Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:15 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Propunerea respinsă DNA a analizat azi suspendarea activităţii în semn de protest față de Ordonanța de urgență pe justiție.

ro

26 Feb, 2019 13:02 2113 Marime text
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au votat azi dacă se impune suspendarea activităţii, în raport la modificările Legilor nr.303/2004, nr.304/2004 și nr.317/2004 aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.7/19.02.2019.

UPDATE:

Propunerea a fost respinsă.

Azi, pe pagina oficială a DNA a fost postat următorul mesaj: DNA – instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată

Ieri, DIICOT a decis să protesteze față de „modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, a înțeles să adopte a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanță de urgență, a ”legilor justiției”, acte normative organice de a căror claritate și predictibilitate depinde însăși normala funcționare a sistemului judiciar“.

De asemenea, DIICOT a mai decis suspendarea activității între orele 08.00-12.00, în fiecare zi, în intervalul 26.02.2019-08.03.2019. În acest interval de timp vor fi soluționate doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații operative ce nu suporta amânare.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat ieri că s-a convenit abrogarea articolul 54 din OUG 7, referitor la posibilitatea ca un judecător să devină procuror şef.

"Articolul 54 este acela care permite unui judecător să devină procuror şef dintre cei de la Parchetul General, pe care îi numeşte preşedintele prin decret, la propunerea ministrului. Acolo erau două teme care au fost puse în dezbaterea publică, exprimate de către procurori în special, de către judecători în secundar.(...) Dată fiind această preocupare exprimată în principal de către procurori, care au fost nedumeriţi la perspectiva de a le fi şef procuror de rang înalt un judecător, ca să curmăm această preocupare, am propus şi am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanţii la dezbaterea de astăzi, să abrogăm complet articolul 54. Asta înseamnă că se revine la reglementarea anterioară, că procuror de rang înalt pot fi doar procurori care îndeplinesc condiţiile legii şi procedura cu interviul de selecţie şi propunere de la ministrul Justiţiei şi să îi numească preşedintele republicii prin decret prezidenţial. Abrogând articolul 54, se abrogă implicit şi prevederea care mută competenţa de la Secţia de procurori la plenul CSM, prin urmare, procurorii aceia care vor dori să devină de rang înalt vor fi evaluaţi la Ministerul Justiţiei, vor primi avizul de la CSM, de la Secţia de procurori, un aviz consultativ, după care ministrul va propune preşedintelui să îi numească procurori de rang înalt", a arătat ministrul Justiţiei.  


Azi, în Adunarea Generală a procurorilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa va decide dacă îşi va suspenda activitatea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii