Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar DNA Constanța Judecătorii au încetat procesul penal faţă de Gabur Mihai-Octavian, fost director Navrom

ro

21 Dec, 2023 09:25 1156 Marime text
 
 
 
  • Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au încetat procesul penal faţă de Gabur Mihai-Octavian, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
 
Decizie finală în cazul lui Mihai-Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom, trimis în judecată, în august 2017, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au încetat procesul penal faţă de Gabur Mihai-Octavian, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
În continuare, Curtea de Apel a înlăturat din sentința atacată dispozițiile de la punctul V.1. privind obligarea inculpatului la plata către partea civilă a sumei de 641.201,52 lei.
 
Instanța de apel a menţinut „dispoziţia privind obligarea părţii responsabile civilmente Tigitrans S.A. (persoană juridică română înregistrată în registrul comerţului sub nr. J13/5053/1994, aflată în procedura falimentului, cu sediul social în Incinta Port Constanţa, Mol 1 Sud, în clădirea de birouri din Containere Modulare P+2E, parter, camera nr. 4, jud. Constanţa) la plata către partea civilă Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, în solidar cu inculpatul Gabur Mihai-Octavian, a sumei de 641.201,52 lei, reprezentând prejudiciu cauzat prin săvârşirea infracţiunii, sumă care va fi actualizată cu indicele de inflaţie, de la data producerii prejudiciului (data plăţii sumelor ce compun debitul, în cadrul rambursărilor făcute pentru CR 2 şi pentru CR3), până la achitarea integrală a debitului principal şi la care se va adăuga dobânda legală, calculată de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, până la achitarea integrală a debitului principal“, se mai arată în decizia magistraților.
 
Decizia este definitivă!
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:


 

 „În cursul anului 2011, inculpatul Gabur Mihai Octavian, în calitate de manager al unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Ministerul fondurilor europene - autoritate contractantă - documente cu caracter inexact (două cereri de rambursare), prin care a solicitat plata cheltuielilor aferente achizițiilor de materiale necesare desfășurării cursurilor din proiect, în condițiile în care o parte din acestea, nu au fost folosite în acest scop.
 
Totodată, inculpatul a anexat la cererile respective mai multe documente cu conținut nereal (condică formatori, rapoarte lunare justificative privind consumul de materiale etc.).
 
Aceste demersuri au avut ca urmare obținerea pe nedrept de către societatea administrată de inculpatul Gabur Mihai Octavian, din bugetul Uniunii Europene, a sumei de 685.479 lei.
 
Până în prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (fost Ministerul Fondurilor Europene), nu a comunicat organelor de urmărire penală dacă se constituie sau nu parte civilă în cauză.
 


În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Gabur Mihai Octavian.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză“.
 
Trimiterea în judecată reprezintă o etapă reglementată de Codul de procedură penală, care nu poate în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, dă în judecată Universitatea Ovidius Constanța!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii