Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:28 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi inspectori fiscali și un fost șef al Casei de Cultură din Constanța, achitați definitiv

ro

26 Nov, 2020 16:39 2897 Marime text
  • Decizia de azi este definitivă!
 
Filip Ion Pop, fostul director al Casei de Cultură din Constanța, în perioada 23 iulie 1993 - 22 iunie 2002, trimis în judecată de procurorii procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a fost achitat! Decizia este definitivă și a fost luată azi de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța.
 
Filip Ion Pop fusese condamnat în primă instanță la patru ani şi şase luni de închisoare.
 
De asemenea, tot o soluție de achitare a primit în acest caz și omul de afaceri Vasile Tăfălan. Acesta a fost condamnat inițial la 13 ani de închisoare (contopire cu o altă pedeapsă aplicată într-un alt dosar).
 
Mioara Gache şi Nicoleta Mitrică, inspectori fiscali, au fost achitate în primă instanță.

Decizia a fost menținută azi de judecătorii Curții de Apel Constanța.  
 
De asemenea, tot în primă instanță a fost achitat și Yucetaş Nusret. Și în cazul acestuia, judecătorii Curții de Apel Constanța au decis să se mențină soluția primei instanțe, respectiv achitare.
 
Prezentul dosar a fost soluționat definitiv de judecătorii Georgiana Anghe Tudor, Virgil Marius Ungureanu și Ciprian Coadă, din Curtea de Apel Constanța.   
 

Conform procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Constanţa, Filip Ion Pop este suspectat că, „în iulie 2012, împreună cu Yucetaş Nusret, Ştefan Lilian şi Tăfălan Vasile, s-a constituit într-un grup infracţional în scopul obţinerii de beneficii financiare prin efectuarea de operaţiuni de spălarea a banilor proveniţi din activităţi evazioniste şi, acţionând în cadrul grupului infracţional organizat, în aceeaşi lună a anului 2012, în calitate de reprezentant al SC Porto Nav Group SRL Constanţa, a preluat fictiv drepturile şi obligaţiile decurgând din contractele de leasing financiar referitoare la zece utilaje de construcţii de la SC Basconlux Chişinău - Filiala Constanţa SRL Constanţa”, conform DIICOT.
 
Organele de anchetă mai spun că Filip Ion Pop, în luna septembrie 2012, „în calitate de reprezentant al SC Porto Nav Group SRL Constanţa, a dispus evidenţierea în documentele societăţii a operaţiunilor fictive prin care s-a atestat în mod nereal vânzarea celor zece utilaje către SC Naftex Petrol Grup SRL Constanţa, ajutând totodată în acest mod la evidenţierea de către reprezentantul SC Naftex Petrol Grup SRL Constanţa a operaţiunii fictive prin care s-a atestat în mod nereal vânzarea către SC Asimetric Vision a celor zece utilaje de construcţii, în valoare totală de 677.000 de euro”.
 
Aceiaşi procurori DIICOT continuă susţinând că, „în perioada septembrie - octombrie 2012, prin întocmirea şi prezentarea la ING Bank de contracte fictive de creditare a SC Porto Nav Group SRL Constanţa, a retras şi l-a ajutat pe Tăfălan Vasile să retragă în numerar din contul societăţii de mai sus contravaloarea în lei a sumei totale de 677.000 de euro, ajutând astfel la spălarea sumei menţionate anterior, care a fost transferată succesiv de către Yucetaş Nusret din contul SC Asimetric Vision SRL Constanţa în contul SC Naftex Petrol Grup SRL Constanţa şi de către Tăfălan Vasile din contul SC Naftex Petrol Group SRL Constanţa în contul SC Porto Nav Group SRL Constanţa, cunoscând că suma respectivă provine din săvârşirea de infracţiuni, în scopul disimulării originii evazioniste a acesteia”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii