Doi polițiști din Constanța au dat în judecată Statul Român, pentru repararea unor prejudicii cauzate de erori judiciare
Doi polițiști din Constanța au dat în judecată Statul Român, pentru repararea unor prejudicii cauzate de
01 Dec, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1478
Marime text
- Conform procurorilor, un grup de 38 de persoane, majoritatea cu antecedente penale, în schimbul unor sume de bani, beneficiau de sprijinul, protecţia şi informaţiile furnizate de poliţişti şi agenţi ai unor firme de pază, pentru a sustrage zilnic fier vechi, cereale, îngrăşăminte chimice şi combustibil din vagoanele CFR şi de pe platforma industrială a portului Constanţa.
- Tribunalul Constanța a admis cererile şi excepţiile formulate în cauză de către inculpaţi cu privire la interceptările efectuate de Serviciul Român de Informaţii.
- În acest context, instanța a constatat nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză începând cu data de 11.01.2012, a tuturor mijloacelor de probă rezultate din interceptările efectuate de Serviciul Român de Informaţii, inclusiv anterior datei de 11.01.2012, precum şi a rechizitoriului prin care a fost sesizat judecătorul de cameră preliminară în prezenta cauză, şi exclude toate probele administrate în cursul urmăririi penale lovite de nulitate – probe ce au fost eliminate din dosar, restituind cauza la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
Aproape de jumătatea lunii iunie 2016, sistemul polițienesc din Constanța încasa o lovitură extrem de puternică! Atunci, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus, în iunie 2016, trimiterea în judecată a 39 de persoane, printre care s-au aflat şi mai mulţi poliţişti din Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime Constanţa, Garda de Coastă, Secţia 5 de Poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa şi din Secţia Regională de Poliţie Transporturi Constanţa.
Dosarul a „picat“ în instanță, iar în prezent doi dintre polițiștii au dat în judecată Statul Român, pentru repararea unor prejudicii cauzate de erori judiciare.
Cele două dosare au fost înregistrate pe rolul Secției Penale a Tribunalul Constanța.
Până în prezent nu au fost stabilite primele termene de judecată.
După trimiterea dosarului spre soluționare instanței competente, în faza camerei preliminare, prin decizia nr. 180/2022, din 28.03.2022, Tribunalul Constanța a admis cererile şi excepţiile formulate în cauză de către inculpaţi cu privire la incompatibilitatea procurului care a instrumentat dosarul de urmărire penală şi a întocmit rechizitoriul în cauză.
Mai mult, tribunalul a admis cererile şi excepţiile formulate în cauză de către inculpaţi cu privire la interceptările efectuate de Serviciul Român de Informaţii.
În acest context, instanța a constatat nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză începând cu data de 11.01.2012, a tuturor mijloacelor de probă rezultate din interceptările efectuate de Serviciul Român de Informaţii, inclusiv anterior datei de 11.01.2012, precum şi a rechizitoriului prin care a fost sesizat judecătorul de cameră preliminară în prezenta cauză, şi exclude toate probele administrate în cursul urmăririi penale lovite de nulitate – probe ce vor fi eliminate din dosar, restituind cauza la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care, prin decizia nr. 337/2022, din 27.06.2022, a menținut decizia tribunalului.
Hotărârea instanței de apel a fost definitivă.
Conform datelor puse la dispoziţie de Direcţia Generală Anticorupţie, la data de 21 martie, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a şapte agenţi de poliţie (cinci de la Serviciul Poliţiei Transporturi Maritime Constanţa, unul de la Garda de Coastă - Grupul de Nave Constanţa şi altul de la Secţia 5 de Poliţie), trei agenţi de pază la o firmă din port Constanţa, precum şi a altor zece persoane suspectate de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi infracţiuni de corupţie.
Din cercetări a rezultat existenţa unui grup de 38 de persoane, majoritatea cu antecedente penale, care în schimbul unor sume de bani beneficiau de sprijinul, protecţia şi informaţiile furnizate de poliţişti şi agenţi ai unor firme de pază, pentru a sustrage zilnic fier vechi, cereale, îngrăşăminte chimice şi combustibil din vagoanele CFR şi de pe platforma industrială a portului Constanţa.
Cu ocazia efectuării percheziţiilor au fost depistate 58 de tone îngrăşăminte chimice de diferite tipuri, sigilii tip CFR, sume bani, diferite înscrisuri.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
O pisică a murit în urma exploziei de la Pavilionul Expozițional din Constanța! (VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii