DNA Primarul municipiului Târgu Mureş, propus pentru arestare preventivă
DNA: Primarul municipiului Târgu Mureş, propus pentru arestare preventivă- Primarul Soos Zoltan a fost reţinut luni seară de procurorii anticorupţie. El este cercetat într-un dosar care vizează fapte de corupţie.
- Propunerea de luare a măsurii arestării preventive propusă de DNA se va judeca începând cu ora 11,00, la Tribunalul Mureş.
Primarul municipiului Târgu Mureş şi un om de afaceri au fost propuşi, marţi, pentru arestare preventivă, într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Propunerea de luare a măsurii arestării preventive propusă de DNA se va judeca începând cu ora 11,00, la Tribunalul Mureş.
Primarul Soos Zoltan a fost reţinut luni seară de procurorii anticorupţie, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare. El este cercetat într-un dosar care vizează fapte de corupţie."Şi noi din presă am fost informaţi de situaţia apărută. Nu prea pot să comentez pentru că nu ştiu detalii. Noi credem în justiţia română şi credem în nevinovăţia domnului primar.
Cam atât pot să declar şi aşteptăm să vedem cam care este situaţia şi ce urmează. Am auzit că au fost nişte percheziţii, dar astea în Primăria Târgu Mureş sunt un obicei, de ani în urmă. Am ştiut că au existat şi în săptămâna trecută sau înainte, la sfârşitul lunii noiembrie, dar precis nu prea am fost informat ce anume au căutat şi ce au găsit. Ceea ce ştim e ce s-a întâmplat ieri, că a fost reţinut 24 de ore", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele UDMR Mureş, Csibi Attila Zoltán.
Soos Zoltan a câştigat un nou mandat la Primăria din Târgu Mureş la alegerile din iunie. El se află la cel de-al doilea mandat.
Oficial de la DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Târgu Mureș au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 decembrie 2024, a inculpaților:
SOOS ZOLTAN, primar al municipiului Târgu Mureș, pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită
Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie 2021- 2024, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureș, având atribuții de ordonator principal de credite, inculpatul Soos Zoltan ar fi primit în mod repetat, în mod indirect, foloase care nu i se cuvin, constând în opere de artă în valoare totală de 1.009.764 lei (echivalentul sumei de circa 200 000 euro), de la celălalt inculpat, administrator al unei societăți comerciale, în legătură cu încheierea și derularea în bune condiții a unor contracte cadru și a unor contracte subsecvente atribuite de primărie societății respective.
Contractele au ca obiect lucrări de intervenții și reparații străzi, trotuare, parcări și lucrări edilitare (apa-canal), precum și amenajări infrastructură.
La data de 25 noiembrie 2022, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureș, având atribuții de ordonator principal de credite, inculpatul Soos Zoltan ar fi primit în mod indirect, într-un cont aparținând unei asociații controlate de inculpat, foloase care nu i se cuvin, constând în suma de 30 000 lei, sub forma unui contract de sponsorizare de la o societate comercială, în legătură cu atribuirea și derularea unui număr de 9 achiziții directe în valoare totală de 275.355 lei, realizate de primărie de la respectiva societate comercială.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 10 decembrie 2024, cei doi inculpați sunt prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție, Direcției de Operațiuni Speciale și Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Citește și:
Percheziţii domiciliare la Dâmbovița şi la sediul unei instituţii! O persoană cu handicap a fost exploatată prin muncă (VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp