Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:05 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv! Condamnare definitivă în cazul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia (VIDEO)

ro

13 Dec, 2023 12:19 3603 Marime text


Sentință definitivă la Curtea Militară de Apel București în dosarul furtul unei arme dintr-o unitate militară din județul Constanța (Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia)!
 
Față de militarul căruia i-ar fi fost sustrasă arma, instanța a stabilit pedeapsa de ani de închisoare cu suspendare, pentru încălcarea consemnului și fals în declaraţii.

Motivarea judecătorilor în dosarul armei furate din Mamaia! „Preocupările religioase nu îl degrevează de obligația de a-și apăra țara!“
 
Detaliat, judecătorii militari din București au stabilit pedeapsa de 1 an și 8 luni de închisoare în sarcina inculpatului sold. V.N., pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea consemnului, și un alt an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.
 
Instanța a contopit pedepsele stabilite în sarcina inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 1 an și 8 luni închisoare la care se adaugă sporul obligatoriu de 4 luni reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă aplicată, în final, stabilind în sarcina inculpatului sold. V.N. pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani închisoare.
 
Instanța a amânat aplicarea pedepsei rezultante de 2 ani închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
 
Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Constanța, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței şi orice deplasare care depășește 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

 
Muncă neremunerată în folosul comunității

„Impune inculpatului ca pe durata termenului de supraveghere să execute următoarele obligații: - să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cadrul uneia dintre următoarele instituții, la alegerea consilierului de probațiune: Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanța sau Serviciul Public de Asistență Socială Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanța, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă; - să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate“.

 
Instanța i-a atras atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligațiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.
 
Decizia este definitivă.
 
2 ani și pentru comandantului pazei
 
Tot în acest dosar, în sarcina comandantului pazei au fost stabilite pedepsele de un an şi două luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de „încălcarea consemnului” și un an de închisoare pentru comiterea infracţiunii de „fals în declaraţii”.

 
Și în cazul său, judecătorii au contopit pedepsele și au stabilit pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 2 luni închisoare, la care adaugă sporul de o treime din cea de-a doua pedeapsă (1/3×12=4) rezultând, în final, pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei stabilite în sarcina inculpatului, fiind stabilit un termen de supraveghere de 2 (doi) ani.

Militar atacat
 
Incidentul a avut loc la data de 19 martie 2022, când un tânăr militar din Constanța ar fi fost atacat de o persoană, care i-a sustras arma și muniția de război aferentă.
 
La jumătatea lunii 2022, arma a fost găsită chiar de militarul atacat în post.
 
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

Explicații Viorel Teliceanu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța:
 

„Arma a fost găsită chiar de militarul căruia i-a fost sustrasă. Se afla la o distanță de aproximativ 200 de metri de unitatea militară, pe marginea drumului ascunsă sub o saltea care era abandonată în zonă, aproape de o porțiune de vegetație. Militarul a fost audiat cu privire la aceste aspecte și a declarat că întâmplător, când se întorcea de la altă unitate la care își desfășura activitatea, a observat salteaua, a dat cu piciorul în ea și a observat o parte a armei, mai exact cureaua. Ridicând salteaua din acel strufăriș a observat arma. Ulterior și-a anunțat colegii și superiorii. Au fost anunțate și organele de poliție și într-adevăr au identificat arma care era într-o stare avansată de degradare cu pânze de păianjen, semn că era acolo de o perioadă de timp.A fost recuperată în totalitate și muniția care nu a fost folosită și nici nu există riscul să fie folosită pe viitor“


 Amintim că, în continuare, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța continuă cercetările specifice menite să depisteze persoana care ar fi sustras arma de la militar.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Două anchete penale sunt în derulare
Procurori militari și civili, mânați de același gând – unde sunt arma și muniția de război furate de la un militar din Constanța


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii