Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța, aproape să „piardă“ dosarul lui Dragoș Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor! Cauza, la Curtea de Apel București (DOCUMENT)

ro

14 May, 2024 17:00 1531 Marime text
  
  • La data de 14 martie 2024, în faza camerei preliminare, Tribunalul București a constatat neregularitatea rechizitoriului, însă actul de sesizare a instanței a fost remediat de procurorii DNA Constanța.
  • Ca atare, Tribunalul București a dispus începerea judecăţii cauzei.
  • Decizia Tribunalului București a fost contestată la Curtea de Apel București, de Iorga Dragoș Adrian.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Curtea de Apel București a fixat primul termen - în faza camerei preliminare - în apelul dosarului în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Iorga Dragoș Adrian, fost director al Organismului Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman - Regiunea București-Ilfov (instituție aflată în subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene).
 
Primul termen în apel a fost stabilit pentru data de 20 iunie 2026.
 
Amintim că, la data de 14 martie 2024, tot în faza camerei preliminare, Tribunalul București a constatat neregularitatea rechizitoriului sub următoarele aspecte:
 

„insuficienta descriere a infracţiunilor de luare de mită în formă continuată ce formează obiectul acuzaţiei prin neprecizarea îndatoririlor de serviciu ale inculpatului din care decurgeau prezumtivele prerogative ale acestuia de a angaja şi menţine în funcţie pe martorele denunţătoare (...) şi nici cadrul din care rezultă aceste îndatoriri de serviciu;
 
insuficienta descriere a infracţiunilor de luare de mită în formă continuată ce formează obiectul acuzaţiei prin neprecizarea numărului şi datei actelor materiale ce alcătuiesc unitatea legală de infracţiune;
 
modalitatea de prezentare a încadrării juridice infracţiunilor ce formează obiectul acuzaţiei prin reţinerea prevederilor art. 35 alin. 1 Cod penal în privinţa tuturor infracţiunilor, aspect ce reiese din poziţionarea normei legale antereferite în cuprinsul secţiunii III - „încadrare juridică”, în condiţiile în care se precizează expres în cuprinsul aceleiaşi secţiuni că doar infracţiunile de „luare de mită” ar fi fost săvârşite în formă continuată“.

 
„În vederea remedierii neregularităţii constatate“
 
În continuare, tribunalul a respins ca nefondate restul cererilor şi excepţiilor invocate și a dispus comunicarea prezentei încheieri procurorului - în vederea remedierii neregularităţii constatate în actul de sesizare, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul urmând a remedia neregularitatea actului de sesizare şi a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei - precum şi inculpatului.

 
Tribunalul a constatat competenţa materială şi teritorială
 
Luna trecută, Tribunalul București a constatat competenţa materială şi teritorială precum și legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul dosarului, astfel cum a fost remediat prin Ordonanţa nr. 144/P/2023 din data de 20.03.2024, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr. 144/P/2023.
 
Tribunalul București a dispus începerea judecăţii cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 37245/3/2023 al Tribunalului Bucureşti, privindu-l pe inculpat.
 
Decizia Tribunalului București a fost contestată la Curtea de Apel București, de Iorga Dragoș Adrian.
 

Primul termen în apel a fost stabilit pentru data de 20 iunie 2024.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

 

„La începutul anului 2021, inculpatul Iorga Dragoș Adrian, în calitatea menționată mai sus, ar fi „ajutat” două persoane (prin remiterea nelegală a subiectelor și a răspunsurilor corecte) să ocupe, prin concurs, două posturi în cadrul unui proiect derulat prin Organismul Intermediar Regional București-Ilfov, instituție aflată în subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (M.I.P.E.). În schimbul acestor „servicii”, inculpatul ar fi pretins de la cele două persoane (martori în cauză) câte 1.500 lei lunar, de la data primirii primului salariu până la data finalizării proiectului, aspecte cu care cele două persoane ar fi fost de acord.
 
Conform „înțelegerii” menționate anterior, în perioada martie 2021 – octombrie 2023, inculpatul Iorga Dragoș Adrian ar fi primit de la cele două persoane suma totală de 75.600 lei.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, s-a mai solicitat instanței de judecată să dispună confiscarea extinsă asupra sumelor de 10.000 dolari, 11.000 euro, 174.600 lei, cât și a cantității de 62,5 g lingouri din metal galben, ce pare a fi aur, ridicate de la inculpatul Iorga Dragoș Adrian.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Rechizitoriul DNA poate fi citit integral accesând secțiunea Documente!
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. De asemenea, pentru redactarea acestui articol au fost folosite și informații de pe termene.ro.
 
Citește și:
 
Procesul s-a terminat!
Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii