Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:53 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

ro

17 Oct, 2023 17:00 1438 Marime text
 
 
 
  • În dosar, Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
  • Cauza a fost soluționată în primă instanță de Antoneta Ardeleanu, judecător în Tribunalul Constanța, prin achitarea fostului șef al CJC.
  • La data de 3 mai 2023, Curtea de Apel Constanța a încetat procesul penal privindu-l pe Nicușor Constantinescu, decizia fiind una definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătorii Ciprian Coadă și Ştefania Pîrlogea, de la Curtea de Apel Constanța.
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța solicită rejudecarea a dosarului Combat Press, cauză soluționată definitiv de Curtea de Apel Constanța prin încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripției, față de Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța. 
 
Cererea DNA s-a aflat marți, 17 octombrie 2023, în atenția judecătorilor Nicolescu Alin Sorin, Epure Constantin și Voica Valerica, de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, însă până la închiderea ediției instanța nu ajunsese la o decizie.
 
Amintim că la data de 3 mai 2023, Curtea de Apel Constanța a încetat procesul penal privindu-l pe Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța
 
Tot atunci, instanța a respins ca inadmisibilă acţiune civilă formulată de Unitatea Administrativ Teritorială Constanţă - Consiliul Judeţean Constanţa și a ridicat măsura asigurătorie a sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa nr. 255/P/2016 din data de 11 aprilie 2018 a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.
 
Decizia a fost definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătorii Ciprian Coadă și Ştefania Pîrlogea, de la Curtea de Apel Constanța
 
În dosar, Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

 
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Antoneta Ardeleanu, judecător în Tribunalul Constanța, prin achitarea fostului șef al CJC.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada decembrie 2009 - noiembrie 2010, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice, a achiziționat și a plătit servicii de publicitate în valoare de 401.700 lei. Suma respectivă reprezintă un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Constanța concomitent cu obținerea de către firma prestatoare a serviciilor a unui folos necuvenit în același cuantum“.
 
„Concret, în perioada respectivă, Consiliul Județean Constanța a achiziționat servicii de publicitate în presa scrisă locală, pentru care a achitat integral un număr de 12 facturi fiscale. Ca urmare a dispozițiilor emise de Curtea de Conturi a României, Consiliul Județean Constanța s-a adresat instanței civile și a obținut o hotărâre judecătorească definitivă de obligare a inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 401.700 lei, ce reprezintă întregul prejudiciu al faptei penale. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului“, se mai arată în actele DNA.  Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
 
Decizie „bombă“ la București!
DNA Constanța a întors în instanță dosarul unui important director din Ministerul Transporturilor! Începe procesul

 
UPDATE. DNA Constanța a vizitat Consiliul Județean Constanța! Procurorii DNA ar fi vizat Direcția Economică (DOCUMENTE)
 
Faliboga Lucian Dorel, fost inspector școlar în ISJ Constanța, condamnat! A făcut acord cu Andrei Bodean, șeful DNA Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii