Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:27 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Femeie găsită plutind în Dunăre! Cum au deslușit procurorii din Constanța misterul unei crime ce părea de nerezolvat

ro

29 Apr, 2021 00:00 2389 Marime text
  • Pentru stabilirea identității cadavrului găsit în Dunăre, procurorii au decis efectuarea unei constatări tehnico-științifice biocriminalistice genetice judiciare - compararea profilului genetic.
  • În vederea stabilirii relației de înrudire dintre cadavrul cu identitate necunoscută și cel care i-a semnalat dispariția s-au efectuat calcule biostatistice de înrudire (părinte-copil, frate-soră de ambii părinți, frate-soră de un singur părinte, veri primari, bunic-nepot, unchi-nepot.

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au fost investiți să soluționeze un dosar penal referitor la dispariția și, ulterior, moartea unei femei din localitatea Ghindărești, județul Constanța. Se presupune că aceasta a bătută și înjunghiată aproape de finele lunii septembrie 2020, după care a fost băgată într-un sac și aruncată în fluviul Dunărea. Trupul femeii a fost descoperit de doi pescari exact la intrarea în bazinul portuar al unui fost șantier naval.
 
Pentru stabilirea identității cadavrului, procurorii au dispus efectuarea unei constatări tehnico-științifice biocriminalistice genetice judiciare, însă obiectivele trasate prin ordonanță nu au putut fi aduse la îndeplinire. Tot în același scop, anchetatorii au reușit extragerea unui profil genetic, însă, în urma comparării acestuia cu profilurile genetice existente în bazele de date ale instituției, rezultatul a fost negativ.
 
Ancheta procurorilor părea blocată, însă, grație tehnologiei extrem de evoluată aflată la dispoziția magistraților români, oamenii legii au reușit să stabilească exact identitatea victimei, precum și tragerea la răspundere a principalului suspect. 
 

Victima trăia când a fost aruncată în Dunăre

 
Potrivit anchetatorilor, îngrozitoarea poveste începe într-una dintre zilele de la sfârșitul lunii septembrie 2020 – probabil în ziua de 25 septembrie 2020, într-o locuință din localitatea Ghindărești, județul Constanța.
 
Aici, Tudor Ivan, de 67 de ani și-a agresat concubina sa, prin lovire cu și de corpuri dure, respectiv prin înjunghierea repetată cu un obiect tăietor înțepător, cel mai probabil un cuțit.
 
După agresiune, probabil în noaptea de 25/26 septembrie 2020, inculpatul a transportat-o și a aruncat-o pe concubina sa în fluviul Dunărea, aflat la o distanță de aproximativ 470 metri de locuință.
 
Decesul victimei survenind din cauza asfixiei mecanice prin înec.
 

În dimineața zilei de 29 septembrie 2020, polițiștii de la Transporturi Navale Hârșova au fost sesizați prin apel 112, de doi pescari, cu privire la faptul că în fluviul Dunărea, la km fluvial 253, mai exact la intrarea în bazinul portuar al fostului șantier naval, a fost observat plutind un cadavru, aflat parțial într-un sac.
 
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că, din nefericire, cele sesizate se confirmă.
 
În urma efectuării cercetării locului faptei, a fost identificat cadavrul unei persoane, cu următoarele semnalmente: sex femeiesc, vârstă 50-60 ani, păr lung de culoare închisă, ochi căprui, înălțime 1,55-1,65 m.
 
În urma autopsiei a rezultat că moartea victimei a fost violentă și s-a produs din cauza asfixiei mecanice prin înec, în circumstanțele unei heteroagresiuni, fiind identificate pe corpul victimei mai multe leziuni de violență.
 
La jumătatea lunii octombrie 2020, prin ordonanță, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus efectuarea unei constatări tehnico-științifice biocriminalistice genetice judiciare, în scopul stabilirii identității cadavrului menționat.

 
În raport de stadiul avansat de degradare a materialului biologic pus la dispoziția specialiștilor (sânge prelevat de la victimă), obiectivele trasate prin ordonanță nu au putut fi aduse la îndeplinire.
 
De asemenea, pe bucata de sfoară nailon, de culoare albastru, care a fost găsită legată de sacul în interiorul căruia a fost identificat cadavrul cu identitate necunoscută, nu au fost evidențiate urme biologice apte exploatării genetice judiciare.
 
Procurorii au mers mai departe, iar prin ordonanța din data de 03 noiembrie 2020 s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-științifice biocriminalistice genetice judiciare, având același scop cu cea dispusă anterior, însă, de această dată, s-a pus la dispoziția specialiștilor un fragment osos prelevat de la cadavru.
 
Prin raportul de constatare criminalistică emis s-a concluzionat că din materialul osos pus la dispoziție, prelevat de la cadavrul cu identitate necunoscută, s-a reușit extragerea unui profil genetic, însă, în urma comparării acestuia cu profilurile genetice existente în bazele de date ale instituției, rezultatul a fost negativ.
 

Cazul părea de nerezolvat!
 

Cu toate acestea, la data de 09 noiembrie 2020, lucrătorii din cadrul Postului de Poliție Ghindărești au fost sesizați de către un cetățean cu privire la faptul că mama sa a dispărut de la domiciliu de aproximativ 30 de zile, semnalmentele acesteia fiind corespunzătoare cu cele ale cadavrului cu identitate necunoscută identificat la data de 29 septembrie 2020.
 
Procurorii au intrat pe fir, iar trei zile mai târziu, la data de 11 noiembrie 2020, s-a procedat la prezentarea cadavrului cu identitate necunoscută bărbatului care a raportat dispariția mamei sale.
 
Cel în cauză a declarat, în ciuda stării avansate de degradare, că în mod cert este al mamei sale, recunoscând-o după semne particulare.
 

Trebuia și o confirmare oficială

 
Pentru o confirmare oficială, magistrați au procedat la prelevarea de la fiul femeii a unor probe, în vederea stabilirii profilului genetic.
 
În continuare, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-științifice biocriminalistice genetice judiciare - compararea profilului genetic obținut de la bărbat cu profilurile existente în bazele de date ale instituției și cu profilul obținut prin examinarea probei biologice ridicate – ,,fragment osos” recoltat cu ocazia autopsiei victimei identificate la data de 29 septembrie 2020.
 
În vederea stabilirii relației de înrudire dintre cadavrul cu identitate necunoscută și bărbat s-au efectuat calcule biostatistice de înrudire (părinte-copil, frate-soră de ambii părinți, frate-soră de un singur părinte, veri primari, bunic-nepot, unchi-nepot.
 
În urma calculelor biostatistice efectuate cu modulul POPSTATS din cadrul Sistemului CODIS 7.0, folosind frecvențele alelice ale populației caucaziene, a rezultat că este de 27.030.000 ori mai probabil dacă „cadavrul cu identitate necunoscută și numitul (...) sunt înrudiți genetic”, valoare obținută pentru cea mai probabilă relație de înrudire, decât dacă „cadavrul cu identitate necunoscută și numitul (...) nu sunt înrudiți genetic”.
 
Cea mai probabilă relație de înrudire este de părinte-copil.
 
Cea din urmă concluzie a raportului de constatare criminalistică, coroborată cu celelalte mijloace de probă administrate în cauză au condus la certitudinea conform căreia, cadavrul găsit plutind într-un sac, pe fluviul Dunărea, la km fluvial 253, mai exact la intrarea în bazinul portuar al fostului șantier naval Hârșov, la data de 29 septembrie 2020, aparține numitei (...).
 

A recunoscut tot

 
Pus în fața probelor, inculpatul a declarat personal și în prezența apărătorului său că solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor depuse la dosar, recunoscând în totalitate fapta reținute în sarcina sa prin actul de sesizare, potrivit procedurii simplificate  
 
Recent, Tribunalul Constanța a decis condamnarea în primă instanță a inculpatului la 15 ani de închisoare, pentru comiterea infracţiunii de omor asupra unui membru de familie, la 15 ani de închisoare.
 
Pedeapsa aplicată de prima instanță a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Sursa: rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Crimă la Cogealac!
Date din ancheta procurorilor. Cercetările la final  


La câteva zile după uciderea profesoarei Cristina Palu, o nouă tragedie șochează comunitatea din Cernavodă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii