Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 17 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi bărbați acuzați că au bătut cu pumnii și șuturile un consătean turmentat, nemulțumiți de pedepsele primite. Cazul, în atenția Curții de Apel Constanța

ro

17 Sep, 2024 17:00 204 Marime text
Foto ilustrativă - sursa: Pexels

Magistrații Curții de Apel Constanța au fost așteptați să se pronunțe astăzi, 17.09.2024, într-un dosar care vizează un scandal în care au fost implicați trei bărbați dintr-un sat din județul Tulcea.
 
Pe scurt, în dosarul care are ca obiect lovirea sau alte violenţe, Trifan Gheorghe și Olteanu Ion sunt acuzați că l-ar fi bătut cu palme, pumni și șuturi pe Idrez Constantin, după ce, spun anchetatorii, în seara de 30.08.2019, bărbatul aflat în stare de ebrietate ar fi intervenit în discuțiile unuia dintre inculpați.
 
 
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, după doi ani de deliberări, Judecătoria Tulcea a luat prima decizie în cazul celor doi inculpați din dosar, pe data de 23.05.2024.
 
 
MINUTA
 
Soluția pe scurt: În temeiul art. 396 alin. 1, 2 şi 4 C.proc.pen. şi art. 193 alin.2 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.proc.pen., stabileşte în sarcina inculpatului TRIFAN GHEORGHE pedeapsa de 140 zile-amendă, în cuantum de 5.600 lei, suma corespunzătoare unei zile-amendă fiind de 40 lei (faptă din data de 30.08.2019). În temeiul art. 396 alin.1 şi 4 C.proc.pen., raportat la art. 83 C.pen., dispune amânarea aplicării pedepsei constând din amenda penală în cuantum de 5.600 lei (140 zile-amendă) şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 84 C. pen. În temeiul art. 85 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, obligă inculpatul TRIFAN GHEORGHE să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Tulcea, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În conformitate cu dispoziţiile art. 86 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c - e C.pen., se vor comunica Serviciului de Probaţiune Tulcea. În baza art. 83 alin. 4 C.pen., atrage atenţia inculpatului TRIFAN GHEORGHE asupra dispoziţiilor art. 88 C.pen., privitoare la revocarea amânării aplicării pedepsei.
 
În temeiul art. 396 alin. 1, 2 şi 4 C.proc.pen. şi art. 193 alin.2 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.proc.pen., stabileşte în sarcina inculpatului OLTEANU ION pedeapsa de 140 zile-amendă, în cuantum de 8.400 lei, suma corespunzătoare unei zile-amendă fiind de 60 lei (faptă din data de 30.08.2019). În temeiul art. 396 alin.1 şi 4 C.proc.pen., raportat la art. 83 C.pen., dispune amânarea aplicării pedepsei constând din amenda penală în cuantum de 8.400 lei (140 zile-amendă) şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 84 C. pen. În temeiul art. 85 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, obligă inculpatul OLTEANU ION să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Tulcea, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În conformitate cu dispoziţiile art. 86 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c - e C.pen., se vor comunica Serviciului de Probaţiune Tulcea. În baza art. 83 alin. 4 C.pen., atrage atenţia inculpatului OLTEANU ION asupra dispoziţiilor art. 88 C.pen., privitoare la revocarea amânării aplicării pedepsei.
 
În temeiul art. 25 alin.1 şi alin.5 C.proc.pen. şi art.397 alin.1 C.proc.pen., raportat la art.1357 C.civ. şi 1370 C.civ., admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă IDREZ CONSTANTIN şi, drept consecinţă, obligă inculpaţii TRIFAN GHEORGHE şi OLTEANU ION să plătească în solidar părţii civile IDREZ CONSTANTIN, suma de 2.000 euro, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune morale şi respinge în rest, ca nefondată, acţiunea civilă a părţii civile IDREZ CONSTANTIN.
 
În baza art. 274 alin. 1 şi 2 C.proc.pen., obligă pe fiecare dintre inculpaţii TRIFAN GHEORGHE şi OLTEANU ION, să plătească statului suma de 900 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. În baza art. 398 C.proc.pen., raportat la art. 272 alin. 1 C.proc.pen., admite cererea părţii civile IDREZ CONSTANTIN şi, drept consecinţă, obligă pe fiecare dintre inculpaţii TRIFAN GHEORGHE şi OLTEANU ION să plătească părţii civile IDREZ CONSTANTIN, suma de 2.500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în onorariu avocaţial. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 23.05.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin intermediul grefei instanţei.
Document: Hotarâre  807/2024  23.05.2024
 
Decizia nu a fost pe placul celor doi inculpați, dat fiind faptul că aceștia au depus o contestație la instanța superioară, Curtea de Apel Constanța. Instanța a hotărât la termenul de astăzi, 17.09.2024, să reducă daunele morale acordate părții civile de la 2.000 de euro la 2.000 de lei!
 

 
Procurorii prezintă filmul bătăii
 
Potrivit actului de sesizare, în seara zilei de 30.08.2019, în jurul orei 20,00, persoana vătămată, în vârstă de 44 de ani, aflat în stare de ebrietate, s-a deplasat la magazinul Federal Coop din sat Florești, comuna Horia, județul Tulcea, unde a cumpărat o pâine și o bere, iar băutura a consumat-o pe o bancă în faţa magazinului, unde se aflau și inculpații de 59 de ani, respectiv de 46 de ani și martorii. În timp ce inculpatul discuta în contradictoriu cu un martor despre faptul că oile sale au păscut în via acestuia din urmă, persoana vătămată intervenea în discuții. Iritat de comportamentul persoanei vătămate, inculpatul l-a lovit pe bărbat, cu putere, o singură dată, cu palma peste fată, iar acesta a căzut la sol, însă imediat după aceea s-a ridicat și a plecat, fiind ajuns din urmă de către al doilea inculpat, care a început să lovească victima cu pumnii și picioarele, a doborât-o la sol unde a continuat să o lovească de aceeași manieră în zona capului și a corpului.
 
În drept, fapta celui de-al doilea inculpat care, la data de 30.08.2019, în jurul orei 20.00, a agresat-o fizic pe persoana vătămată, prin aceea că a lovit-o puternic cu palma, în zona feţei, lovitură în urma căreia victima a căzut la sol şi astfel i-au fost cauzate leziuni traumatice a căror vindecare a necesitat un număr de 6-7 zile de îngrijiri medicale, conform Certificatului medico-legal nr. 439/02.09.2019, întruneşte elementele constitutive ale infracțiunii de lovire sau alte violenţe.
 
Victima a chemat ambulanța
 
Persoana vătămată a reușit să se ridice de la sol, și în cursul serii, după ce a ajuns acasă, a apelat numărul de urgentă 112, fiind totodată anunțat și Serviciul de Ambulanță Tulcea, care l-a transportat la Spitalul Județean de Urgență Tulcea unde, a fost consultat la data de 31.08.2019 la ora 00,45 și în urma investigațiilor s-a stabilit că prezenta o plagă frontală, la nivelul nasului, a buzei inferioare și plăgi la nivelul membrelor superioare și inferioare.
 
Persoana vătămată a fost examinată medico-legal la data de 02.09.2019 și potrivit certificatului nr. 439/02.09.2019 emis de S.J.M.L., a prezentat un număr de 16 leziuni traumatice contuze la scalp fronto temporal dreapta, scalp frontal stâng, regiunea sprâncenoasă externă dreapta, scalp retro auricular stâng, ochi drept, ochi stâng, piramidă nazală, triunghi nazo-labial, buză inferioară, obraz drept, pavilion ureche stângă, fată laterală dreaptă a gâtului, fată laterală stângă a gâtului, braț drept și ambii genunchi, ce au putut fi produse prin impactul repetat de lovire cu și/sau de corpuri contondente si/sau suprafețe dure, necesitând îngrijiri medicale timp de aproximativ 6-7 zile de la data producerii traumei care poate data din 30.08.2019.
 
Victima a cerut daune materiale și morale, de 5.000 de euro
 
Asupra laturii civile se reţine că în actul de sesizare s-a consemnat că persoana vătămată  a declarat că se constituie parte civilă cu suma de 5.000 de euro.
 
În cursul judecăţii, la data de 31.03.2022, persoana vătămată a depus la dosarul cauzei o cerere de constituire parte civilă prin care a solicitat obligarea inculpaţilor la plata sumei de 5000 euro, formată din 1000 euro daune materiale şi 4000 euro, daune morale.
 
Actul de sesizare poate fi parcurs integral în secțiunea Documente.
 
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Știri Constanța azi Oficial de la IPJ Constanța. Bătaie în Ovidiu! Un șofer Daf Trans 2000 SRL a bătut un bărbat și a fugit

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii