Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:03 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma House 3000 Real Investment pe cale să renunțe la unul dintre procesele deschise primarului Constanței

ro

28 Sep, 2020 00:00 1724 Marime text
  • La înfățișarea stabilită pentru 21 octombrie 2020, procesul, deschis în 2019, s-ar putea încheia simplu, prin renunțarea la judecată.
  • Cazul a primit la instanță indicativul 2789/118/2019 și este un litigiu deschis de House 3000 Real Investment.
  • Dezvoltatorul imobiliar le solicitase judecătorilor obligarea municipalității să îi emită autorizație de construcție pentru terenul din Mamaia, zona Cazino parcare.
Răsturnare de situație în procesul în care dezvoltatorul imobiliar House 3000 Real Investment a dat în judecată municipalitatea pentru a obține o autorizație de construcție pe un teren din Mamaia, zona Cazino parcare.

Ajuns în apel, la cererea investitorului care se arătase nemulțumit de respingerea cererii sale în primă instanță, dosarul se va finaliza cu renunțarea la judecată.
Astfel, la termenul din 23 septembrie 2020, Curtea de Apel Constanța a decis amânarea procesului „pentru ca intimatul (nr., Municipiul Constanța prin Primar și Primarul Municipiului Constanța) să ia cunoștință de cererea de renunțare la judecată“.

În aceste condiții, la înfățișarea stabilită să se desfășoare pe data de 21 octombrie 2020, procesul, deschis în 2019, s-ar putea încheia simplu, prin renunțarea la judecată.


Autorizație deținută cu Habitat și Ambient și familia Girgiucanu

Cazul a primit la instanță indicativul 2789/118/2019 și este un litigiu deschis de House 3000 Real Investment, căreia îi revine rolul de recurent – reclamant, Municipiului Constanța prin Primar și Primarului Muncipiului Constanța, care sunt intimați – pârâți în cauză.
În esență, dezvoltatorul imobiliar le solicitase judecătorilor să oblige municipalitatea să îi emită autorizație de construcție pentru terenul din Mamaia, zona Cazino parcare.
Reamintim că, în cererea de chemare în judecată, citată în hotărârea Tribunalului, dezvoltatorul imobiliar arăta că deține o cotă indiviză de ½ din terenul unde dorea să construiască și că, împreună cu SC Habitat și Ambient SA și familia Giurgiucanu, este titulara autorizației de construire nr. 1365/15.09.2011.
Autorizația privește edificarea unui ansamblu turistic format din trei corpuri de clădire de câte 8 etaje, al nouălea etaj fiind parțial.
 

Terenul, retrocedat printr-o dispoziție desființată

Totuși, în același proces, avocații municipalității au argumentat prin întâmpinarea depusă la dosar faptul că actul solicitat nu poate fi emis, întrucât terenul pe care se dorește continuarea construcției este vizat de Hotărârea nr. 32/07.02.2019 a Curții Supreme, pronunțată în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
Concret, au spus avocații, terenul a fost retrocedat în baza Dispoziției nr. 1344/31.05.2004, emisă de fostul primar Radu Mazăre, condamnat în Dosarul Retrocedărilor. Prin hotărârea din Dosarul Retrocedărilor, această dispoziție de primar a fost anulată.
Mai exact, prin Dispoziția nr. 1344/31.05.2004, a fost soluționat dosarul privind retrocedarea a 98,66 de hectare situate în cartierul Anadalchioi ce aparținuse lui Jules Movilă. Prin Dispoziția nr. 1344/2004, s-au stabilit bunuri în compensare ca urmare a faptului că terenul solicitat nu putea fi restituit în natură. Beneficiarii terenurilor primite în compensare erau „persoanele îndreptățite Giurgiucanu Georgică (...), Măriuța Maria (...), Borcea Cristian (...), SC Habitat și Ambient SA (...) și Camboianu Mihai (...)“.
Terenul pe care House 3000 Real Investment încearcă să construiască ansamblul turistic este situat la poziția nr. 27 din Dispoziția respectivă, fiind vorba despre teren liber zona Cazino parcare, în suprafață de 3.696,00 mp, din stațiunea Mamaia.
În acest context, avocații municipalității au arătat în fața judecătorilor constănțeni că Dispoziția nr. 1344/31.05.2004 a fost anulată de Hotărârea nr. 32/2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.

În aceste condiții, terenurile vizate de acest act urmează să revină în domeniul public al statului ori, după caz, în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Constanța.
 

Municipiul Constanța va pune în aplicare decizia Curții Supreme

„În condițiile în care municipiul Constanța urmează să întreprindă toate demersurile necesare pentru punerea în aplicare a dispozițiilor Deciziei nr. 32 pronunțată de ÎCCJ, pârâtul se află în imposibilitatea de a mai emite autorizații de construire pentru acest teren, care urmează a fi readus în patrimoniul unității administrativ teritoriale“, se arată în întâmpinarea depusă la dosar și citată pe Jurindex.
În continuare, se mai argumentează că „față de împrejurarea că Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus prin Hotărârea nr. 32/2019 anularea Dispoziției Primarului Municipiului Constanța nr. 1134/2004, care constituie titlul în baza căruia reclamanta a dobândit, la rândul său, dreptul de proprietate asupra terenului în cauză, asupra dreptului de proprietate al reclamantei asupra terenului în cauză și cu privire la situația juridică a acestuia planează o stare de incertitudine determinată chiar de Hotărârea nr. 32/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție“.
În aceste condiții, spre finele anului 2019, magistrații Tribunalului Constanța au respins cererea SC House 3000 Real Investment de a obliga municipalitatea să emită autorizația de construire solicitată.
Reprezentanții House 3000 Real Investment au atacat această hotărâre a Tribunalului în apel, astfel că procesul a ajuns în atenția Curții de Apel.
Totuși, la termenul din 23 septembrie 2020, dezvoltatorul imobiliar au depus la dosar cerere de renunțare la judecată.
 

Alt proces, pentru o mică avere

În acest sens, a fost fixată o nouă înfățișare la data de 21 octombrie 2020, termen până la care municipalitatea va lua cunoștință de cererea respectivă.
În această situație, procesul ar urma să se termine cu renunțarea la judecată.
Amintim că, în paralel, tot la Curtea de Apel Constanța, se desfășoară și procesul în care municipalitatea constănțeană a fost obligată, în primă instanță, să achite firmei o mică avere. Mai exact, este vorba despre suma de 960.000 de lei, cu titlul de dobânzi legale penalizatoare, și, respectiv, 62.000 de lei – cheltuieli de judecată.

Suma datorată are legătură cu ridicarea unui ansamblu rezidențial în zona Faleză Nord.
În dosarul respectiv, atât municipalitatea, cât și firma House 3000 Real Investment au atacat hotărârea inițială a Tribunalului, așa încât și acest proces este în atenția Curții de Apel, unde s-a fixat termen pentru data de 15 octombrie 2020.



Citește și:

Proces cu parfum de istorie Primăria Constanța, învinsă de un reprezentant al vechii nobilimi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii