Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:36 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi inspectori ANAF Constanța, acuzați de luare de mită, au făcut înțelegeri cu procurorii Anticorupție (document)

ro

15 Nov, 2021 00:00 5014 Marime text

 
  • Inițial, cei doi inspectori în cadrul A.N.A.F. - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța au fost reținuți pentru 24 de ore.
 
  • Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa, a decis că nu se impune ducerea celor doi în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă și a hotărât plasarea lor sub control judiciar.   
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției în cazul celor doi inspectori în cadrul A.N.A.F. - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, Mihai Bușu și Stere Anagnoste, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Printr-un comunicat oficial dat publicității la data de 20 octombrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au arătat că „la data de 18 octombrie 2021, inculpații Bușu Mihai și Anagnoste Stere, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins pentru fiecare, sume de bani cuprinse între de 4.000 și 5.000 lei, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză)“.
 
„Concret, banii respectivi ar fi fost pretinși de cei doi inculpați pentru ca, în urma controlului fiscal pe care îl realizau, aceștia să formuleze concluzii care să nu determine declanșarea unui control de fond la societatea omului de afaceri. În același context, la data de 19 octombrie 2021, cei doi inspectori A.N.A.F. ar fi primit printr-un intermediar, în plicuri distincte, câte 4.000 lei de fiecare, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante“, se mai arată în ancheta DNA.
 
Dosarul a fost instrumentat de Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa.
 
Cei doi inspectori în cadrul A.N.A.F. - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța au fost inițial reținuți pentru 24 de orei, însă procurorul de caz a decis că nu se impune ducerea celor doi în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă și a hotărât plasarea lor sub control judiciar.   
 
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați (Buşu Mihai și Anagnoste Stere) împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.
 
Recent, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a lui Ionuț Adrian Fotin, fost inspector în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada iulie-august 2021, cu ocazia unui control inițiat și efectuat de inculpatul Fotin Ionuț Adrian, în calitatea menționată mai sus, acesta ar fi primit suma de 2.000 lei de la reprezentantul societății comerciale controlate, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.
 
Ulterior, la data de 20 septembrie 2021, în legătură cu efectuarea aceleiași activități de control, inculpatul ar fi acceptat promisiunea omului de afaceri de a-i da în viitor suma de 4.000 lei.
 
În prezența avocatului, inculpatul Fotin Ionuț Adrian a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:


- doi ani și zece luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
 
Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, procuror șef al Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Acordul de recunoaștere a vinovăției poate fi citit integral accesând secțiunea Documente
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
„Masa și dansul la final“
Detalii până azi secrete din dosarul inspectorului Fotin, de la Antifraudă Constanța, acuzat de luare de mită (document)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii