Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:13 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Excursii în Punta Cana,Cipru, Italia, Bali și Mamaia Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, acord de recunoaștere a vinovăției la DNA! (DOCUMENT)

ro

04 Jul, 2022 16:16 1601 Marime text
 
  • Destinații: Punta Cana (Republica Dominicană), Singapore (Singapore) și Bali (Indonezia), Limassol (Cipru), Sardinia (Italia), Mamaia (România)
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a lui Mircea Gheorghe Drăghici.
 
Acesta este acuzat de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate, în formă continuată și de delapidare, în formă continuată.
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 10 aprilie 2017 – 22 mai 2018, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, ar fi utilizat suma totală de 550.522 lei din conturile partidului pentru achitarea, către o societate comercială, a unor cheltuieli ocazionate de deplasarea și/sau cazarea în destinații turistice exotice a sa și a altor persoane.
 
De menționat este că, din suma de mai sus, 231.040 lei ar fi reprezentat o parte din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Pe parcursul urmăririi penale s-au depus într-un cont deschis de ANABI pe numele inculpatului, sumele reprezentate de paguba cauzată și cheltuielile judiciare efectuate în etapa urmăririi penale, fiind dispuse măsuri asiguratorii pe acele sume de către procurorii DNA.
 
Conform DNA, cheltuieli erau ocazionate de deplasarea și/sau cazarea în destinații turistice: Punta Cana (Republica Dominicană), Singapore (Singapore), Bali (Indonezia), Limassol (Cipru), Sardinia (Italia), Mamaia (România).  
 

Pe scurt, se reține faptul că inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, trezorier al Partidului (....) a dispus efectuarea de plăți către o agentie de turism în perioada 2017- 2018, pe de o parte, din sume având ca sursă subvenții primite de la bugetul de stat de partidul politic și care puteau avea doar anumite destinații speciale (sumele din contul bancar (....)), iar pe de altă parte din sume având ca alte surse decât subvențiile de la buget (sumele din contul bancar (....))
 
 
„Analizând situația prezentată în centralizator, coroborată cu facturile /documentele de plată a serviciilor emise de furnizori, observăm că există facturi emise către (....), reprezentând contravaloarea unor servicii de deplasare externă/internă, pentru care SC (....) SRL atașează, ca documente justificative, diverse facturi emise de furnizori (tour operatori, hoteluri din țară și din străinătate etc.), o parte dintre facturi având menționați ca beneficiari ai serviciilor facturate și persoane fizice care nu aveau calități oficiale sau nu dețineau calitatea de membri ai (....)“, conform acordului de recunoaștere a vinovăției.
 
„Așadar, SC (....) SRL a emis facturi către (....) pentru deplasări în legătură cu activitatea politică a partidului, dar și pentru deplasări în interes personal realizate de familia trezorierului formațiunii politice, alți membri de partid și cunoscuții acestora, astfel: (....) Prin săvârșirea celor două infracțiuni s-a reținut obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul în cuantum de 550.523,55 lei (319.482,95 lei +231.040,6 lei). Suma utilizată în alte scopuri din subvenții primite de la buget, în speță 231.040,6 lei, a vizat deplasări în următoarele destinații:
1. Punta Cana (Republica Dominicană)
2. Singapore (Singapore) și Bali (Indonezia)
3. Limassol (Cipru)

4. Sardinia (Italia)
5. Mamaia (România)“, conform DNA.
 
„Suma folosită în interesul său și pentru altul având altă sursă decât subvențiile, în
speță 319.482,95 lei, a vizat deplasări în următoarele destinații:
1. Punta Cana (Republica Dominicană)
2. Singapore (Singapore) și Bali (Indonezia)
3. Limassol (Cipru)
4. Tenerife (Spania)
5. Algarve (Portugalia)
6. Mamaia (România)“, conform acordului.
 
„Astfel, se constată că au existat 4 destinații finale comune cu privire la care s-au
folosit fonduri din patrimoniul partidului, atât provenind din surse proprii, cât și
provenind din subvenții:
1. Punta Cana (Republica Dominicană)
2. Singapore (Singapore) și Bali (Indonezia)
3. Limassol (Cipru)
4. Mamaia (România)“.
 
Cu ocazia audierii din data de 06.06.2022 Drăghici Mircea Gheorghe a arătat că solicită încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul de caz
 
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 6 ani închisoare cu executare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea acesteia, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în oricare alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii (trezorier partid politic) și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
 
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii luate în cauză.
 
Menționam că, anterior, inculpatul a mai fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (comunicat nr. 624/VIII/3 din 25 iulie 2019), fiind condamnat la o pedeapsă de cinci ani închisoare cu executare.
 
Facem precizarea că, referitor la prezentul acord de recunoaștere a vinovăției, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii