Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:03 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fără precedent! Cine sunt magistrații de la Curtea de Apel Constanța aspru sancționați de CSM. Averea și interesele (DOCUMENTE)

ro

15 Dec, 2021 00:00 4225 Marime text
  • Cercetați în cadrul acțiunii disciplinare deschise față de aceștia de Inspecția Judiciară, judecătorii Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Georgiana Anghel Tudor, Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu au fost aspru sancționați de CSM.
  • De precizat că decizia Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM nu a fost luată cu unanimitate de voturi, existând și opinii separate în sensul respingerii acțiunii disciplinare.
  • Numele magistraților Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Georgiana Anghel Tudor, Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu se leagă de condamnări celebre precum cea a fostului manager al Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățînă, a omului de afaceri Sorin Strutinsky, ori a lui Nicușor Daniel Constantinescu (fost președinte al Consiliului Județean Constanța).
  • În Secțiunea Documente puteți consulta declarațiile de avere și de interese ale magistraților așa cum apar pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.
 
Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a dictat, pe 13 decembrie 2021, sancțiuni fără precedent pentru cinci magistrați ai Curții de Apel Constanța, judecători ai Secției Penale.
 
Cercetați în cadrul acțiunii disciplinare deschise față de aceștia de Inspecția Judiciară, judecătorii Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Georgiana Anghel Tudor, Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu au fost aspru sancționați de CSM.
 
Magistratul Ciprian Coadă a fost suspendat pentru o perioadă de patru luni, magistrații Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor au fost retrogradate de la gradul profesional de judecător de curte de apel la cel de judecător de tribunal, iar magistraților Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu le-a fost diminuată indemnizația de încadrare lunară brută cu 25%, pentru o perioadă de un an.
 
Decizia de sancționare nu a fost unanimă. Care au fost opiniile separate
 
Pentru a pronunța această decizie, Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a amânat de mai multe ori pronunțarea și, totodată, inclusiv la deliberări au fost exprimate opinii separate.
 
Astfel, potrivit datelor oficiale, decizia sancționării s-a luat cu majoritatea voturilor, nu cu unanimitate.
 
În ce privește opiniile separate, una dintre acestea a fost exprimată „în sensul admiterii excepţiei nulităţii absolute a acţiunii disciplinare motivată de depăşirea termenului de efectuare a verificărilor prealabile, de încălcarea repartizării aleatorii, de realizarea cercetării disciplinare pe baza unor reguli stabilite de Regulamentul privind normele de efectuare a lucrărilor de inspectie si nu in baza legii si de încălcarea dreptului la apărare prin efectuarea cercetării disciplinare fără comunicarea în mod legal a corespondenţei“.
 

Totodată, a existat opinie separată și „în sensul respingerii acţiunii disciplinare formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâţilor Coadă Ciprian, Boboc Valentina, Anghel Tudor Georgiana, Suciu Iulia – Cezara şi Ungureanu Marius Virgil – judecători în cadrul Curţii de Apel Constanţa“.
 
Nu în ultimul rând, o altă opinie separată a fost exprimată „în sensul admiterii excepţiei nulităţii absolute a acţiunii disciplinare prin prisma efectelor Hotărârii Marii Camere a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată la data de 18.05.2021“.
 
Nume grele printre persoanele condamnate de judecătorii cercetați
 
Decizia pronunțată de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM poate fi atacată în recurs, Înalta Curte de Casație și Justiție fiind instanța care va avea ultimul cuvânt de spus în cauză.
 
Facem precizarea că magistrații Ciprian Coadă, Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu a fost sancționați pentru „nerespectarea în mod nejustificat a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente“, în timp ce magistrații Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor au fost sancționați pentru „nerespectarea în mod nejustificat a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente“ și „exercitarea funcției cu rea-credință“.

 
Numele magistraților Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Georgiana Anghel Tudor, Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu se leagă de condamnări celebre precum cea a fostului manager al Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățînă (10 ani de detenție, în urma contopirilor), a omului de afaceri Sorin Strutinsky (10 ani și opt luni de detenție), ori a lui Nicușor Daniel Constantinescu (fost președinte al Consiliului Județean Constanța, trei ani și jumătate de detenție, în primă instanță).
 
Pentru magistratul Ciprian Coadă, aceasta nu este prima sancțiune pe care a primit-o, de-a lungul timpului, de la Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM.
 
La începutul anului 2018, acesta a fost sancționat de către același forum cu diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 5% pentru o perioadă de două luni pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu“, în speță fiind vorba despre opinii exprimate de magistrat în legătură cu celebra OUG 13, ce a stat la baza mai multor proteste pentru justiție, în toată țara.
 
Sancțiunea a fost contestată de magistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis înlocuirea sancțiunii pecuniare cu avertismentul, spre finele anului 2019.
 
Potrivit ultimei declarații de interese, din 2021, document afișat pe site-ul CSM, judecătorul Ciprian Coadă nu are niciun interes.
 
În declarația de avere completată la aceeași dată, judecătorul a menționat că deține împreună cu soția sa un apartament în Constanța, cumpărat în 2007, dar și trei autoturisme, fabricate în anii 2000, 2011 și 2014.
 
Activele financiare însumează mai multe conturi ori depozite bancare în lei, euro și dolari, deschise începând cu anul 2014, în timp ce la capitolul datorii judecătorul a notat un credit de 102.000 de euro, contractat în 2007 și scadent în 2032.
 
Venitul asigurat din salariu și diferențe salariale s-a ridicat la suma de 234.264 de lei, tichetele de vacanță fiind 1.450 de lei, în timp ce venitul soției, magistrat al Tribunalului Constanța, a fost de 209.916 lei (salariu + diferențe salariale), iar tichetele de vacanță au fost 1.450 lei.
 
La rândul său, magistratul Valentina Boboc a notat, de asemenea, în declarația de interese că nu are niciunul.
 
În ce privește declarația sa de avere, judecătorul Secției penale a precizat că deține două apartamente în Constanța, unul cumpărat în 2009, iar cel de-al doilea în 2021, împreună cu soțul, dar și un autoturism fabricat în 2013.
 
Magistratul are un fond de pensii private, deschis în anul 2008, iar la capitolul datorii a precizat două credite contractate în 2021, unul în 2009 și unul în 2019, dar și un împrumut obținut de la tatăl său, de 20.000 de euro, scadent în zece ani.
 
Venitul din salarii și drepturi salariale s-a ridicat la 199.135 de lei și, respectiv, sume cuprinse între 80 de lei și 17.551 de lei, obținute în urma deciziilor instanțelor judecătorești.
 
Venitul soțului său, angajat al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, a fost de 66.676 de lei.
 
Din declarațiile de avere și interese
 
În declarația de interese din 2021, magistratul Georgiana Anghel Tudor a notat că în 2019 a avut în desfășurare contracte privind activități de formare profesională cu CSM, la fel ca soțul său, magistratul Răzvan Anghel.
 
În declarația de avere, magistratul a notat terenurile aferente celor trei apartamente pe care le deține împreună cu soțul său, în Constanța și București, fiind vorba despre un apartament în București cumpărat în 2009 de aceasta, unul cumpărat în 2011, în Constanța, de soțul său, dar și un al treilea din care soțul său a moștenit în 2014 o cotă parte de 3/8.
 
Magistratul a notat două autoturisme, unul al său, unul al soțului, fabricate în 2018 și 2015, precum și mai multe conturi sau depozite bancare, asigurări de viață sau fonduri de pensii private, deschise începând cu anul 2003.
 
La capitolul datorii au fost notate credite ipotecare și ipoteci, scadente în 20139 și, respectiv 2021.
 
Veniturile magistratului Georgiana Anghel Tudor s-au ridicat la 205.210 lei, reprezentând salarii de la Curtea de Apel București și Curtea de Apel Constanța și 1.450 de lei reprezentând voucher de vacanță, iar venitul soțului a fost de 230.711 lei, drepturi salariale și diferențe ale drepturilor salariale, la care s-au adăugat 1.450 lei reprezentând voucher de vacanță.
 
Din drepturile de proprietate intelectuală, a realizat un venit de 329 de lei, iar remunerația pentru activități de expert, încasată de la Institutul Național al Magistraturii, a fost de 2.731,74 de lei.
 
Soțul său a obținut 1.595 de lei din drepturi de autor și 1.897 de lei de la INM, reprezentând remunerație pentru activități de formare profesională.
 
Magistratul Iulia Cezara Suciu a notat în declarația de interese că nu are niciunul.
 
În declarația de avere, magistratul a precizat că deține un teren intravilan la Breaza, împreună cu soțul, cumpărat în 2020, două apartamente în București, cumpărate cu soțul în 2019, un apartament în Constanța pe care l-a primit ca donație de la părinți în 2010 și unul pe care soțul său și fratele său l-au primit ca donație de la părinții lor, în 2012, în Baia Mare.
 
Judecătorul Curții de Apel Constanța a mai menționat un autoturism fabricat în 2013, ceasuri și bijuterii dobândite în perioada 2006 – 2018, în valoare de 10.000 de euro, dar și vânzarea unui autoturism prin casare (29.157 de lei), precum și vânzarea unor acțiuni la Bursa Madrid (valoare 11.596 de euro).
 
De asemenea, sunt menționate fonduri de investiții sau de pensii în valoare de 265.063 de lei și conturi în euro, în timp ce datoriile sunt reprezentate de un credit de 47.996 de euro scadent în 2026, unul de 247.448 de lei, scadent în 2033 și unul de 20.000 de lei.
 
Din drepturile salariale restante și salariul de judecător al Curții de Apel Constanța, magistratul a realizat un venit total de 219.596 de lei, iar soțul său, director de bancă, a realizat un venit de 275.074 de lei.
 
Venitul soțului din vânzarea acțiunilor la Bursa Madrid (diferența dintre preț vânzare și preț achiziție) a fost menționat drept 7.204 lei.
 
Magistratul Marius Virgil Ungureanu a precizat în declarația de interese că nu are niciunul, iar în cea de avere a notat că deține cote-parte din trei terenuri, unul în Constanța și două în satul Valea Stanciului, în județul Dolj (moștenire), dar și cote din două apartamente în Constanța, dobândite în 2018, două apartamente în Craiova, moștenite în 2018 și o casă în satul din Dolj, de asemenea, moștenită.
 
Totodată, judecătorul a notat două autoturisme, fabricate în 2003 și 2008 și mai multe conturi în lei sau fonduri de pensii.
 
Datoriile sunt reprezentate de trei conturi, scadente în 2021, 2020 și 2044, valoarea totală fiind de 468.038,94 de lei.
 
Împreună cu soția a obținut 5.429 de lei, ajutor de înmormântare de la MAI – Casa sectorială de pensii pentru mama sa.
 
Venitul realizat din salariu și salarii restante s-a ridicat la un total de 218.319 lei, iar venitul soției a fost de 41.169 de lei, din salariu. Din arenda terenurilor moștenite, a mai fost obținută suma de 3.300 de lei, iar de la MAI-Casa sectorială de pensii a fost încasată pensia aferentă lunii mai 2020 pentru mama sa, în valoare de 2.055 de lei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Curtea de Apel Constanța rămâne fără președinte? Singurul candidat rămas în cursă, notat cu 4 la proiect!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii