Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:24 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi inculpați din dosarul Retrocedărilor, condamnați cu executare, eliberați condiționat

ro

08 Sep, 2021 00:00 5500 Marime text
 
  • În dosarul retrocedărilor, Înalta Curte a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii mai multor terenuri retrocedate în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Constanța.
 
Tribunalul Constanța a decis eliberarea condiționată a lui Constantin Racu, fostul director al Direcției Administrație Publică din Primăria Constanța, condamnat (în februarie 2019) la șase ani și zece luni de închisoare.
 
Decizia este definitivă.
 
Amintim că prin decizia penală nr. 32 din 07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât condamnarea lui Constantin Racu, fost director al Direcției Administrație Publică, la o pedeapsă de 6 ani și 10 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
Un alt inculpat din celebrul dosar al Retrocedărilor din Constanța, condamnat inițial cu executare, și eliberat condiționat este Ion Marica, fost director al Direcției Tehnic Investiții, condamnat la cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat. 
 
Prin Hotarârea nr. 959/2021 , Judecătoria Medgidia a admis propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarul Poarta Albă, privind pe Marica. Pe cale de consecință, instanța a dispus liberarea condiţionată a celui în cauză, din executarea pedepsei aplicate prin sent.pen.nr.148/2017 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a II-a Penală, mandat nr. 273/2017/2019, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Decizia a rămas definitivă prin necontestare, potrivit portalului instanțelor de judecată.
 
Amintim că, prin Decizia definitivă 32/A din februarie 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Radu Ștefan Mazăre a fost condamnat la nouă ani de detenție.
 
Nicuşor Daniel Constantinescu: cinci ani de închisoare.
 

Constantin Racu: şase ani şi zece luni de închisoare.
 
Daniela Ramona Dospinescu: şapte ani şi şase luni de închisoare.
 
Ion Marica: cinci ani de închisoare.
 
Dan Miron: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Bogdan Ghiţulescu: patru ani de închisoare.

 
Răsvan Mircea Tudorache: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
 
Paraschiva Barbu: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Niculae Nejloveanu: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
 
Daniel Ene: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de şapte ani.
 
Georgică Giurgiucanu: cinci ani şi şase luni de închisoare.
 
Emil Dragoş Săvulescu: cinci ani şi şase luni de închisoare.
 
Aurel Jean Andrei: doi ani cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
 
Valentin Gheorghe Ionescu: cinci ani de închisoare.
 
Cristian Borcea: cinci ani de închisoare.
 
Ruxandra Luminiţa Darie: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
 
Marius Puşcaşi: trei ani de închisoare.
 
Carmen Puşcaşi: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Alin Horaţiu Dima: şase ani de închisoare.
 
Prin decizia de condamnare, Înalta Curte a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii mai multor terenuri retrocedate în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Constanța.
 
Instanța a donfiscă contravaloarea în lei, la cursul B.N.R. de la data punerii în executare, a următoarelor sume de la inculpații:

Barbu Paraschiva sumele de 817.248 euro și 79.927 USD;
Ene Daniel sumele de 210.000 euro și 384.683 USD;
Sandu Bogdan Gabriel sumele de 306.983 euro și 408.410 USD;
Ionescu Valentin suma de 228.482 euro;
Borcea Cristian suma de 957.107 euro;
Camboianu Mihai suma de 207.357 euro;
Giurgiucanu Georgică suma de 143.695 euro;
Pușcași Carmen suma de 104.268 euro;
Pușcași Marius suma de 104.268 euro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Plaja, retrocedările și primarul
„Război rece“ cu Primăria Constanța pentru parcarea de la Modern! Zona este complet închisă! (galerie foto+document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii