Femeia care i-a trimis în judecată pe Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, propusă șef în DNA
Femeia care i-a trimis în judecată pe Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, propusă șef în DNA
12 May, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
6215
Marime text
Consiliul Superior al Magistraturii va pune în discuție, în cadrul ședinței de mâine a Secției pentru procurori, propunerea de delegare a magistratului Dana Manuela Ana pe un post de conducere în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Mai exact, anchetatoarea a fost propusă pentru a fi delegată pe funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.
Numele procurorului Dana Manuela Ana este unul cu o rezonanță aparte în Constanța, aceasta fiind unul dintre primii magistrați ce au dispus încătușarea, pe rând, mai întâi a lui Nicușor Constantinescu și, ulterior, a lui Radu Mazăre, pe vremea când cei doi păreau încă a fi de neatins pentru justiție. În toamna anului 2014, la câteva luni de la ridicarea sa cu mascați, soldată cu încătușarea sa pentru o perioadă de 24 de ore, în baza ordonanței de reținere, în cadrul Conferinței Județene a PSD Constanța, Radu Mazăre (primarul orașului, la vremea respectivă) nu s-a sfiit să înjure magistratul care s-a ocupat de caz, fără însă a-i menționa numele.
Încătușați pentru 24 de ore
Procurorul Dana Manuela Ana a devenit cunoscută în Constanța după ce, în luna martie 2014, instrumenta dosarul în care șeful de la vremea aceea al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, era acuzat de numeroase infracțiuni de abuz în serviciu. În acest dosar, la data de 19 martie 2014, DNA – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea (adică încătușarea) pentru 24 de ore a președintelui CJC, Nicușor Daniel Constantinescu.Acestuia i se imputau trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice și alte 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În sala de judecată unde s-a pledat pentru arestarea preventivă a lui Constantinescu pentru o perioadă de 29 de zile, DNA a fost reprezentată de magistratul Dana Manuela Ana, cea care instrumenta dosarul. Cu toate acestea, la momentul respectiv, Nicușor Constantinescu nu a fost arestat, instanța de judecată nedând curs solicitărilor Direcției Anticorupție. În schimb, președintele CJC a fost pus sub control judiciar.
După câteva săptămâni, în atenția aceluiași procuror al DNA, magistratul Dana Manuela Ana, intra și primarul Constanței de la acel moment, Radu Mazăre. Ridicat cu mascații de la o terasă aflată în București, unde se afla însoțit de fratele său, Mazăre a fost și el reținut pentru 24 de ore, în baza ordonanței procurorului de caz. I se imputau infracțiuni de luare de mită și, respectiv, fals în declarații. La fel ca Nicușor, și Mazăre a fost prezentat instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile. Tot ca Nicușor, și Mazăre a beneficiat de plasare sub control judiciar, în loc de arest preventiv, cum ceruseră procurorii.
„Poate să te ia de la masă cu mascații“
Cu toate acestea, primarul nu a uitat prea curând cele 24 de ore petrecute în arest, în urma dispoziției date în acest sens de către procurorul ce intrumenta cazul său, respectiv magistratul Dana Manuela Ana. Așa se face că, la Conferința Județeană a PSD Constanța ce a avut loc în toamna lui 2014, Radu Mazăre nu s-a putut abține să afirme: „În ţara asta, nu ştie nimeni dacă va mai fi liber mâine sau poimâine. Poate să te ia de la masă cu mascaţii, aşa cum m-au luat pe mine, pe motiv de urgenţă şi apoi, timp de cinci luni de zile, să nu facă nicun act procurorii. Păi, f… în c… pe mă-ta, când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie“.La finalul procesului penal, Nicușor Constantinescu a fost achitat definitiv în acel dosar pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală, ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“, în timp ce, în procesul propriu, Radu Mazăre a primit o amendă penală de 5.000 de lei, fiind achitat pentru luare de mită, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
De asemenea, nu este de trecut cu vederea faptul că, în anul 2010, magistratul Dana Manuela Ana s-a aflat printre anchetatorii evidențiați de către Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României la vremea respectivă, pentru meritele deosebite obținute în perioada 2009-2010.
„F… în c… pe mă-ta!“:
Cine este procurorul înjurat de Radu Mazăre (VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii