Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Familia Gardef, la judecată cu primarul Constanței, pentru un teren din retrocedări. Ce a decis Curtea Supremă

ro

14 Oct, 2021 00:00 2577 Marime text
 
  • Dosarul vizează o dispoziție a primarului Constanței, ce datează din 2003, din timpul administrației Radu Mazăre.
  • Ștefania Carmen Dragne Gardef și Eleonora Lavinia Carolina Gardef, alături de Sorin Adrian Mugur Cănănău sunt nemulțumiți de faptul că terenurile ce le fuseseră alocate de municipalitate sunt traversate de conducte.
  • Curtea Supremă a admis, în principiul, recursul declarat de reclamanți, iar termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 25 noiembrie 2021.
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o primă decizie în procesul deschis primarului Constanței și altor autorități locale de familia Gardef.
 
Este vorba despre cazul înregistrat sub numărul 8335/118/2016, care se află în atenția judecătorilor încă din anul 2016.
 
Dosarul vizează o dispoziție a primarului Constanței, ce datează din 2003, din timpul administrației Radu Mazăre.
 
Ștefania Carmen Dragne Gardef și Eleonora Lavinia Carolina Gardef, alături de Sorin Adrian Mugur Cănănău sunt nemulțumiți de faptul că terenurile ce le fuseseră alocate de municipalitate sunt traversate de conducte.
 
Terenuri retrocedate în compensare, în 2003
 
După ce Tribunalul și Curtea de Apel Constanța au respins acțiunea reclamanților, aceștia s-au adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanță care a decis, în urmă cu doar câteva zile, să admită în principiu recursul.
 
Pe cale de consecință, Curtea Supremă a fixat termen de judecată la data de 25 noiembrie 2021, de la ora 9.00.


Pe scurt, reclamanții susțineau că, printr-o dispoziție a primarului Constanța, ce datează din 2003, le-au fost acordate în compensare pentru notificările formulate în baza Legii 10/2001 două terenuri. 13 ani mai târziu, când familia a vrut să vândă terenurile, în anul 2016, oameni au aflat că ambele suprafețe ce le fuseseră atribuite în compensare sunt traversate de conducte de distribuție a agentului termic.
 
În această situație, Ștefania Carmen Dragne Gardef, Eleonora Lavinia Carolina Gardef și Sorin Adrian Mugur Cănănău au solicitat în instanță, în cadrul unei acțiuni civile, desființarea parțială a Dispoziției nr. 2444/16.09.2003, emisă de Primarul Municipiului Constanța.
 
Dispoziția de primar contestată de familia Gardef stabilea, printre altele, atribuirea în compensare a două terenuri către aceasta, fiind vorba despre un teren în suprafață de 465,88 mp și unul de 829,06 mp.
 
Ulterior, în anul 2016, oamenii au descoperit că cele două terenuri sunt traversate de conductele RADET și au contestat Dispoziția primarului.
 
Taxa judiciară de timbru, restituită


Tribunalul însă a respins acțiunea, ca nefondată, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel, după ce reclamanții au declarat apel împotriva hotărârii Tribunalului.
 
Totuși, instanța de a apel a menținut hotărârea atacată și a respins apelul formulat de familia Dragne.
 
În cele din urmă, cazul a ajuns, în recurs, pe masa judecătorilor Secției I Civile a Curții Supreme.
 
Se mai arată în decizia Înaltei Curți că instanța „admite în principiu recursul declarat de reclamanţii Dragne Gardef Ştefania Carmen, Gardef Eleonora Lavinia Carolina şi Cănănău Sorin Adrian Mugur împotriva deciziei civile nr.112/C din 20 iulie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, Secţia I civilă“.
 
Astfel, judecătorii „fixează termen de judecată la 25 noiembrie 2021, în şedinţă publică, cu citarea părţilor“.
 
Nu în ultimul rând, instanța „dispune restituirea taxei judiciare de timbru nedatorate, în cuantum de 402,5 lei, către recurenţii Dragne Gardef Ştefania Carmen, Gardef Eleonora Lavinia Carolina şi Cănănău Sorin Adrian Mugur“.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Curții Supreme, după analizarea pozițiilor tuturor părților din dosar.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
40 de ani de închisoare într-o retrocedare celebră din Constanța. Judecătorii încearcă, din 2016, să afle adevărul în dosarul Anadalchioi
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii