Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 17 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ferma Delta Dunării SRL cere la Curtea de Apel Constanța anularea unei licitații a CJ Tulcea. La mijloc, un teren de aproape două hectare

ro

17 Oct, 2024 17:00 159 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursa: ZIUA de Constanța
  • Ferma Delta Dunării SRL solicită în instanță anularea unei licitații organizate de Consiliul Județean Tulcea, instituția având calitatea de pârât, alături de GMD Visterland Agro SRL și Agricola Serv SRL
  • Obiectul licitației este un teren piscicol în suprafață de 1.868,866 ha (18.688.660 mp)
 
Un dosar în care Ferma Delta Dunării SRL se judecă cu Consiliul Județean Tulcea și firmele GMD Visterland Agro SRL, respectiv Agricola Serv SRL, a ajuns la Curtea de Apel Constanța.
 
Dosarul 793/88/2023 a fost înregistrat pe 15 octombrie a.c. pe rolul instanței, la secția contencios administrativ și fiscal.
 
Ferma Delta Dunării SRL solicită în instanță anularea unei licitații organizate de Consiliul Județean Tulcea, instituția având calitatea de pârât, alături de GMD Visterland Agro SRL și Agricola Serv SRL.
 
Obiectul licitației este un teren piscicol în suprafață de 1.868,866 ha (18.688.660 mp).
 
Momentan, Curtea de Apel Constanța nu a stabilit termenul de judecată.


 
Amintim că acest proces a început la Tribunalul Tulcea, care a înregistrat dosarul la data de 14 iunie 2023.
 
La cel de-al șaselea termen, pe data de 19 aprilie 2024, Tribunalul Tulcea a respins cererea de anulare a licitației formulată de Ferma Delta Dunării SRL.
 
Iată soluția pe scurt:
„Respinge actiunea, ca nefondată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Tulcea. Pronunţată azi 19.04.2024, prin punerea solu?iei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”
 
Ferma Delta Dunării SRL a făcut recursul la data de 2 octombrie 2024.


 
Ce a cerut reclama nta la Tribunal
 
Conform datelor de pe rejust.ro, Ferma Delta Dunării SRL a solicitat instanței ca, prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună anularea în parte a procesului-verbal nr. 7200/04.05.2023 în ceea ce îi privește pe ofertanții Agricola Serv SRL și GMD Visterland Agro SRL, iar pe cale consecință, anularea actelor subsecvente, inclusiv raportul comisiei de evaluare prin care a fost declarată câștigătoare oferta nr. 7020/02.05.2023 a competitorului GMD Visterland Agro SRL, anularea deciziei de soluționare a contestației înregistrată sub nr. 7271/19.05.2023 și obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.
 
Un teren piscicol, mărul discordiei
 
Consiliul Județean Tulcea a început procedura de licitație pentru concesionarea terenului piscicol în suprafață de 1.868,866 ha (18.688.660 mp) situat în Amenajarea piscicolă ######-EC22, care aparţine domeniului public al judeţului Tulcea.
 
Prin HCJ nr. 38/28.02.2023 a fost adoptată documentația de atribuire pentru concesionarea prin procedura licitației a terenului menționat.
 
Consiliul Județean Tulcea a primit șase oferte, printre ofertanți numărându-se Ferma Delta Dunării SRL, Agricola Serv SRL și GMD Visterland Agro SRL.
 
Potrivit procedurii prevăzute în documentația de atribuire, cele șase oferte au fost supuse, preliminar, analizei conţinutului plicurilor, exterioare, urmând ca ofertele care cuprindeau toate actele solicitate în documentaţia de atribuire (documente enumerate la pct. 4.8. din documentaţie) să treacă mai departe către etapa deschiderii şi verificării plicurilor interioare.
 
În urma analizei, comisia de evaluare a constatat că nu sunt valabile şi nu pot participa la faza de deschidere a plicurilor interioare ofertele a doi participanți.
 
Ce reclamații a avut Ferma Delta Dunării SRL față de pârâți
 
Reclamanta arată că față de ofertanții Agricola Serv SRL și GMD Visterland Agro SRL există un viciu referitor la îndeplinirea de către aceştia din urmă a tuturor cerinţelor prevăzute în această primă etapă, cea a analizei plicurilor exterioare. Astfel, ofertanţii antemenţionaţi nu au prezentat documentul prevăzut la pct. 10 din art. 4.8. din documentaţia de atribuire şi anume împuternicirea de participare în numele persoanei juridice. Mai mult, arată că în procesul-verbal nr. 7200, la rubrica rezervată documentului împuternicirea de participare în numele persoanei juridice nu este marcat în mod afirmativ prezenţa acestui înscris în plicul exterior al ofertanţilor menţionaţi, ceea ce determină nelegalitatea deciziei de a-i califica către următoarea etapă.
 
Relevanţa unei astfel de împrejurări este sporită cu atât mai mult cu cât ofertantul GMD Visterland Agro S.R.L. a fost desemnat câştigător de către comisia de evaluare în pofida faptului că nu îndeplinea toate condiţiile pentru a trece de etapa verificării plicurilor exterioare şi, în consecinţă, era imperativă descalificarea atât a acestui ofertant, cât şi a ofertantului Agricola Serv S.R.L.
 
Prin urmare, reclamanta solicită anularea tuturor actelor subsecvente momentului la care s-a produs neregularitatea expusă mai sus, mai exact, etapa verificării documentaţiei din plicurile exterioare şi, de asemenea, anularea în parte a procesului-verbal nr. 7200/04.05.2023.
 
Aceasta mai solicită încuviinţarea probei cu înscrisuri, precum şi a probei testimoniale prin audierea martorilor indicaţi în cuprinsul cererii de chemare în judecată.
 
La data de 03.08.2023, pârâtul Judeţul Tulcea, prin Consiliul Județean Tulcea, a formulat întâmpinare, solicitând respingerea cererii de chemare în judecată ca neîntemeiată. În motivare, pârâtul a arătat că, prin hotărârea nr. 38/28.02.2023, Consiliul Județean Tulcea a aprobat concesionarea prin procedura licitaţiei, a terenului piscicol în suprafaţă de 1868,866 ha (18.688.660 m.p.), situat în Amenajarea piscicolă ######-EC22, care aparţine domeniului public al Judeţului Tulcea, hotărâre în temeiul căreia a fost organizată procedura de licitaţie a terenului susmenţionat.
 
CJ Tulcea a arătat că, în ceea ce privește ofertanta GMD Visterland Agro SRL, la data de 4 mai 2023, acesta a depus documentul prevăzut la pct. 10, sens în care depune la dosar împuternicirea societății. În ceea ce privește ofertanta Agricola Serv SRL, arată că la data desfășurării procedurii de licitație, aceasta a fost reprezentată de asociatul unic și administratorul societății, Preda Mihaela-Rodica. Așa cum reiese din actul constituiv al societății, administratorul Preda Mihaela-Rodica are puteri depline și nelimitate, pe un mandat nelimitat. Astfel, reprezentarea societății de către Preda Mihaela-Rodica a făcut să fie îndeplinită condiția impusă de documentația de atribuire.
 
Pe cale de consecință, CJ Tulcea apreciază că procedura de licitaţie a fost desfăşurată cu respectarea prevederilor legale, iar actele administrative sunt întocmite în conformitate cu dispoziţiile O.U.G. nr. 57/2019, astfel că nu există motiv care să justifice anularea acestora și solicit respingerea ca neîntemeiată a cererii de chemare în judecată.
 
Ce a reținut instanța
 
Prin hotărârea nr. 38/28.02.2023, Consiliul Județean Tulcea a aprobat concesionarea prin procedura licitaţiei a terenului piscicol în suprafaţă de 1.868,866 ha (18.688.660 m.p.), situat în Amenajarea piscicolă ######-EC22, aparţinând domeniului public al Judeţului Tulcea, hotărâre în temeiul căreia a fost organizată procedura de licitaţie a terenului susmenţionat.
 
În ceea ce priveşte ofertanta GMD Visterland Agro S.R.L., pârâtul a susţinut că, la data de 04.05.2023, aceasta a depus documentul prevăzut la pct. 10, sens în care depus la dosar împuternicirea din data de 02.05.2023 (fila 60).
 
Cu privire la ofertanta Agricola Serv S.R.L., la data desfăşurării procedurii de licitaţie, aceasta a fost reprezentată legal de asociatul unic şi administratorul societăţii, potrivit menţiunilor din actul constitutiv al societăţii din 05.05.2016, depus, de asemenea, la dosar. Prin urmare, reprezentarea societăţii de către administratorul statutar a făcut să fie îndeplinită condiţia impusă de documentaţia de atribuire.
 
Faptul că în cuprinsul procesului-verbal nr. 7200/04.05.2023 încheiat cu ocazia constituirii legale a şedinţei din acea dată s-a omis a se insera orice fel de menţiune (da/nu ca în situaţia tuturor celorlalte rubrici) la pct. 10 – împuternicire de participare în numele persoanei juridice, privitor la ofertanţii Agricola Serv S.R.L. şi GMD Agroland Serv S.R.L., nu înseamnă automat că acestea au lipsit la momentul deschiderii plicurilor exterioare, câtă vreme comisia a menţionat expres în cuprinsul aceluiaşi proces-verbal că sunt valabile şi pot participa la faza de deschidere a plicurilor interioare aceste două oferte.
 
Pe cale de consecinţă, raportat la toate cele de mai sus, constând că susţinerile reclamantei nu sunt susţinute de probele administrate în cauză, se va respinge acţiunea formulată, ca nefondată.
 
Despre Ferma Delta Dunării SRL
 
Conform termene.ro, platformă consultată joi, 17 octombrie 2024, Ferma Delta Dunării SRL a fost fondată în anul 2022, are sediul în în Caraorman, județul Tulcea și se ocupă de creșterea bovinelor.
 
Pentru 2023 a menționat o pierdere de 3.862 de lei și un singur salariat.
 
Asociatul și administratorul Ferma Delta Dunării SRL este Comarzan Nicoleta-Săndița.
 
Despre GMD Agroland Serv SRL
 
Datele de pe termene.ro arată că GMD Agroland Serv SRL are sediul în Sarighiol de Deal, județul Tulcea, a fost înființată în anul 2015 și obiectul de activitate este „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase”.
 
GMD Agroland Serv SRL a avut în anul 2023 o cifră de afaceri egală cu 1.298.565 de lei, un profit egal cu 265.722 de lei și cinci angajați.
 
Potrivit platformei citate, firma este controlată de Camburi Tănase-Dumitru, care figurează și ca administrator.
 
Despre Agricola Serv SRL  
 
Conform termene.ro, Agricola Serv SRL funcționează din anul 2008, cu sediul în Babadag, județul Tulcea și obiectul de activitate este „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase”.
 
Preda Mihaela-Rodica este asociatul și administratorul societății.
 
Agricola Serv SRL a încheiat anul 2023 cu o pierdere de peste 400.000 de lei, o cifră de afaceri de peste 160.000 de lei și un singur angajat.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Pentru documentarea acestui articol s-au folosit și informații de pe Termene.ro.

Sursă text: Portal Just și rejust.ro
 
Citește și:
Consiliul Județean Tulcea și-a asigurat energia electrică timp de un an. Iată firma câștigătoare (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii