Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:12 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul fostelor angajate ale Sanatoriului Balnear Techirghiol, amânat. Obiecţiunile DNA, admise în parte

ro

02 Mar, 2018 00:00 2704 Marime text
Judecătorii din Curtea de Apel Constanţa au luat o nouă decizie în dosarul în care Lidia Sandu - director administrativ, Victoria Acsân - casieră şi Julieta Duma - şef depozit, toate foste angajate ale Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, au fost condamnate, în primă instanţă, la închisoare cu executare.
 
Noul termen în apelul cauzei a fost stabilit pentru data de 21 martie.
 
Instanţa a admis în parte obiecţiunile la raportul de expertiză formulate de DNA - Serviciul Teritorial Constanţa. Pe cale de consecinţă, Curtea de Apel a dispus efectuarea unui supliment la raportul de expertiză întocmit de expert Gheorghe Rădulescu.
 
Totodată, magistraţii au dispus „completarea raportului de expertiză prin exprimarea unui punct de vedere al expertului cu privire la un eventual prejudiciu ce ar rezulta din relaţiile comerciale dintre Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol cu următoarele societăţi comerciale: AF Hagimăsuri , SC RSV Ruvastef, SC Andra Invest SRL, SC Olbemi Group SRL , SC Napkin SRL şi Neague Titu“.
 
„Se impune completarea raportului de expertiză având în vedere că expertul nu a analizat relaţiile cu aceste societăţi comerciale, cu toate că, în sentinţa instanţei de fond, sunt analizate condiţiile ilegale în care au fost atribuite acestor societăţi diverse contracte de aprovizionare a Sanatoriului Balnear. Se impune exprimarea de către expert a unui punct de vedere cu privire la respectarea dispoziţiilor legale la atribuirea contractelor şi la modul în care s-au derulat aceste contracte în raport de atribuţiile fiecăreia dintre inculpate.
 
Respinge ca neîntemeiate celelalte obiecţiuni formulate de DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, având în vedere că expertul a răspuns aspectelor cu privire la care se cer precizări. Respinge ca neîntemeiate obiecţiunile formulate de Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, având în vedere că, în fapt, aceste obiecţiuni reprezintă o solicitare de respingere argumentată a concluziilor raportului de expertiză efectuat de expert Rădulescu Gheorghe. Dispune emiterea unei adrese către domnul expert Rădulescu Gheorghe pentru a proceda la efectuarea suplimentului la raportul de expertiză“, se mai arată în decizia magistraţilor.
 
Amintim că, în primă instanţă, Lidia Sandu a luat trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Tot trei ani de detenţie cu executare a luat şi Victoria Acsân, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Şi tot pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare Julieta Duma.
 
Faţă de Reiean Ciorabai, instanţa a dispus încetarea procesului penal început împotriva ei, ca urmare a decesului acesteia.

 
Instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol şi le-a obligat în solidar pe inculpatele Lidia Sandu, Victoria Acsân şi Violeta Duma la plata sumei de 8.740.986,92 de lei către partea civilă Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Constanţa arată că, „în perioada de referinţă, respectiv 2003 - octombrie 2006, prin programele de achiziţii publice ale Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, în calitate de autoritate contractantă, la momentul încheierii şi derulării contractelor de achiziţii de bunuri şi servicii, fie prin procedura «selecţiei de oferte», fie prin «licitaţii electronice», inculpatele şi-au încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu ce rezultau atât din fişele posturilor, cât şi din prevederile legale privind achiziţiile publice, privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor publice, organizarea şi ţinerea la zi a evidenţei patrimoniului, controlul financiar preventiv“.
 
Aceste activităţi au avut drept consecinţă, spun procurorii, „prejudicierea Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol cu suma totală de 8.972.044 de lei, echivalentul a 2.607.151 de euro“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii