Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:52 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța acuză - nave de salvare achiziționare cu fraudarea legislației! Cine a fost trimis în judecată și când va avea loc primul termen

ro

04 Jan, 2022 00:00 2778 Marime text

 
  • Cauza fostului director Petre Neacșa este disjunsă din dosarul în care DNA Constanța a solicitat, la finele lunii iunie 2021, arestarea preventivă a directorului Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole
  • La momentul respectiv, Tribunalul Constanța a respins propunerea de arestare formulată pe numele lui Manole, hotărând, în cazul său, arestul la domiciliu. Ulterior, magistrații au decis plasarea sub control judiciar atât a lui Neacșa, cât și a lui Manole. Mai mult, această decizie a vizat și alte persoane cercetate în dosar, respectiv Ogrinji Petru, Antohi Cristian, Iorga Valeriu și Macovei Ion.  
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus disjungerea dosarului și trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Petre Neacșa, la data faptei, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 14 ianuarie 2022, când va fi verificată măsura preventivă sum imperiul căreia se află inculpatul.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 

În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonoma „Administratia Fluviala a Dunarii de Jos“ au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.
 
Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții“.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Generale Anticorupție și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

 

Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Gabriela Stanciu și Andrei Bodean, din cadrul DNA Constanța, ultimul fiind șeful structurii anticorupție de la malul mării.
 
Cauza directorului Petre Neacșa este disjunsă din dosarul în care DNA Constanța a solicitat, la finele lunii iunie 2021, arestarea preventivă a directorului Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole.
 
La momentul respectiv, Tribunalul Constanța a respins propunerea de arestare formulată pe numele lui Manole, hotărând, în cazul său, arestul la domiciliu.
 
Ulterior, magistrații au decis plasarea sub control judiciar atât a lui Neacșa, cât și a lui Manole.

 
Mai mult, această decizie a vizat și alte persoane cercetate în dosar, respectiv Ogrinji Petru, Antohi Cristian, Iorga Valeriu și Macovei Ion.  
 
Sute de contracte de achiziții publice
Totul despre firmele implicate în dosarul lui Daniel Manole, directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Decizie definitivă pentru Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, și Daniel Manole, fostul șef al ARSVOM
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii