Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:53 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Final neașteptat în procesul pentru împărtășania ortodoxă. Ce spune Dragoș Olteanu, avocatul Arhipiescopiei Tomisului

ro

03 Feb, 2021 00:00 4460 Marime text
  • Este vorba despre dosarul civil cu numărul 10324/212/2020, înregistrat la Judecătoria Constanța pe 25 mai 2020.
  • Arhiepiscopia Tomisului și Arhiepiscopul Teodosie, pe numele laic Macedon (Teodosie) Petrescu, au fost chemați în judecată pentru ritualul împărtășaniei.
  • „Completul de judecată a admis excepția lipsei dovezii calității de reprezentant, invocată din oficiu de către instanța de judecată și, în consecință, a anulat cererea de chemare în judecată formulată de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință“, a declarat Dragoș Olteanu, avocatul Arhiepiscopiei Tomisului în acest proces, pentru ZIUA de Constanța.
  • Potrivit reprezentantului legal al Arhiepiscopiei, instanța a pus în vedere reclamantului încă de la primul termen de judecată să facă dovada calității de reprezentant, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
  • Decizia Judecătoriei Constanța poate fi atacată în apel, termenul fiind de 30 de zile de la comunicare hoătârii motivate.
Secția civilă a Judecătoriei Constanța a tranșat litigiul în care Arhiepiscopia Tomisului și Arhiepiscopul Teodosie, pe numele laic Macedon (Teodosie) Petrescu, au fost chemați în judecată pentru ritualul împărtășaniei.
 
Este vorba despre dosarul civil cu numărul 10324/212/2020, înregistrat la Judecătoria Constanța pe 25 mai 2020.
 
În această cauză, Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință cerea ca instanța să dispună „încetarea practicării ritualului de împărtășire dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ministerul Sănățății prin decizia Direcției de Sănătate Publică Constanța având nr. 7403/23.03.2020, de Institutul Național de Sănătate Publică prin Recomandă rile din data de 09.05.2020 sau prin Ordinul nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne“.
 
La data de 1 februarie 2021, judecătorii au închis cazul, în primă instanță.
 

„Completul de judecată a anulat cererea“

 
„Completul de judecată a admis excepția lipsei dovezii calității de reprezentant, invocată din oficiu de către instanța de judecată și, în consecință, a anulat cererea de chemare în judecată formulată de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință“, a declarat apărătorul Dragoș Olteanu, din cadrul Baroului Constanța, avocatul Arhiepiscopiei Tomisului în acest proces, pentru ZIUA de Constanța.
 
Potrivit reprezentantului legal al Arhiepiscopiei, instanța a pus în vedere reclamantului încă de la primul termen de judecată să facă dovada calității de reprezentant, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
 
În această situație, cererea de chemare în judecată a fost anulată de către Judecătoria Constanța.
 
Decizia Judecătoriei poate fi atacată în apel, urmând ca acesta să fie declarat în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii motivate a instanței.

 

„Încetarea practicării ritualului de împărtășire“

 
Așa cum precizam în edițiile anterioare, în cursul anului 2020, Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință a formulat mai multe acțiuni, civile și penale, împotriva Arhiepiscopiei Tomisului, în legătură cu ritualul împărtășaniei, în contextul epidemiei de Coronavirus.
 
În ce privește dosarele civile, reprezentanții Asociației Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință au încercat să obțină în instanța de judecată „încetarea practicării ritualului de împărtășire dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ministerul Sănățății prin decizia Direcției de Sănătate Publică Constanța având nr. 7403/23.03.2020, de Institutul Național de Sănătate Publică prin Recomandă rile din data de 09.05.2020 sau prin Ordinul nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne“.
 
Pe 10 iulie 2020, Tribunalul Constanța a închis definitiv dosarul în care Asociația încerca să oprească ritualul împărtășaniei pe calea urgentă prin instanță, respectiv prin procedura ordonanței președințiale.
 
Mai exact, după ce Judecătoria Constanța respinsese inițial acțiunea respectivă, pe data de 10 iulie 2020, Tribunalul Constanța a respins apelul Asociației, hotărârea fiind definitivă.
 

„O persoană care nu justifică o calitate de reprezentat“

 

Pe data de 1 februarie 2021, Judecătoria Constanța a decis anularea cererii de chemare în judecată în cel de-al doilea dosar civil ce vizează împărtășania ortodoxă.
 
În minuta hotărârii pronunțate în dosarul 10324/212/2020, se arată că instanța „anulează cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, cu sediul în mun. București (...) cu sediul procesual ales în vederea comunicării actelor de procedură în mun. Buzău, (...), la persoana fizică Moise Emil, în contradictoriu cu pârâții Macedon Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului și Arhieipiscopia Tomisului, cu sediul în mun. Constanța, (...) prin reprezentant convențional Cabinet de avocat Olteanu Dragoș, ca fiind formulată de către o persoană care nu justifică calitatea de reprezentant legal al reclamantei“.
 
Așa cum am precizat anterior, avocatul Dragoș Olteanu a explicat, pentru ZIUA de Constanța, că instanța i-a pus în vedere reclamantului încă de la primul termen să facă dovada calității de reprezentant al Asociației Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, lucru care, însă, nu s-a întâmplat.
 
În această situație, judcătorii au admis excepția lipsei dovezii calității de reprezentant, invocată din oficiu, și au anulat cererea de chemare în judecată.
 
Rămâne de văzut dacă în această cauză se va declara apel, situație în care dosarul va fi trimis pe rolul Tribunalului Constanța.
 
Citește și:

Dosare civile și penale pe tema împărtășaniei. Ce surpriză i-au făcut judecătorii Tribunalului Constanța lui ÎPS Teodosie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii