Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul din Constanța cu un prejudiciu de 31 de milioane de euro care nu mai apucă să se fie judecat

ro

17 Sep, 2020 00:00 3375 Marime text
  • Mai bine de un an și jumătate a trecut de la trimiterea dosarului în instanță și procesul tot nu a început!
  • La termenul stabilit să se desfășoare săptămâna aceasta, judecătorii au decis să amâne procesul, pe motiv că nu s-au primit citațiile!
  • În cauză, procurorii DNA au calculat un prejudiciu de peste 31 de milioane de euro, adus bugetului de stat, prin evaziune fiscală.


În luna februarie 2019, procurorii DNA Constanța anunțau cu fast trimiterea înjudecată a zece inculpați, persoane pe care le acuzau că ar fi prejudiciat bugetul statului cu peste 31 de milioane de euro.


Mai bine de un an și jumătate a trecut de la trimiterea dosarului în instanță și procesul tot nu a început! La termenul stabilit să se desfășoare săptămâna aceasta, judecătorii au decis să amâne procesul, pe motiv că nu s-au primit citațiile!


Dosarul penal cu numărul 957/118/2019 al Tribunalului Constanța, care îl privește pe afaceristul Peter Attila Racz, dar și pe alte persoane, a fost înregistrat pe rolul Secției penale pe 19 februarie 2019.


Nici până în momentul de față, în septembrie 2020, procesul nu a început efectiv.


15 termene pentru a se discuta excepții

Aproape 15 termene au fost acordate până acum în cauză, pentru a se discuta eventualele excepții invocate de părți înainte ca procesul să înceapă propriu-zis.



La termenul de acum două zile, instanța a decis amânarea pentru data de 13 octombrie a cauzei, pe motiv că nu s-a îndeplinit procedura de citare. Cu alte cuvinte, părțile nu primiseră citațiile.


Conform legislației în vigoare, procesul va putea începe doar după ce se vor soluționa eventualele excepții invocate.


DNA anunța în februarie 2019 trimiterea în judecată a mai multor persoane. Cap de afiș erau Peter Attila Racz, Galambosz Laszlo și Pompiliu Ristin pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.



La rândul lor, Radu Nemeș, Răzvan – Florin Capră, Nicolae Neacșu, Florinel Andrescu, Csaszar-Pal Zsombor, Romulus Șoldan și Răzvan Mihai Olteanu erau acuzați de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 

Afaceri cu motorină

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:


„În perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, inculpații Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.

În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale societății operațiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral și ecodecofral.

În realitate, cu concursul celorlalți șapte inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.

Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau «mutate» la noul sediu social din municipiul Constanța.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei“.
 

Dosarul Motorina

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

De asemenea, procurorii DNA aminteau că Radu Nemeș a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru presupusa săvârșire a unor infracțiuni similare – cauză cunoscută și ca Dosarul Motorina.


Până la pronunțarea unei eventuale condamnări definitive în cauză, toți suspecții sunt considerați nevinovați, potrivit legilor în vigoare.


Citește și:

Mega-dosar la DNA Constanţa! Prejudiciu de peste 31 de milioane de euro. Prima decizie a judecătorilor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii