Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:21 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul unui fost consilier județean, amânat pentru septembrie

ro

03 Aug, 2022 12:35 1565 Marime text


Judecătorii de la Tribunalul Constanța au fixat un nou termen în faza camerei preliminare a dosarului în care procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, printre care se află și Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD.
 
Noul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 16 septembrie 2022.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.

Inițial, atât Tribunalul Constanţa, cât şi Curtea de Apel Constanţa, au concluzionat că „rechizitoriul este neregulamentar întocmit“, motiv pentru care a dispus restituirea cauzei la DNA Serviciul Teritorial Constanța, în vederea remedierii actului de sesizare al instanței.

Recent, procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanța au „remediat“ rechizitoriul și au dispus trimiterea dosarului la tribunal.
 
Conform portalul instanțelor de judecată, inculpaţii sunt:
 
Dospinescu Nicolae     

SC M&D Sea Farers SRL Constanta     
Cristea Dan Florin      
Pocea Nicoleta   
Groza Pavel Ionel       
Gorun Zoltan Gabriel
SC Val Shipping SRL 
 
 ANAF - DRFP Galaţi este parte civilă
 

Amintim că la data mediatizării cauzei, procurorii Anticorupție au susținut că în dosar s-a calculat un presupus prejudiciu de 27 de milioane de lei.
 
În primul rechizitoriu întocmit, procurorii DNA au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
 
    „În perioada 2008 – 2009, unul dintre inculpați, administrator al societății comerciale M&D Sea Farers SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale și beneficiind de ajutorul altor doi inculpați, angajați ai aceleiași firme, ar fi înregistrat în contabilitate 455 facturi fiscale ce atestau activități de comercializare a peste 20.000 tone de produse petroliere (motorină și combustibil marin) ca operațiuni scutite de la plata accizelor aferente“.
    
    „În realitate“, spun procurorii Anticorupție, „produsele respective ar fi fost destinate comercializării pe piața internă a carburanților auto“.
    
    „Prin aceste demersuri ar fi fost produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 27.273.573 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă în prezenta cauză“, se mai arată, în esență, în actul de sesizare a instanței.
    
    În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii
    
    Prin ordonanța nr. 116/P/2010 din data de 24.08.2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanța s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul inculpaților la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 27.273.573 lei.
    
    Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Un fost consilier județean, trimis în judecată de DNA Constanța! Rechizitoriul, remediat
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii