Dosarul foștilor primari Ion Soare şi Gheorghe Popescu se va rejudeca
Dosarul foștilor primari Ion Soare şi Gheorghe Popescu se va rejudeca
24 Sep, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2241
Marime text
- Dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat definitiv în dosarul în care Ion Soare şi Gheorghe Popescu, la data presupuselor fapte primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele, au fost condamnaţi în primă instanță la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. Recent, Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea cauzei la Tribunalul Constanţa. Hotărârea este definitivă.
Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
„La data de 18 ianuarie 2006, inculpaţii Soare Ion şi Popescu Gheorghe, în calitate de primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un acord privind predarea, din administrarea Primăriei Cogealac spre administrarea Primăriei comunei Fântânele, a unei suprafeţe totale de teren de 371,19 ha. În această suprafaţă a fost inclusă în mod abuziv şi suprafaţa de 24.438 mp închiriată anterior de către o societate comercială, în urma organizării unei licitaţii de Primăria comunei Mihai Viteazu. Mai mult, în urmă cu un an, la data de 24 ianuarie 2005, inculpatul Soare Ion, primarul comunei Cogealeac, convenise cu primarul comunei Mihai Viteazu că respectiva suprafaţă aparţine comunei Mihai Viteazu. Aceste demersuri ale inculpaţilor au avut drept consecinţă obţinerea unor foloase necuvenite de către Primăria Fântânele, concomitent cu producerea unui prejudiciu în cuantum de 201.600 de euro şi 531.822 de lei în dauna societăţii beneficiare a terenului respectiv“.
De menționat că pe lângă decizia de condamnare, Tribunalul Constanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă SC Proiect Solar Power SRL Constanţa şi i-a obligat, în solidar, pe inculpaţi la plata sumei de 201.600 de euro, în echivalent în lei la cursul BNR de la data plăţii (reprezentând cheltuieli efectuate de acţionarii părţii civile conform documentelor ataşate la dosar) şi suma de 531.822 lei (reprezentând cheltuieli cu terenuri şi amenajări) despăgubiri civile.
Citește și
Elan Schwartzenberg a scăpat de acuzațiile privind complicitatea la dare de mită. Motivarea judecătorilor
DNA Constanța anunță finalizarea unui dosar cu fonduri nerambursabile
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii