această participare a constat în avizarea propunerilor formulate de instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea transmiterii acestora către ordonatorul principal de credit (ministrul), spre aprobare.
 
Stabilirea alocaţiilor bugetare pentru obiectivele de investiţii derulate de Administraţia Naţională «Apele Române», prin structurile din subordine, presupune parcurgerea mai multor etape, respectiv: întocmirea propunerilor de stabilire a alocaţiilor bugetare de către instituţiile din subordinea sau coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor; transmiterea propunerilor către Ministerul Mediului şi Pădurilor; centralizarea propunerilor de către
Direcţia Generală de Investiţii din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor; avizarea propunerilor de către Direcţia Generală Economică şi Financiară din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi înaintarea acestora către ordonatorul principal de credit (ministrul), spre aprobare.
 
Prin urmare, deciziile de stabilire a alocaţiilor bugetare pentru obiectivul de investiţii «Regularizarea văilor Agigea şi Lazu, jud. Constanţa» nu i-au aparţinut în totalitate şi în exclusivitate inculpatului Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta, aceasta fiind doar o verigă a lanţului decizional, din care mai fac parte şi alţi funcţionari publici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Administraţiei Naţionale «Apele Române». Prin natura funcţiei pe care a ocupat-o, inculpatul Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta a avut contacte profesionale la nivel înalt atât în interiorul instituţiei, cu persoanele din conducerea ministerului (ministrul şi consilierii săi, secretarii de stat, secretarul general şi adjuncţii săi) şi din instituţiile subordonate ori aflate în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, cât şi în afara acesteia, în principal, cu funcţionari de rang înalt din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Secretariatul General al Guvernului, fapt care i-a creat imaginea unei persoane influente.
 
Pe de altă parte, inculpatul Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta a stabilit relaţii directe cu patronii unor firme de construcţii, relaţii pe care le-a exploatat, în vederea obţinerii de foloase necuvenite, fie în schimbul exercitării atribuţiilor sale de serviciu, fie pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se creadă că ar avea-o asupra funcţionarilor publici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Administraţiei Naţionale «Apele Române». Printre oamenii de afaceri cu care inculpatul Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta a stabilit relaţii personale directe şi din partea cărora a primit foloase necuvenite se află inculpatul Marcu Mircea, asociat unic şi director al societăţii comerciale SC (...) SRL Constanţa. În perioada 2001 - 2002, inculpatul Marcu Mircea a ocupat funcţia de director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Ulterior, inculpatul Marcu Mircea şi-a desfăşurat activitatea în mediu privat, înfiinţând societatea comercială SC (...) SRL Constanţa, societate în cadrul căreia a deţinut calitatea de asociat unic şi director.
 

În cursul anului 2010, inculpatul Marcu Mircea a început să facă demersuri pentru relansarea afacerilor sale, demersuri în care inculpatul Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta a avut un rol extrem de important“, conform rechizitoriului.
 
În continuare, procurorii DNA arată că, „în perioada iunie 2010 - iulie 2010, societatea comercială SC (...) SRL Constanţa s-a asociat cu societatea comercială SC (...) SA Cernavodă, pentru a participa la licitaţia publică organizată de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral Constanţa, instituţie din subordinea Administraţiei Naţionale «Apele Române» şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea obţinerii contractului de execuţie a lucrărilor la obiectivul de investiţii «Regularizarea văilor Agigea şi Lazu, jud. Constanţa»“.
 
„Acest obiectiv de investiţii a fost aprobat prin hotărârile de guvern nr. 986/2006 şi nr. 1143/2006, în contextul unor inundaţii de anvergură care au avut loc în zona respectivă, în vara anului 2006. Lucrările de înlăturare a efectelor calamităţilor naturale au fost executate, în regim de urgenţă, de către societatea comercială SC (...) SRL Oradea.
 
Un alt lot de lucrări a făcut obiectul contractului nr. (...).08.2008, contract încheiat între Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi societatea comercială SC (...) SRL Constanţa, în timp ce restul de lucrări (construirea a două acumulări nepermanente, pe valea Agigea şi pe valea Lazu, precum şi regularizarea văii Derea) au făcut obiectul licitaţiei demarate în iulie 2010. Licitaţia publică pentru obiectivul de investiţii «Regularizarea văilor Agigea şi Lazu, jud. Constanţa» a fost lansată la data de 23.06.2010, prin postarea pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice a anunţului de participare nr. (...) /2010. În ziua imediat următoare, procedura de achiziţie publică a fost anulată ca urmare a adresei nr. (...) .06.2010 a Administraţiei Naţionale «Apele Române», conform căreia, din dispoziţia Ministerului Mediului şi Pădurilor, începând cu data de 24.06.2010, «se sistează toate procedurile de achiziţii publice de servicii şi execuţie pentru toate obiectivele de investiţii din programul anului 2010».
 
După numai 8 (opt) zile, procedura de achiziţie publică a fost deblocată, astfel că, la data de 2.07.2010, pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice a fost postat anunţul de participare nr. (...) /02.07.2010. Potrivit condiţiilor prevăzute în anunţul de participare sus-menţionat, ofertele de participare la licitaţie trebuiau depuse până la data de 28.07.2010, ora 12.00. După deschiderea ofertelor depuse de către participanţi, activitate care s-a desfăşurat în data de 28.07.2010, ora 13.00, asocierea dintre societăţile comerciale SC (...) SRL Constanţa şi SC (...) SA Cernavodă s-a clasat pe locul al patrulea din cinci ofertanţi“, potrivit rechizitoriului.
 
„Se impune precizarea că, în momentul organizării licitaţiei publice, societatea comercială SC (...) SRL Constanţa nu deţinea nici utilajele necesare pentru executarea lucrărilor, nici angajaţi specializaţi în construcţii, nici experienţă şi nici resursele financiare pentru susţinerea lucrărilor. Singurul atu al inculpatului Marcu Mircea au fost relaţiile avute cu persoane care deţineau funcţii de conducere în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi al instituţiilor din subordine, aspecte ce rezultă din (...) (...) Deşi oferta depusă de asocierea dintre societăţile comerciale SC (...) SRL Constanţa şi SC (...) SA Cernavodă s-a clasat pe locul al patrulea din cinci ofertanţi, totuşi aceasta a fost declarată câştigătoare, iar contractul de lucrări a fost încheiat la data de 12.10.2010.
 
În scopul câştigării contractului de lucrări pentru obiectivul de investiţii «Regularizarea văilor Agigea şi Lazu, jud. Constanţa», în calitate de asociat unic şi director al societăţii comerciale SC (...) SRL Constanţa, inculpatul Marcu Mircea a apelat la serviciile inculpatului Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa-Georgeta, director general economic în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, pentru ca aceasta să-şi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că ar avea-o asupra funcţionarilor publici implicaţi în derularea procedurii de achiziţie publică“, au conchis procurorii.
 
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi/sau imobile ale inculpatei Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta, până la concurenţa sumei de 32.170 de lei, în vederea confiscării speciale.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura asigurătoare dispusă în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de Procedură Penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Rechizitoriul integral poate fi citit accesând secţiunea „Documente“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii