Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:10 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cetățeni străini arestați în lipsă la Constanța! Acuzații oficiale

ro

14 Jun, 2021 10:19 1864 Marime text
 
Doi cetățeni turci au fost arestați preventiv, la cererea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru trafic de migranți.
 
 Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Oficial
 

Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Dispune arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12.06.2021 şi până la data de 11.07.2021 inclusiv, a inculpaților: 1. Osman Faredin, ...sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranți, 2. Memet Ainur, ...sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranți. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru inculpati şi punerea acestora în imediată executare. Respinge ca nefondate cererile formulatede apărătorii inculpatilor de luare faţă de acestia a unei măsuri mai puţin restrictive. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie“.

 

UPDATE. Oficial de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța 

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele informaţii de interes public:

La data de 12 iunie 2021, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au formulat propunerea privind luarea măsurii arestului preventiv, faţă de inculpații:
                    O.F., în vârstă de 24 de ani, aflat în stare de reținere, pentru comiterea infracţiunii de trafic de migranți, faptă prev. și ped. de art.263 alin.1 și 2 C.pen. lit.a C.pen.
și

                    M.A., în vârstă de 31 de ani, aflat în stare de reținere, pentru comiterea infracţiunii de trafic de migranți, faptă prev. și ped. de art.263 alin.1 și 2 C.pen. lit.a C.pen.
Totodată față de inculpatul O.A., de 33 de ani, a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, că în perioada 02-10 iunie 2021, inculpații au procedat la traficarea migrantului ilegal cu date declarate de M. A., cetățean turc, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României spre Ungaria, și de a ajunge la Viena, în Austria.

Astfel, în concret, la data de 02.06.2021, inculpatul O. A., l-a contactat pe inculpatul M. A. căruia i-a solicitat să faciliteze transportul unei persoane migrant ilegal, până în Austria, la Viena; M. A. a fost de acord.
La data de 10.06.2021, inculaptul M. A., care conducea microbuzului de transport persoane marca Mercedes Sprinter, după ce a ridicat mai multe persoane din municipiul Medgidia spre a le duce în Germania, și-a continuat deplasarea până în localitatea Mircea Vodă de unde l-a preluat pe migrantul ilegal menționat anterior, apoi și-a continuat deplasarea până în Cernavodă.

Aici, la volanul microbuzului, s-a urcat inculpatul O. F. care și-a continuat deplasarea, împreună cu călătorii microbuzului, inclusiv migrantul ilegal, până în apropierea punctului de trecerea a frontierei Nădlac, unde au fost depistați de organele poliției de frontieră.

În schimbul serviciilor prestate, inculpatul O. A. i-a oferit inculpatului M. A. suma de 2.000 de euro la preluarea migrantului, și încă 1.000 de euro când migrantul ajunge la destinație.

La rândul său, inculpatul M. A. i-a oferit inculpatului O. F. pentru serviciile prestate în referire la migrant, o sumă cu care O. F. a fost de acord.
Tot O. A. este cel care i-a asigurat cazarea migrantului la locuința unei terțe persoane din localitatea Mircea Vodă.
Cei doi inculpați au fost arestați pe o perioadă de 30 de zile.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie. În cauză, procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a lucrat împreună cu organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul Gărzii de Coastă și a beneficiat de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, Brigăzii de Operațiuni Speciale Constanța și Serviciului de Operațiuni Speciale Tulcea.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii