Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar „bombă“ la Iași! Un angajat al Inspectoratului de Stat în Construcții și un responsabil tehnic de execuție, reținuți pentru infracțiuni de corupție în legătură cu avizarea documentației de recepție a unui bloc de locuințe

ro

21 May, 2024 11:41 545 Marime text
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
  
Două persoane din județul Iași, respectiv un angajat al Inspectoratului de Stat în Construcții și un responsabil tehnic de execuție, au fost reținute ieri, 20 mai a.c., de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, pentru cercetări privind suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni de corupție, după o serie de activități de procedură penală desfășurate împreună cu ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași.
 
În cauză sunt efectuate cercetări privind săvârșirea infracțiunii de luare de mită de către un angajat al Inspectoratului de Stat în Construcții, faptă comisă prin intermediul altor 2 persoane, cercetate pentru complicitate la luare de mită, în scopul avizării favorabile a unei documentații pentru recepția unui imobil, respectiv un bloc de locuințe.
 
În fapt, suspectul inspector în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții Iași a solicitat unui investitor imobiliar, denunțător în cauză, prin intermediul altui suspect (responsabil tehnic de execuție), să-i remită 6 sisteme de aer condiționat cu 6 module Wi-Fi, în schimbul semnării procesului verbal de recepție finală a investiției. La momentul când a pretins aceste bunuri, inspectorul ISC Iași a indicat inclusiv societatea comercială de la care denunțătorul urma să achiziționeze produsele respective, societate al cărei reprezentant este suspect pentru complicitate la luare de mită.
 
Pentru documentarea probatoriului, în cursul zilei de ieri, ofițerii DGA - SJA Iași, la delegarea și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară, din care 3 la locuințele suspecților și una la sediul societății comerciale.
 
Cu ocazia percheziției efectuată la inspectorul ISC Iași, au fost identificate și ridicate toate cele 6 sisteme de aer condiționat menționate, cu modulele Wi-Fi aferente, în valoare totală de 20.070 lei, primite cu titlu de mită anterior.
 
Totodată, au fost puse în executare 3 mandate de aducere la unitatea de parchet față de cele trei persoane, iar în urma audierii, a fost pusă în mișcare acțiunea penală, două dintre acestea fiind reținute pentru 24 de ore pentru continuarea cercetărilor în vederea stabilirii întregii activități infracționale.
 
În cursul zilei de astăzi, cei doi urmează a fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.
 
La activități s-a beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Poliție al Județului  Iași, al Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași și Brigăzii Operațiuni Speciale Iași.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Percheziții DGA în județul Cluj într-un dosar de fals și delapidare! Vizați, doi ofițeri de poliție
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii