Dosarul Vectra! Latura civilă a uneia dintre cele mai mari cauze a DNA Constanța se va rejudeca!
Dosarul Vectra!: Latura civilă a uneia dintre cele mai mari cauze a DNA Constanța se va rejudeca!- Latura civilă a uneia dintre cele mai mari cauze instrumentate de procurorii DNA Constanța, respectiv Vectra Imobiliare, se va rejudeca!
- Potrivit magistraților, „inculpații Roșu Adrian, Moise Gabriel și Moldoveanu Cosmin, în calitate de persoane fizice ori de reprezentanți ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL și SC City Invest SRL“, ar fi indus în eroare 189 de persoane (părți vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanța.
Este oficial și definitiv! Latura civilă a uneia dintre cele mai mari cauze instrumentate de procurorii DNA Constanța - din punctul de vedere al părților civile (aproximativ 200 de persoane), respectiv Vectra Imobiliare, se va rejudeca!
Joi, 18 mai 2023, judecătorii de la Curtea de la Curtea de Apel Constanța au decis ca latura civilă a dosarului penal Vectra Imobiliare să se rejudece la Tribunalul Constanța.
Oficial!
În temeiul art. 421 pct. 2 lit. b Cod procedură penală, art. 6 paragraful I din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și art. 2 din Protocolul 7 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului: Admite apelurile formulate de inculpații Roșu Adrian și Moise Gabriel împotriva sentinței penale nr. 364 din data de 15.09.2022 pronuntata de Tribunalul Constanța în dosarul nr. 8937/118/2021. Desființează hotarârea atacată și dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Constanța, în vederea solutionarii complete a actiunii civile. În temeiul art.272 Cod procedura penala: Dispune plata din bugetul Ministerului Justitiei a onorariului cuvenit pentru asigurarea asistentei juridice din oficiu după cum urmează: - pentru avocat Ignat Emilia Mihaela, care a asigurat asistența juridică obligatorie a inculpatului Roșu Adrian pâna la prezentarea aparatorului ales, în cuantum partial de 700 de lei; - pentru avocat Crețu Claudia, care a asigurat asistența juridică obligatorie a inculpatului Moise Gabriel până la prezentarea aparatorului ales, în cuantum partial de 700 de lei; - pentru avocat Niță Eduard Nicolae, care a asigurat asistența juridică obligatorie a intimatei inculpate S.C Vectra Construct SRL, în cuantum de 1360 de lei; - pentru avocat Roman Ștefan, care a asigurat asistența juridică obligatorie a intimatei inculpate S.C Vectra Imobiliare S.R.L, în cuantum de 1360 de lei; - pentru avocat Cuturicu Florentina Cătălina, care a asigurat asistenta juridica obligatorie a inculpatului Moldoveanu Cosmin, în cuantum de 1360 de lei. În temeiul art. 275 alin. 3 cod procedura penala: Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțată, după redactare, astazi, 18 mai 2023.
Amintim că în decembrie 2012, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au anunțat trimiterea în judecată a inculpaților Roșu Adrian, Moise Gabriel, Moldoveanu Cosmin, reprezentanți ai S.C. Vectra Imobiliare S.R.L. Constanța, S.C. Vectra Construct S.R.L. Constanța și S.C. City Invest S.R.L. Constanța, în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni: înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni,
S.C. Vectra Imobiliare S.R.L. Constanța, S.C. Vectra Construct S.R.L. Constanța și S.C. City Invest S.R.L. Constanța în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 13 februarie 2007 – 28 martie 2009, inculpații Roșu Adrian, Moise Gabriel și Moldoveanu Cosmin, în calitate de persoane fizice ori de reprezentanți ai S.C. Vectra Imobiliare S.R.L., S.C. Vectra Construct S.R.L. și S.C. City Invest S.R.L., au indus în eroare 189 de persoane (părți vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanța.
Părțile vătămate au achitat prețul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 și 46.000 euro pentru un apartament) și au fost menținute în eroare și după încheierea contractelor de execuție - construire întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parțial.
La momentul încheierii contractelor, părțile vătămate nu au cunoscut împrejurarea că o parte din terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unități bancare pentru garantarea unor credite obținute sau că nu aparțineau firmelor din Grupul VECTRA ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terți. De asemenea, banii încasați ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiți pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiți la alte proiecte imobiliare. În plus, inculpații s-au implicat și în intrarea în insolvență a firmelor din grupul VECTRA și au continuat să facă promisiuni nefondate părților vătămate, astfel că acestea au renunțat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create.
În această modalitate, părțile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 euro și 282.500 lei.
Părțile vătămate s-au constituit părți civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 euro și 254.000 lei.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparținând inculpaților Roșu Adrian, Moise Gabriel, S.C. Vectra Imobiliare SRL și SC Vectra Construct SRL. În ceea ce îl privește pe inculpatul Moldoveanu Cosmin, nu au fost identificate bunuri în proprietatea acestuia pentru a fi indisponibilizate.
Condamnări
La începutul anului 2021, judecătorii Curții de Apel Constanța (Virgil Marius Ungureanu și Iulia Cezara Suciu) au decis să înceteze procesul penal început faţă de inculpaţii Moise Gabriel, Moldoveanu Cosmin şi Roşu Adrian pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.
În continuare, cei trei au rămas cu pedepsele de cinci ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.
De menționat că instanța a dedus din pedepsele aplicate inculpaţilor Moldoveanu Cosmin şi Roşu Adrian perioada executată de la 26.03.2019 la 23.07.2020.
Amintim că judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au decis, în luna iulie 2020, punerea în libertate a inculpaților și rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Constanţa, numai cu privire la inculpaţii Gabriel Moise, Cosmin Moldoveanu şi Adrian Roşu.
Decizia magistraților privind plata către părțile civile a despăgubirilor civile poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Vectra Imobiliare, în faliment! Azi, un nou termen la Tribunalul Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp