Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:40 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi foști primari din județ, trimiși în judecată de DNA Constanța. Procesul, amânat pentru depunerea rapoartelor de expertiză

ro

02 Dec, 2021 00:00 1950 Marime text

 
  • Amintim că, în primă instanță, cei doi foști edili au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce a decis rejudecarea cauzei.
 
Dosarul în care Ion Soare şi Gheorghe Popescu, la data presupuselor fapte primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, a primit un nou termen (24 februarie 2022).
 
Cauza a fost amânată pentru depunerea rapoartelor de expertiză, potrivit Termene.ro. 
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
La un termen anterior, instanța a dispus emiterea unei adrese către Consiliul Judeţean Constanţa, Direcţia Urbanism, prin care să se precizeze daca au fost emise Certificate de urbanism sau Autorizaţii de construire pentru staţii de transformare sau staţii de măsurare a vântului pentru Romwind International SRL în perioada 2005-2006 pe parcelele P.s. 37/1 si P.s. 37 aflate în raza teritorială a UAT Mihai Viteazu.
 
Totodată, tribunalul a emis adrese către Primăriile comunelor Fântânele şi Mihai Viteazu, judeţul Constanţa, pentru a se comunica în legătură cu suprafeţele de teren situate în P.s. 37/1 şi P.s. 37, care s-au aflat în proprietea sau folosinţa SC Romwind International SRL, dacă au fost achitate taxele şi impozitele pe proprietate, ce sume au fost achitate şi cine le-a achitat, precum şi să înainteze un istoric de rol fiscal cu privire la terenurile în cauză.
 
De asemenea, instanța a încuviinţat proba cu expertiză tehnică în specialitatea construcţii, având ca obiectiv identificarea lucrărilor de investiţie realizate de partea civilă pe suprafeţele deţinute în cadrul Parcelelor P.s.37/1 şi P.s. 37, urmând a se menţiona în concret în ce constau acestea, când şi de către cine au fost realizate. Încuviinţează proba cu expertiză contabilă, având următoarele obiective: 1. Să se stabilească ce reprezintă suma de 353.998,90 lei identificată în raportul de expertiză întocmit în cursul urmăririi penale ca o „cheltuială cu terenuri”, care este documentul justificativ care atestă această cheltuială şi scopul pentru care a fost efectuată cheltuială; 2. Să se stabilească ce reprezintă suma de 150.717 lei cheltuită de SC Romwind International SRL în perioada 2006 - 2010 cu titlu de „cheltuieli privind prestaţii”, indicată în raportul de expertiză întocmit în cursul urmăririi penale, respectiv să fie identificate suprafeţele de teren aparţinând societăţii pentru care s-au efectuat aceste cheltuieli (impozite si taxe), cu menţionarea documentului justificativ şi a modalităţii de plată pentru fiecare sumă plătită cu acest titlu; 3. Să se precizeze cine a efectuat plata sumei de 216.000 euro (...), prin ce modalitate de plată, la ce dată şi din ce cont (titularul contului); 4. să se identifice cheltuielile efectuate de către Romwind International SRL în legătură cu investiţiile realizate pe terenurile deţinute pe parcelele P.s. 37/1 şi P.s. 37; 5. să se stabilească modul în care au fost achitate aceste cheltuieli şi de către cine, iar în cazul în care au fost finanţări din partea asociaţilor sau a terţilor să se precieze dacă şi în ce condiţii au fost acestea restituite; 6. să se precizeze dacă au fost achitate impozitele pe proprietate, în ce cuantum şi către ce unitate administrativ teritorială; 7. să se precizeze dacă investiţiile, respectiv cheltuielile pretins efectuate, au fost transferate/amortizate din punct de vedere patrimonial şi contabil către partea civilă, SC Solar Power Proiect SRL“.
 
 Amintim că, în primă instanță, cei doi foști edili au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce a decis rejudecarea cauzei.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
„La data de 18 ianuarie 2006, inculpaţii Soare Ion şi Popescu Gheorghe, în calitate de primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un acord privind predarea, din administrarea Primăriei Cogealac spre administrarea Primăriei comunei Fântânele, a unei suprafeţe totale de teren de 371,19 ha. În această suprafaţă a fost inclusă în mod abuziv şi suprafaţa de 24.438 mp închiriată anterior de către o societate comercială, în urma organizării unei licitaţii de Primăria comunei Mihai Viteazu. Mai mult, în urmă cu un an, la data de 24 ianuarie 2005, inculpatul Soare Ion, primarul comunei Cogealeac, convenise cu primarul comunei Mihai Viteazu că respectiva suprafaţă aparţine comunei Mihai Viteazu. Aceste demersuri ale inculpaţilor au avut drept consecinţă obţinerea unor foloase necuvenite de către Primăria Fântânele, concomitent cu producerea unui prejudiciu în cuantum de 201.600 de euro şi 531.822 de lei în dauna societăţii beneficiare a terenului respectiv“.
 
De menționat că pe lângă decizia de condamnare, Tribunalul Constanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă SC Proiect Solar Power SRL Constanţa şi i-a obligat, în solidar, pe inculpaţi la plata sumei de 201.600 de euro, în echivalent în lei la cursul BNR de la data plăţii (reprezentând cheltuieli efectuate de acţionarii părţii civile conform documentelor ataşate la dosar) şi suma de 531.822 lei (reprezentând cheltuieli cu terenuri şi amenajări) despăgubiri civile.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Oficial!
Începe judecata în dosarul penal al lui Halep Mihai. Acuzațiile DNA

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii