Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:10 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surse DNA Constanța îl trimite în judecată pe Cristian Antohi, fostul administrator al Tehnorex International SA

ro

10 Dec, 2023 17:00 2723 Marime text
 
 
 
  • Potrivit surselor noastre, cauza ar fi disjunsă din dosarul lui Daniel Manole, fostul director al Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM). Amintim că tot în legătură cu acest dosar, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Petre Neacșa, fost director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
  • Tehnorex International SA are încheiate mai multe contracte publice, iar printre autoritățile contractante se află Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Centrul Român pentru Pregătirea și Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale dar și Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Cristian Antohi, fostul administrator al companiei Tehnorex International SA (potrivit surselor noastre), cu sediul în Portul Constanța, firmă specializată în repararea și întreținerea navelor și bărcilor.    
 
Conform portalului instanțelor de judecată, dosarul 8340/118/2023 a fost înregistrat pe rolul Tribunalul Constanța, la data de 08.12.2023, iar până în prezent nu a fost stabilit primul termen. 
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Potrivit surselor noastre, cauza ar fi disjunsă din dosarul lui Daniel Manole, fostul director al Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM). Amintim că tot în legătură cu acest dosar, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Petre Neacșa, fost director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.   
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:


 

„În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonoma „Administratia Fluviala a Dunarii de Jos“ au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.
 
Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții. (...) Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Acord cu DNA, respins definitiv în instanță
 
Amintim că, în aprilie 2022, Antohi Cristian a încheiat cu procurorii DNA Constanța un acord de recunoaştere a vinovăţiei, referitor la infracţiunile de cumpărare de influenţă, prevăzută de art. 6 din Legea nr 78/2000 raportat la art. 292 Cod penal, şi de spălare a banilor, prevăzută de art. 49 alin. 1 lit b) din Legea nr 129/2019, însă înțelegerea a fost respinsă atât de Tribunalul Constanța, în dosarul 2942/118/2022, cât și de Curtea de Apel Constanța, în dosarul 2942/118/2022.
 
Ca atare, judecătorii au dispus trimiterea cauzei la DNA -Serviciul Teritorial Constanţa, în vederea continuării urmăririi penale.  

 
Oficial din instanță
 

Tribunalul Constanța – Solutia pe scurt: În baza art. 485 alin. 1 lit b) Cod procedură penală: Respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 18 aprilie 2022 în dosarul penal nr 61/P/2022 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie -Serviciul Teritorial Constanţa între procurorul DNA-Serviciul Teritorial Constanţa şi inculpatul Antohi Cristian (...) referitor la infracţiunile de cumpărare de influenţă, prevăzută de art. 6 din Legea nr 78/2000 raportat la art. 292 Cod penal, şi de spălare a banilor, prevăzută de art. 49 alin. 1 lit b) din Legea nr 129/2019. Dispune trimiterea cauzei la procurorul DNA -Serviciul Teritorial Constanţa, în vederea continuării urmăririi penale. Ia act că inculpatul a fost reţinut şi aflat în arest la domiciliu în perioada 30 iunie 2021 -26 august 2021. Ia act că în cauză nu sunt dispuse măsuri asiguratorii. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală: Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu apel în 10 zile de la comunicarea sentinţei. Pronunţată în şedinţă publică azi 29 06 2022 .
Document: Hotarâre  266/2022  29.06.2022  

 

Curtea de Apel  - Solutia pe scurt: În baza art.421 pct. 1 lit. b din Codul de procedură penală, respinge apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - D.N.A – S.T. Constanţa împotriva sentinței penale nr.266/29.06.2022, pronunțată de Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr. 2942/118/2022, ca nefondat. În baza art.275 alin.3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată, potrivit art. 405 alin.1 din Codul de procedură penală, prin punerea deciziei, la dispoziția părților ți a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, azi 07.04.2023. Document: Hotarâre  352/2023  07.04.2023.

 
Despre Tehnorex International SA
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată la data de 10 decembrie 2023, SC Tehnorex International SA a fost fondată în luna mai a anului 1994, se ocupă de repararea și întreținerea navelor și bărcilor, are sediul în Portul Constanța, iar ca asociați apar: Antohi Tudor, cu 90 %, Micu Gabriel-Lucian, cu 6 % și
Micu Viorica, cu 4 %.
 
Ca administrator apare Antohi ( Cheval ) Cristina, pe care o mai găsim în SC Sepcoteh SRL.  
 
Pentru anul 2022, Tehnorex International SA (cu 9 angajați) a raportat o cifră de afaceri netă de 10.431.513 de lei și un profit net de 474.024 de lei.  
 
Contracte publice
 
Tehnorex International SA are încheiate mai multe contracte publice, iar printre autoritățile contractante se află Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Centrul Român pentru Pregătirea și Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale dar și Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.
 
Antohi Cristian s-a retras din Tehnorex International SA în august 2022.
 
Potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a cu numărul 3410, Antohi Cristian s-a retras din societate şi din funcţia de administrator și a cesionat la valoarea nominală aportul lui la capitalul social, în sumă de 90.000 lei - 90.000 acţiuni, lui Antohi Tudor, acesta devenind acţionar cu drepturi depline.
 
În urma acestei modificări, capitalul social a avut următoarea structură:
 
1. Antohi Tudor deţine suma de 90.000 lei - 90.000 acţiuni = 90% participarea la profit şi pierderi;
 
2. Micu Gabriel-Lucian deţine suma de 6.000 lei - 6.000 acţiuni =6% participarea la profit şi pierderi;
 
3. Micu Viorica deţine suma de 4.000 lei - 4.000 acţiuni = 4% participarea la profit şi pierderi.
 
Totodată, a fost numit administrator unic, cu puteri depline şi pe o perioadă de 4 ani, Antohi Cristina.
 
Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial partea a IV-a cu numărul 3410 din data de 11 august 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Decizie „bombă“ la București!
DNA Constanța a întors în instanță dosarul unui important director din Ministerul Transporturilor! Începe procesul

 
Zeci contracte de achiziții publice
Cristian Antohi s-a retras din Tehnorex International SA! Cui i-a cesionat acțiunile

 
Ce firmă din Constanța va asigura serviciile de modernizare a navei Dragor Maritim (DOCUMENT)
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii