Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:24 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fără precedent! Agenția Națională de Integritate a obținut la Constanța anularea unei hotărâri de Consiliu Local (MINUTA)

ro

22 Nov, 2022 00:00 1780 Marime text
  • Dacă reprezentanții Consiliului Local vor face recurs, cazul va ajunge în atenția Curții de Apel Constanța.
  • Judecătorii au admis acțiunea Agenției Naționale de Integritate deschisă în dosarul 3519/118/2022, în contradictoriu cu Primăria Comunei Siliștea, Consiliul Local al Comunei Siliștea, Asociația Crescătorilor de Animale din Comuna Siliștea și Gheorghe Popa.
Judecătorii Tribunalului Constanța, Secția Contencios administrativ și fiscal, au admis acțiunea deschisă de Agenția Națională de Integritate pentru anularea unei hotărâri a unui consiliu local din județul Constanța, ce ar avea legătură cu un posibil conflict de interese administrativ, după cum reclamă ANI!
 
Decizia anulării HCL a fost luată de judecători în primă instanță și poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 
Dacă reprezentanții Consiliului Local vor face recurs, cazul va ajunge în atenția Curții de Apel Constanța.
 
Judecătorii au admis acțiunea Agenției Naționale de Integritate deschisă în dosarul 3519/118/2022, în contradictoriu cu Primăria Comunei Siliștea, Consiliul Local al Comunei Siliștea, Asociația Crescătorilor de Animale din Comuna Siliștea și Gheorghe Popa.
 
În minuta hotărârii Tribunalului se arată că instanța „respinge, ca neîntemeiate, excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Popa Gheorghe, invocate de acest pârât“.
 
În continuare, Tribunalul „admite excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtei Primăria Comunei Siliștea. Respinge, ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană fără capacitate procesuală de folosinţă, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Agenția Națională de Integritate în contradictoriu cu pârâta Primăria Comunei Siliștea“.
 
Pe de altă parte, instanța „admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Agenția Națională de Integritate în contradictoriu cu pârâţii Asociația Crescătorilor de Animale din Comuna Siliștea, Consiliul Local al Comunei Siliștea şi Popa Gheorghe“.
 
Astfel, Tribunalul „anulează Hotărârea nr. 24/29.04.2014 privind aprobarea închirierii suprafeţei de 467,7267 ha păşune Asociaţiei crescătorilor de animale din comuna Siliştea, judeţul Constanţa adoptată de Consiliul Local al Comunei Siliştea şi Contractul de închiriere păşune nr. 1937/13.05.2014 încheiat între Comuna Siliştea şi Asociaţia crescătorilor de animale din comuna Siliştea, judeţul Constanţa“.

 
Așa cum am precizat anterior, părțile nemulțumite de decizie pot declara recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.
 
Ce reclamau inspectorii de integritate
 
Amintim aici, Agenția Națională de Integritate anunța pe data de 15 februarie 2018 un posibil conflict de interese administrativ în comuna constănțeană Siliștea, în legătură cu un consilier local.
 
Iată ce spunea ANI atunci cu privire la Gheorghe Popa:
 

„Popa Gheorghe, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Siliștea, județul Constanța, conflict de interese administrativ: A participat la ședința Consiliului Local și a votat Hotărârea privind aprobarea închirierii unei suprafețe de 467,7267 ha pășune din proprietatea privată a comunei Siliștea, județul Constanța, Asociației Crescătorilor de Animale din comuna Siliștea, județul Constanța, asociație în cadrul căreia persoana evaluată este președinte și membru fondator.
 
Ulterior, a semnat, în calitate de președinte al Asociației Crescătorilor de Animale din comuna Siliștea, județul Constanța, cu Consiliul Local al comunei Siliștea, județul Constanța, contractul de închiriere privind închirierea unei suprafețe de 467,7267 ha pășune din proprietatea privată a comunei Siliștea, județul Constanța.
 
 Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001  și art. 75 și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004“.
 
De asemenea, ANI a vorbit la momentul respectiv și despre Mihai Frâncu și Luminița Cîrciumaru:
 
„Frâncu Mihai, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Siliștea, județul Constanța, conflict de interese administrativ: A participat la ședința Consiliului Local și a votat Hotărârea privind aprobarea închirierii unei suprafețe de 467,7267 ha pășune din proprietatea privată a comunei Siliștea, județul Constanța, Asociației Crescătorilor de Animale din comuna Siliștea, județul Constanța, asociație în cadrul căreia persoana evaluată este membru.
 
Ulterior, în baza unui contract de închiriere pășune încheiat în baza acestei Hotărâri, persoana evaluată a beneficiat de suprafața de 4,81 ha pășune comunală pentru pășunatul animalelor pe care le deține.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001  și art. 75 și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004“.
 
Agenția Națională de Integritate a mai arătat:
 
„Cîrciumaru Luminița, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Siliștea, județul Constanța, conflict de interese administrativ - a participat la ședința Consiliului Local și a votat Hotărârea privind aprobarea închirierii unei suprafețe de 467,7267 ha pășune din proprietatea privată a comunei Siliștea, județul Constanța, Asociației Crescătorilor de Animale din comuna Siliștea, județul Constanța, asociație în cadrul căreia persoana evaluată este membru fondator.
 
Ulterior, în baza unui contract de închiriere pășune încheiat în baza acestei Hotărâri, fiului persoanei evaluate i s-a alocat o parcelă în suprafață de 66,41 ha.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001  și art. 75 și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004“.
 
Acum, rămâne de văzut dacă reprezentanții Consiliului Local Siliștea vor declara recurs împotriva hotărârii Tribunalului Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Gheorghe Popa a pierdut procesul cu ANI
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii