Droguri de peste 71 de milioane de euro descoperite în Portul Constanța! Cum acționau inculpații. Urmează primul termen în instanță (video)
Droguri de peste 71 de milioane de euro descoperite în Portul Constanța! Cum acționau inculpații. Urmează
12 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2518
Marime text
- În cauză a fost instituită măsura sechestrului asiguratoriu asupra sumei de 60.306 euro, a unor mijloace de transport, în valoare totală de 158.180 euro, cât şi asupra a 27 echipamente de „minare” Bitcoin în valoare de aproximativ 500.000 euro.
După aproximativ șase luni de anchetă, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au finalizat cercetările specifice în dosarul celor aproximav 1.400 de kilograme de heroină, cu puritate cuprinsă între 54,61% şi 57,93%, având o valoare de piață de aproximativ 71.500.000 euro, descoperite în câteva containere aflate în Portul Constanța.
Ca urmare a finalizării cercetărilor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a unui număr de opt inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup organizat, trafic de droguri de mare risc şi trafic internațional de droguri de mare risc.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București
Urmează că în perioada imediată să fie stabilit primul termen în faza camerei preliminare.
Oricare va fi decizia Tribunalului București, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel București.
Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracțional organizat, coordonat de către un cetățean grec, specializat în introducerea în Europa, prin România, a unor importante cantități de heroină, disimulate în mărfuri importate legal, atât în regim containerizat, pe cale maritimă, până în portul Constanța, cât și prin intermediul unor mijloace de transport rutier ce aduceau marfă din Turcia – autotrenuri în care au creat compartimente speciale la nivelul remorcilor, pentru a ascunde drogurile.
Membrii grupului infracțional foloseau mărfuri legale, adesea role de bitum, piatră, lână, drojdie, care nu erau neapărat obiectul tranzacțiilor dintre importator și exportator, dar care aparțineau grupului, pentru a exista o acoperire legală atunci când efectuau transporturile de droguri.
Șoferii ce conduceau autotrenurile şi efectuau curse de transport marfă pe ruta Istanbul – Rotterdam, via România și retur erau coordonați de către un cetățean român care la rândul său le organiza împreună cu liderul grupării.
Același inculpat, cetățean român, s-a ocupat de realizarea formalităților privind importurile maritime de mărfuri în care erau disimulate drogurile şi a ţinut legătura cu comisionarul vamal pentru efectuarea demersurilor de depozitare sau scoatere a mărfurilor din Portul Constanța, apoi de organizarea transportului de mărfuri în care erau disimulate drogurile către destinațiile finale, stabilite de către lider care deținea și controla companii în mai multe state din Uniunea Europeană și pe care le folosea în activități comerciale aparent licite, menite să creeze un paravan pentru circuitul drogurilor.
Pentru transportul drogurilor, la o cursă realizată, transportatorii trebuiau să primească o sumă echivalentă cu un salariu net lunar, de aproximativ 2.000 – 2.250 euro, astfel încât să creeze aparența că banii reprezintă salariul şi nu plata transportului de droguri.
În cauză a fost instituită măsura sechestrului asiguratoriu asupra sumei de 60.306 euro, a unor mijloace de transport, în valoare totală de 158.180 euro, cât şi asupra a 27 echipamente de „minare” Bitcoin în valoare de aproximativ 500.000 euro.
Dosarul a fost instrumentat împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO.
Cauza a fost instrumentată cu sprijinul autorităților judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Franța și al ofițerilor din cadrul Europol.
Suportul logistic și de specialitate a fost asigurat de către Eurojust.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Oficial!
Avocat condamnat la Constanța pentru trafic de droguri de risc și mare risc (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii