Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:40 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul Retrocedărilor Graff Pink Estate SRL, proces cu primarul Constanței pentru un teren retrocedat din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză (DOCUMENT)

ro

27 Aug, 2023 17:00 2086 Marime text
  • Graff Pink Estate SRL Constanța, deținută de cetățenii Keleș Hicabi și Vural Haci, a pierdut în primă instanță procesul deschis în contradictoriu cu Primarul Municipiului Constanța.
  • În motivarea cestei decizii, judecătorii au arătat că „în prezenta cauză reclamanta (nr., Graff Pink Estate SRL) nu a făcut dovada faptului că în lipsa anulării certificatului de urbanism aceasta este împiedicată să vândă sau să dispună de dreptul său de proprietate asupra terenului, cu atât mai mult cu cât a dobândit acest drept cunoscând şi acceptând existența şi mențiunile din certificatul de urbanism pe care acum îl contestă“.
  • Firma a atacat decizia Tribunalului la Curtea de Apel Constanța unde se va fixa primul termen pentru judecarea căii de atac.
  • Terenul este vizat de Dispoziția 835/18.04.2003 a Primarului Municipiului Constanța, prin care mai multe suprafețe de teren au fost retrocedate în baza Legii 10/2001.
  • În Secțiunea Document poate fi accesată Dispoziția 835/18.04.2003.
 
Graff Pink Estate SRL Constanța, deținută de cetățenii Keleș Hicabi și Vural Haci, l-a chemat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța în legătură cu un teren de peste 8.000 de metri pătrați, provenit din retrocedări, situat în stațiunea Mamaia, zona Ceainăria Japoneză.
 
Societatea privată a cerut anularea în parte a Certificatului de Urbanism nr. 89/20.01.2022, mai exact, firma solicitând înlăturarea mențiunilor despre Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
S-a cerut în proces înlăturarea mențiunilor „terenul a fost dobândit inițial prin Dispoziția de primar nr. 835 din data de 18.04.2003, care a fost desființată în parte prin Decizia penală nr. 32/2019 pronunțată de ÎCCJ în dosarul penal nr. 6536/2/2008 (nr., Dosarul Retrocedărilor); asupra bunului imobil a fost instituit sechestrul asigurător de către Tribunalul Constanța conform încheierii nr. .../02.04.2021“.
 
În proces, firma reprezentată de avocatul Marius Mocanu, din cadrul Baroului Constanța, a solicitat emiterea unui nou certificat de urbanism, fără mențiunile respective.
 
Discuțiile în proces s-au purtat în dosarul 653/118/2023, cauză ajunsă recent la Curtea de Apel Constanța, după ce judecătorii de la Tribunal au respins cererea firmei de ștergere a mențiunilor din certificatul de urbanism.
 
Îmn Hotărârea 883/2023 a Tribunalului, prin care firma a pierdut procesul în primă instanță, se arată că în susținerea cererii de anulare parțială a certificatului de urbanism, societatea a vorbit despre istoricul dobândirii dreptului de proprietate asupra imobilului teren situat în intravilanul municipiului Constanța.
 
Acesta are o suprafață de 8.644,94 mp, având categoria curți construcții și este situat pe bulevardul Mamaia nr. 345.
 

Primarul Constanței a arătat în proces că „terenul situat în Constanța, Stațiunea Mamaia, zona Ceainăria Japoneză în suprafață de 8.645 mp a fost a fost dobândit în baza Contractului de vânzare-cumpărare nr. 2043/23.11.2022 de reclamanta din prezenta cauză, de la (...). Inițial terenul a fost dobândit de Ceacîreanu (...) prin Dispoziția nr. 835/2003 – poziția 17, care l-a vândut către (...) prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 3725/08.12.2021“.
 
Dispoziția 835/18.04.2003 poate fi accesată în Secțiunea Document.
 
„A dobândit acest dept cunoscând și acceptând existența și mențiunile din certificatul de urbanism pe care acum îl contestă“
 
După analizarea actelor de la dosarul cauzei, judecătorii de la Tribunal au ajuns la concluzia că acțiunea firmei este nefondată și au respins-o ca atare.
 
În motivarea cestei decizii, judecătorii au arătat că „în prezenta cauză reclamanta (nr., Graff Pink Estate SRL) nu a făcut dovada faptului că în lipsa anulării certificatului de urbanism aceasta este împiedicată să vândă sau să dispună de dreptul său de proprietate asupra terenului, cu atât mai mult cu cât a dobândit acest drept cunoscând şi acceptând existența şi mențiunile din certificatul de urbanism pe care acum îl contestă“.

 
„Altfel spus, reclamanta, prin faptul că a cumpărat terenul deși cunoștea şi a acceptat expres mențiunile din certificatul de urbanism atacat, a făcut dovada contrară susținerilor sale, arătând fără echivoc că transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului nu este împiedicată în niciun fel de existența mențiunilor respectiv“, au mai spus judecătorii.
 
„În final, în prezenta cauză Tribunalul reține ca nefondată şi solicitarea de anularea a certificatului de urbanism nr. 89 din 20.01.2022 prin prisma deciziei Curţii de Apel Constanţa nr. 102/C din 23.06.2021 din moment ce la dosarul cauzei nu a făcut dovada că această decizie a fost comunicată pârâtului înainte de emiterea certificatului iar prin întâmpinarea depusă la dosar autoritatea publică pârâtă a acceptat şi a menționat expres faptul că mențiunile referitoare la măsura sechestrului asigurător vor fi eliminate din act în situația în care reclamanta, în calitate de titular prezent al dreptului de proprietate va solicita eliberarea unui nou certificat de urbanism, solicitare pe care fără o justificare obiectivă reclamanta nu a făcut-o preferând să continue prezenta acțiune fără temei“, se mai arată în Hotărârea nr. 883/2023 a Tribunalului Constanța.
 
Hotărârea a fost atacată de către reprezentanții Graff Pink Estate SRL la Curtea de Apel, unde dosarul a ajuns recent și urmează să se stabilească primul termen pentru judecarea cării de atac.
 
Despre Graff Pink Estate SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 27 august 2023, Graff Pink Estate SRL a fost înființată în anul 2017, are sediul social în Constanța, pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 60 și se ocupă de lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.
 
Firma este deținută de cetățenii turci Keleș Hicabi și Vural Haci, ambii fiind și administratori.
 
Numele lui Keleș Hicabi se regăsește și în HKL Real Property Development SRL, Nova Property Development SRL și Celine Property Development SRL, toate din Constanța, iar cel al lui Vural Haci se regăsește și în Black Sea Estate SRL și Country Estate SRL, ambele din Constanța.
 
În 2022, Graff Pink Estate SRL a declarat 39 de angajați, profit peste 2,39 de milioane de lei și cifra de afaceri peste 25,32 de milioane de lei.
 
În Secțiunea Document poate fi consultată Dispoziția 835/18.04.2003.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosarul Retrocedărilor
Două terenuri din Mamaia, cu mențiunile despre sentința penală șterse din certificate! Municipalitatea vorbea despre subevaluări de peste 300.000 de dolari (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Daniel 28 Aug, 2023 08:33 Dar pe unde vine Ceainaria asta?