Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:02 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Faptele s-au prescris! Radiografia procesului în care Elan Schwartzenberg a uitat să-l anunțe pe Radu Mazăre că i-a pus în cont 175.000 de euro

ro

25 May, 2020 00:00 4350 Marime text
  • Elan Schwartzenberg a fost acuzat de complicitate la dare de mită.
  • Radu Mazăre a susținut că respectivii bani reprezintă o datorie mai veche.
  • Fostul primar al Constanței declară că Schwartzenberg a uitat să-l anunțe că i-a pus banii în cont.

Prezentul dosar este o disjungere din procesul denumit generic Campusul Social Henri Coandă, unde fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre, este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.


Pe data de 5 ianuarie 2018, prin intermediul comunicatului nr. 14/VIII/3, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au anunțat dispunerea trimiterii în judecată (în decembrie 2017) a lui Elan Schwartzenberg (cu dublă cetățenie, domiciliat în Israel), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
 

Ce spun procurorii DNA


În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:

„Inculpatul Schwartzenberg Emilian, în cursul anului 2011, l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societății Shapir Structures S.R.L., să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Mazăre Radu Ștefan, primarul municipiului Constanța de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures S.R.L să câștige, în condiții avantajoase, o licitație având ca obiect contractul de construire a Campusului social „Henri Coandă” în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro) din municipiul Constanța. Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societății offshore Melici Management Inc (societate al cărei beneficiar real era) și, pe de altă parte, a facilitat relația dintre Mazăre Radu Ștefan și Morgenstern Avraham, fiind prieten cu cei doi“.


Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

În aprilie 2014, Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, a susținut că a împrumutat un grec și că Elan Schwartzenberg a preluat creanța respectivă. Ulterior, a mai spus Radu Mazăre, Schwartzenberg ar fi pus banii în respectivul cont fără să-l anunțe.


Dosarul, doi ani în cameră preliminară

În faza camerei preliminare, Curtea de Apel București a decis începerea judecăţii cu privire la Elan Schwartzenberg, pentru infracţiunea de complicitate la dare de mită. Decizia Curții de Apel București a fost una definitivă.

De precizat că acest dosar a ajuns în faza camerei preliminare, la Tribunalul București la finele anului 2017, iar decizia privind începerea judecății a venit după aproximativ doi ani, în octombrie 2019.



Așa cum precizam și mai susm, prezentul dosar este o disjungere din procesul denumit generic Campusul Social Henri Coandă, unde Radu Mazăre este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre, este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.


În dosarul Henri Coandă, Curtea de București a decis: condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală și achitarea acestuia sub aspectul infracțiunii de complicitate la luare de mită (fapta nu există). Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracțiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.
 

5.000 de lei amendă penală pentru Radu Mazăre

Radu Mazăre a fost condamnat la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanța a mai decis achitarea fostului primar al municipiului Constanța sub aspectul infracțiunii de luare de mită. În acest caz, instanța a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.

În continuare, judecătorii au decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanța din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Alexandru Mazăre și Radu Ștefan Mazăre. „Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanța din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro și 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ștefan cu ocazia percheziției domiciliare“, potrivit minutei judecătorești. De precizat că în prezenta cuază, Radu Mazăre și Avraham Morgenstern au fost reținuți preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014.

În prezent, Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, se află în detenție, el fiind condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.



Citește și

Radu Mazăre, dosar la Tribunalul Constanța

Pronunțarea din dosarul omului de afaceri Sorin Strutinsky, amânată
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii