Firma care a contestat Regulamentul parcărilor publice din Constanța, supusă interogatoriului
Firma care a contestat Regulamentul parcărilor publice din Constanța, supusă interogatoriului
08 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2426
Marime text
- Procesul trebuia să se judece ieri, 7 februarie 2022, de la ora 9.00, la Tribunalul Constanța, cazul fiind în atenția completului CA9 al Secției de contencios administrativ și fiscal, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc Dan, președintele secției.
- Consiliul Local Constanța a cerut acordarea unui termen, pentru a lua cunoștință de răspunsurile date de societatea care contestă regulamentul la interogatoriul propus de CLC.
- Interogatoriul este o probă ce poate fi folosită pe parcursul desfăşurării unui proces, dacă este încuviinţată de instanţă, interogatoriul putând fi administrat atât faţă de reclamant, cât şi faţă de pârât, în funcţie de probele propuse de fiecare parte.
- Cazul are indicativul 6849/118/2021, iar reclamant în cauză este societatea ADM Beach, reprezentată de SCA Vlahu & Asociații, din Constanța, în timp ce pârât este Consiliul Local Constanța.
Societatea care a contestat în instanță Regulamentul parcărilor publice din municipiul Constanța a fost supusă interogatoriului, în procesul care se desfășoară la Tribunalul Constanța.
Interogatoriul este o probă ce poate fi folosită pe parcursul desfăşurării unui proces, dacă este încuviinţată de instanţă, interogatoriul putând fi administrat atât faţă de reclamant, cât şi faţă de pârât, în funcţie de probele propuse de fiecare parte.
Cel de-al doilea proces în care este contestat Regulamentul parcărilor trebuia să se judece ieri, 7 februarie 2022, de la ora 9.00, la Tribunalul Constanța, cazul fiind în atenția completului CA9 al Secției de contencios administrativ și fiscal, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc Dan, președintele secției.
Consiliul Local Constanța a cerut, însă, acordarea unui termen, pentru a lua cunoștință de răspunsurile date de societatea care contestă regulamentul la interogatoriul propus de CLC.
Cazul are indicativul 6849/118/2021, iar reclamant în cauză este societatea ADM Beach, reprezentată de SCA Vlahu & Asociații, din Constanța, în timp ce pârât este Consiliul Local Constanța.
Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de anulare a unui act administrativ, în speță fiind vorba despre HCL 123/2021, prin care a fost adoptat noul Regulament al parcărilor publice din municipiul Constanța.
Înregistrat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța încă din data de 10 septembrie 2021, cazul a fost amânat acum pentru finele lunii martie 2022.
Amintim, procesul fusese programat să înceapă la data de 13 decembrie 2021, dată la care, însă, cazul a fost amânat pentru a se administra proba cu interogatoriul reclamantei, la cererea avocaților Consiliulului Local Constanţa.
Motivul amânării, potrivit avocatului, a fost încuviințarea probei cu interogatoriul reclamantei, probă propusă de avocații Consiliului Local Constanța.
Acum, avocaţii CLC au cerut acordarea unui termen, pentru a se lua cunoştinţă de răspunsurile societăţii la întrebările CLC.
Ce s-a solicitat în cauză
În ce priveşte dosarul, amintim că avocatul Nicolae Vlahu a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, cu o ocazie anterioară, că „anularea parțială a fost solicitată în ceea ce privește dispozițiile art. 24 alin. (4), care prevăd că «sancțiunea se va aplica utilizatorului vehicului așa cum este el definit în prezentul regulament», dispoziții ce sunt nelegale“.
„Sancționarea proprietarului sau deținătorului autovehiculului pentru o contravenție săvârșită de conducătorul auto este de natură a aduce atingere principiului privind caracterul personal al răspunderii contravenționale“, a mai spus avocatul Nicolae Vlahu.
Mai exact, potrivit avocatului din cadrul Baroului Constanța, „prin inserarea art. 24 alin. (4) se aduce atingere principiului personalității răspunderii contravenționale“.
Astfel, avocatul a explicat că utilizatorii sunt definiți ca fiind „persoanele fizice sau juridice care dețin în proprietate sau care au dreptul de a folosi vehicule înmatriculate în România ori în alte state exclusiv în baza unui contract de leasing încheiat cu o societate specializată“.
„Sancționarea proprietarului sau deținătorului autovehiculului pentru o contravenție săvârșită de conducătorul auto este de natură a aduce atingere principiului privind caracterul personal al răspunderii contravenționale“, a mai spus avocatul Nicolae Vlahu, la momentul deschiderii procesului.
Cu alte cuvinte, dacă o firmă deține mai multe autovehicule utilizate de angajații acesteia, potrivit actualului regulament, firma este cea care va fi sancționată în cazul în care angajații acesteia parchează fără a respecta prevederile regulamentului parcărilor din Constanța.
„Având în vedere caracterul personal al răspunderii contravenționale, poate fi tras la răspundere numai cel care săvârșit contravenția. Or, în cazul de față, deși autovehiculul apare în proprietatea firmei, numai conducătorul auto poate fi sancționat contravențional“, a mai precizat avocatul din cadrul Baroului Constanța.
Nu în ultimul rând, avocatul a mai explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „mai mult, dispozițiile atacate în prezenta cauză sunt unele imperative, practic, agentul constatator fiind obligat să aplice sancțiunea proprietarului vehiculului «sancțiunea se va aplica utilizatorului vehiculului». În această situație, teoretic, agentul constatator nici nu ar putea sancționa șoferul contravenient, întrucât nu ar avea această posibilitate, raportându-ne la textul acesta“.
În proces, următoarea înfăţişare se va desfăşura la data de 28 martie 2022.
Precizăm, de asemenea, că orice hotărâre va pronunţa Tribunalul Constanţa în cauză, aceasta va putea fi atacată la instanţa superioară, iar procesul va continua la Curtea de Apel Constanţa.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Atenție, constănțeni!
Regulamentul parcărilor publice din Constanța rămâne în vigoare! Ce s-a întâmplat în primul proces deschis pentru anulare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii