Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:21 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma soției lui Eugen Bogatu, chemată în instanță de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași! Iată motivul

ro

19 Feb, 2022 00:00 3282 Marime text
  • Pe 6 decembrie 2021, Tribunalul Constanța a respins acțiunea universității
  • Este vorba de răspunsul primit de SC Inostrio Enterprises SRL, care a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului un memoriu de prezentare pentru elaborarea unui PUZ
  • Universitatea din Iași acuză societatea că dorește să investească pe teren ce face parte din aria natural protejată
 
La Curtea de Apel Constanța a ajuns recent dosarul 4863/118/2021 prin care se cere anularea unui act administrative.
 
Mai exact este vorba de recursul cerut de către Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași împotriva deciziei primei instanțe în procesul deschis împotriva Inostrio Enterprises SRL, SC Tan Steel International SRL, Iridex Group Salubrizare SRL, Sea Land Logistic SRL, cât și Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. De precizat este că Inostrio Enterprises SRL este controlată de soția lui Eugen Bogatu, fost director portuar.
 
Pe 6 decembrie 2021, Tribunalul Constanța a dat următoarea soluție în procesul amintit mai sus: „Respinge excepția lipsei dovezii calității de reprezentant, invocată de pârâte pe cale de întâmpinare. Respinge excepția lipsei calității procesual active, invocată de pârâtă pe cale de întâmpinare. Admite excepția lipsei calității procesual pasive a pârâtei Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Respinge cererea formulată de reclamanta Universitatea „ Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională Pentru Protecţia Mediului, ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană ce nu are calitate procesual pasivă. Admite excepția inadmisibilității acțiunii invocată de pârâte pe cale de întâmpinare. Respinge cererea formulată de reclamanta Universitatea „ Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în contradictoriu cu pârâții SC Inostrio Enterprises SRL, Iridex Group Salubrizare SRL, Sea Land Logistic SRL, Tan Steel Internaţional SRL, şi Agenţia Pentru Protecţia Mediului Constanţa, cu sediul în Constanța, str Unirii, nr 23, jud Constanța, ca inadmisibilă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Tribunalul Constanța – Secția Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunțată, azi, 06.12.2021”.

Este vorba de răspunsul primit de SC Inostrio Enterprises SRL, care a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului un memoriu de prezentare privid proiectul “Întocmire PUZ — Stabilire reglementări urbanistice zona activităţi economice”, comuna Agigea. Amplasamentul studiat, de aproximativ 5 hectare, se afla în partea de est a comunei Agigea, în intravilan, conform datelor furnizate de societate, la doar 1 metru de o arie protejată. APM Constanța a decis că nu trebuie realizat impactul asupra mediului la acest proiect, iar Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a decis să atace această decizie în instanță.
 

Ce transmitea investitorul prin memoriul de prezentare

 
Prin Planul Urbanistic Zonal se instituie un Regulament Local de Urbanism care preia din Regulamentul de urbanism aprobat pentru Comuna Agigea prin HCL nr. 93/25.09.2008, urmatoarele cerinte urbanistice ce se impun pentru „zonă activități economice”, identificată pe planul UO3- Reglementari urbanistice cu litera „A”.

Pentru această zonă vor fi admise următoarele funcțiuni: activități economice de producție, prelucrarea sau asamblarea nenocivă, comert en-gros, sedii de firme, servicii parcare acoperită și descoperită inclusiv parcare multietajata, garaj inclusiv pentru autocamioane, atelier auto de reparatii și întreținere, rampă stocare temporara deseuri inerte (din materiale de constructii), stație alimentare carburanți, spații de cazare pentru persoane aflate în tranzit, locuițe de serviciu, sediu administrativ, sediu de firmă, birouri, alimentație publica (restaurant, fast-food, cantină, cafenea, bar). Regimul maxim de înălțime va fi P+4. Principala stradă de acces în zona amplasamentului studiat este Strada Rezervației, situată în partea sa nordică.

În ceea ce privește dezvoltarea echipării edilitare, toate clădirile noi vor fi racordate la rețele edilitare existente, pe baza avizelor deținătorilor de utilități. Deoarece în zona studiată nu există rețea de canalizare, aceasta se va realiza prin extinderea retelei de canalizare a Comunei Agigea, fiind admise construirea foselor septice, într-o primă fază. Pentru alimentarea cu apă a imobilelor (locuințe individuale) se propune o conductă ce va avea traseu pe strada Rezervației si pe aleea de acces existentă propusă pentru extindere ce se va lega la conducta existantă pe DN39.


De menționat faptul că în vecinatatea zonei analizate prin plan, există doua arii naturale protejate de interes comunitar și anume Dunele Marine de la Agigea (la o distanță de 1 m vest față de zona PUZ) și Marea Neagră (la o distanță de aproximativ 250m sud față de zona PUZ).

Dunele marine de la Agigea alcătuiesc o arie protejată de interes național. Aria naturală reprezintă o zonă de interes botanic a litoralului românesc, cu dune de nisip fixate la sol de specii vegetale termofile, cu faună caracteristică zonelor aride (stepă dobrogeană) și elemente floristice constituite din asociații de plante vasculare. În arealul rezervației naturale au fost semnalate mai multe plante rare cu specii de: ciucușoară de nisip, cârcel, volbură, coșaci de nisipuri sau varză de mare.
 

Ce a cerut Universitatea din Iași

 
Potrivit Rolii.ro (link activ), Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a cerut anularea Deciziei etapei de încadrare nr. 3219RP/13.10.2020, emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Constantă, la solicitarea SC Inostrio Enterprises SRL, potrivit căreia planul „Întocmire PUZ - stabilire reglementări urbanistice zonă activități economice” , nu necesită evaluare de mediu și nu necesită parcurgerea celorlalte etape din procedura de evaluare adecvată, urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu. Reclamanta consideră decizia nelegală, și pe cale de consecință vă solicită a se dispune anularea în tot a acesteia.
 
Zona studiată și reglementată prin prezentul PUZ este formată din 5 parcele, are o suprafață totală 4.95 ha și face parte din teritoriul intravilan al comunei Agigea conform PUG. Reclamana am ai cerut a se avea în vedere faptul că în imediata vecinătate a proiectului la care se face referire în certificatul de urbanism mai sus menționat se află Aria Naturală Protejată Dunele Marine de la Agigea, ce este și Rezervație Naturală, cod 2.366, Dunele marine de la Agigea.
 
Aria naturală protejată Dunele marine de la Agigea a fost înființată în anul 1939 în cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. dr. Ioan Borcea" Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, printr-o decizie publicată în Jurnalul Consiliului de Miniștri nr. 142.

 
Aceasta este unica rezervație naturală de dune marine din România fiind totodată și una din cele mai vechi rezervații din țară. Rezervația de la Agigea este confirmată ca arie protejată prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național -Secțiunea a III-a. - zone protejate. De asemenea, această arie este desemnată ca sit de importanță comunitară, cod ROSCI0073, cu același nume. Dunele Marine de la Agigea, prin Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările și completările ulterioare.
 
Universitatea a mai spus că prin noua întocmire a Planului urbanistic Zonal (PUZ) se vor permite activități economice de producție, prelucrarea sau asamblarea nenocivă, depozitare în spații/construcții și descoperite, expunere, comerț en-gros. sedii de firme, servicii parcare acoperită și descoperită, inclusiv parcare multietajată. garaj inclusiv pentru autocamioane, atelier auto de reparații și întreținere, rampă stocare temporară deșeuri inerte (din materiale de construcții, stație alimentare carburanți, mobilă, spații de cazare persoane aflate în tranzit, locuințe de serviciu, sediu administrativ, sediu de firmă, birouri, alimentație publică (restaurant, fast-food. cantină, cafenea, bar), iar regimul de înălțime admis pentru construcții va fi de cinci etaje supraterane, respectiv parter + 4. Noile reglementări, și în special permiterea construcțiilor înalte, pot avea un impact negativ asupra ariei naturale protejate prin blocarea acțiunii eoliene, ceea ce duce la scăderea mobilității nisipurilor si creșterea gradului de înțelenire a dunelor, acesta fiind principalul factor de risc menționat si în Planul de Management al Ariei Naturale Protejate (Ordinul nr. 1078/2016 privind aprobarea Planului de management și a Regulamentului sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și al ariei naturale protejate de interes național Dunele marine de la Agigea - cod 2.366).
 
În final, instanța a respis acțiunea Universității, lucru ce a determinat-o să facă recurs în proces.
 
 

Despre Insotrio Enterprises SRL

 
Societatea a fost fondată în anul 2013, având sediul social în Portul Constanța Sud – Agigea, județul Constanța. Asociat unic în firmă este Codruța Dana Bogatu, iar administrator este Alexandru Boldeanu. În 2020, firma a raportat 12 salariați, la o cifră de afaceri de 53.464.862 lei, iar profitul a fost de 1.104.656 lei.
 
Conform Confidas.ro, Codruța Dana Bogatu mai este în următoarele societăți: Act Turism SRL, Andaluza Beach SRL, Asclepios Imobiliare SRL, Stone Group SRL, Tardecirom SRL. Instotrio Enterprises SRL este asociat în Andaluza Cont SRL. Boldeanu Alexandru mai este în societățile Norlex Enterprises SRL și Vitis SA Babadag SA.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 
Citește și:


Soția fostului director portuar Eugen Bogatu s-a „despărțit“ de firma Haras


Stone Group are un administrator nou. Cine se ocupă de firma soției fostului director portuar Bogatu

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii