Finanțele Publice, învinse de un vameș din Constanța achitat definitiv în Dosarul Portul
Finanțele Publice, învinse de un vameș din Constanța achitat definitiv în Dosarul Portul
09 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2828
Marime text
- Hotărârea a fost pronunțată în dosarul 3880/118/2020 al Curții de Apel Constanța, de completul C5 Recurs, format din magistrații Elena Carina Gheorma, Carmen Duță și Livia Augustina Nistor.
- Cazul îl privește pe Valentin Roșculeț, unul dintre lucrătorii vamali închiși și puși sub acuzare în Dosarul Portul, iar la finele procesului declarat complet nevinovat.
- Curtea de Apel a respins ca tardiv recursul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, iar astfel vameșul își va primi înapoi salariile și o parte din sporuri, pentru perioada arestului preventiv, dar și pe durata procesului penal în urma căruia a fost achitat.
- Decizia Curții de Apel este definitivă.
Judecătorii Curții de Apel Constanța, în Completul C5 Recurs, format din magistrații Elena Carina Gheorma, Carmen Duță și Livia Augustina Nistor, au respins ca tardiv recursul declarat de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați.
Hotărârea a fost pronunțată în dosarul 3880/118/2020, în care Valentin Roșculeț este intimat reclamant, iar Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați este recurent pârât.
Astfel, instanța de recurs a menținut hotărârea Tribunalului Constanța, prin care a fost admisă în parte cererea formulată de Valentin Roșculeț. În aceste condiții, acesta urmează să își primească drepturile salariale și o parte din sporuri pentru perioada în care a stat în arest preventiv, dar și pentru perioada în care s-a desfășurat procesul penal la finele căruia a fost stabilit nevinovat.
Închis preventiv timp de șase luni
Așa cum arătam în edițiile anterioare, lucrătorul vamal Valentin Roșculeț a fost arestat preventiv în perioada 25 mai 2011 – 20 noiembrie 2011, în ancheta cunoscută generic drept Dosarul Portul. În 2019, Curtea Supremă a stabilit, în mod definitiv, că este nevinovat.
În primă instanță, Tribunalul Constanța a ajuns la concluzia că lucrătorul vamal are dreptate, în parte. Judecătorii au obligat Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați să îi acorde bărbatului salariile, cu dobândă și actualizate cu rata inflației, pentru perioada cât a stat în arest preventiv, dar și pentru timpul scurs până la soluționarea dosarului penal.
De asemenea, pentru aceleași perioade DGFP Galați a fost obligată să îi acorde și sporul de frontieră (20%) și sporul pentru condiții deosebite (15%).
Au fost respinse solicitările privind acordarea sporului de vechime (de 25%) și de stabilitate (de 7% și de 10%), ca neîntemeiate.
Potrivit Hotărârii nr.1296/2020 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, lucrătorul vamal a arătat că, după pronunțarea soluției definitive de achitare a sa, a formulat o cerere prin care a solicitat reluarea activității și reîncadrarea în funcția publică deținută anterior suspendării raportului de serviciu.
De asemenea, acesta a solicitat „și achitarea tuturor drepturilor bănești din perioada 25.05.2011 – 20.11.2011, respectiv 12.04.2012 până în prezent, într-o singură tranșă, actualizată cu rata inflației și dobânda legală“, potrivit www.rolii.ro.
La finele lunii iulie 2019, acesta a fost reîncadrat ca inspector vamal clasa I.
Prin Decizia nr. 262/2021 a Curții de Apel, Valentin Roșculeț va primi înapoi salariile restante, sporul de frontieră și sporul pentru condiții deosebite.
Hotărârea Curții de Apel este definitivă.
Citește și:
Dosarul Portul:
Doi dintre acuzaţi, achitaţi definitiv, cer în instanţă repararea prejudiciului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii